Без дебат ВСС реши:
ВАС може и да не се произнася като първа инстанция по министерски актове
По подобие на колегите си от ВКС, върховните административни съдии трябва да гледат второинстанционни дела и да се занимават с тълкувателна дейност, смятат съдебните кадровици
ВАС може и да не се произнася като първа инстанция по министерски актове

Върховният административен съд (ВАС) може и да не се произнася като първа инстанция по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите. Върховните магистрати следва да упражняват своите правомощия само в двуинстанционно производство. Това становище гласува днес без никакъв дебат по темата Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според съдебните кадровици по подобие на колегите си от Върховния касационен съд (ВКС), върховните административни съдии трябва да гледат второинстанционни дела и да се занимават с тълкувателна дейност.

Въпросът влезе в дневния ред на ВСС, след като Конституционният съд поиска от съдебните кадровици становище по к.д.№ 13/2017 г., образувано по искане на съдиите от ВАС.

Административните съдии питат КС: "Разпоредбата на чл. 125, ал. 2 от Конституцията на Република България задължава ли Върховния административен съд да се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите като първа инстанция?"

В искането си съдиите от ВАС поддържат тезата, че е налице неяснота и двусмислие в конституционната норма, чието тълкуване се иска. Така формулиран текстът на чл. 125, ал. 2 от Конституцията създава предпоставки за нееднозначно тълкуване на неговото съдържание. Според едното тълкуване, Върховният административен съд е родово компетентен да се произнася като първа инстанция по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, а според другото тълкуване той може да упражни тези си правомощия в касационното производство.

Предстои произнасянето на конституционните съдии Борис Велчев  - председател на състава - и членовете му Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев, Мариана Карагьозова-Финкова, Константин Пенчев, Филип Димитров, Таня Райковска.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
9
***
|
нерегистриран
09 февруари 2018, 17:44
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8
|
нерегистриран
08 февруари 2018, 17:30
8
-3
А колко е чисто и просто да си измени АПК, вместо да се губи време със словесни еквилибристики.
6
Марко
|
нерегистриран
08 февруари 2018, 15:13
11
-2
До коментар [#5] от "Матей ":
Както е тръгнал новия ВСС, очаквам скоро без дебат да приемат закон срещу отричането на Холокоста.

АМИН


Ти го рече...:)
5
Матей
|
нерегистриран
08 февруари 2018, 15:11
8
-3
Както е тръгнал новия ВСС, очаквам скоро без дебат да приемат закон срещу отричането на Холокоста.

АМИН
4
Неяснота и двусмислие
|
нерегистриран
08 февруари 2018, 15:06
14
-4
Мързи ни да гледаме, камо ли да бачкаме. Искаме по-големи и сигурни рушвети, а и за децата да има хляб в Централния...
3
Марко
|
нерегистриран
08 февруари 2018, 14:54
13
-8
До коментар [#2] от "нерегистриран":
И се пита тогава защо ни е този ВАС, който спокойно може да е Административно отделение към ВКС и да споделя с него секретарки, пиарки и пр.


Прави сте и то безспорно.

Една бедна и окаяна държава няма нужда от отделни "административни съдилища",тъй като това харчи близо 1/3 от бюджета на т.нар."съдебна система".
Вместо Коцето и сие да развиват този тип правораздаване би било удачно ВАС да стане административно отделение към ВКС,а административните съдилища да станат административни отделения към СГС и ОС по места.

Какви отделни централни административни съдилища,какво 5,55?!

Последната цифра е за рима... :)
2
|
нерегистриран
08 февруари 2018, 14:22
18
-8
И се пита тогава защо ни е този ВАС, който спокойно може да е Административно отделение към ВКС и да споделя с него секретарки, пиарки и пр.
1
Марко
|
нерегистриран
08 февруари 2018, 14:14
14
-7
И какво правим сега?!

Всички такива произнасяния стават нищожни ли?

Четенето на специализирана правна литература и в частност на такава за административното производство у нас би било полезно за някои люде...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно