ВСС иска среща с Горанов - 500 млн. лева са дълговете към съдебната власт

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще поискат среща с министъра на финансите Владислав Горанов, тъй като несъбраните дългове към съдебната власт са около 500 млн. лв. Това е размерът на годишния бюджет на съдебната система, се разбра на заседание на ВСС в четвъртък.

Повод за дебатите стана писмо от НАП, в което пише на колко възлизат непогасените вземания. През 2016 г. те са били с около 200 млн. лв. повече. По давност са погасени вземания за малко над 36 млн. лв., уточняват от НАП.

Задълженията към съдебната власт се натрупват основно от разноски по дела и глоби. Проблемът със събирането им е отдавна. Новите членове на ВСС очакват от срещата им с Горанов и представители на НАП да има резултат.

Предишният ВСС не постигна успех с вземанията. Аргументът данъчните да не търсят длъжниците бе, че разноските по дела и глобите са от частен характер, а не публични държавни вземания. ВСС твърди обратното.

Резултати от събиране на вземания няма и след сключеното споразумение между ВСС и Камарата на частните съдебни изпълнители, отбелязаха от съвета.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Интересно
|
нерегистриран
09 февруари 2018, 21:28
0
0
Щом и ЧСИ не могат да ги съберат, работата е ясна. Има и несъбираеми вземания.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно