Прокуратурата в Бургас протестира домашния арест на интернет измамника Милен Стойчев

Районна прокуратура – Бургас протестира определение на бургаския Районен съд от 07.02.2017г., с което мярка за неотклонение на обвинения в измама по интернет Милен Стойчев е изменена от "задържане под стража" в "домашен арест", съобщиха от държавното обвинение.

Стойчев е обвинен за това, че в периода 01.12.2016г. до 06.06.2017г. включително, в Бургас, при условията на продължавано престъпление , с цел да набави за себе си имотна облага, представлявайки се за лице от женски пол с профилно име "Мария Василева" в социална мрежа, посредством комуникация в интернет, заблудил различни лица, че се намира в Гърция , където живее и работи майка й, желае да се прибере в България, но не разполага с парични средства за закупуване на билет, както и че телефонния й апарат бил повреден и не разполага с парични средства за ремонта му. По този начин обвиняемият мотивирал хората, с които комуникирал в социалната мрежа, да извършат парични преводи по банкова сметка – престъпление по чл.209, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.

В час от мотивировката си за изменението на мярката за неотклонение на Младен, съдът е посочил, че  средството, за което се предполага, че е използвано за извършване на престъплението е иззето и обвиняемият няма физически достъп до банковите сметки, използвани за извършване на престъплението, т.е. отнети са му средствата, необходими за извършване на престъпление, подобно на това, в което е обвинен.

Районна прокуратура – Бургас не споделя тези изводи и мотивира тезата си с факта, че съществуват достатъчно други известни съвременни средства за комуникация в интернет, например смартфон, а и не е невъзможно обвиняемият да се снабди в дома си с каквото и да било техническо средство за работа с интернет. Обвиняемият е трайно безработен, като средствата за издръжката му са генерирани от престъпната му дейност. Изтеклият период на задържане на обвиняемия е по - малко от 3 месеца. Районна прокуратура – Бургас отбелязва, че законодателят е предвидил максимален период за задържане под стража за подобно тежко умишлено престъпление в размер от 8 месеца, което доказва, че той е задържан под стража в разумни граници.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно