Антикорупционната комисия трябва да внимава кога ще използва СРС

Решението на КС не изключва провеждането на референдум за Истанбулската конвенция, понеже то принадлежи на 12 съдии, а те не могат да отнемат правото на суверена да се произнесе по въпроса. Това е мнението на вицепрезидента Маргарита Попова, цитирана от Канал 3.

"Все пак, това решение ще е от 12 души и никой държавен орган не може да си присвои народния суверенитет. Каквото и да е решението, тези, които са поискали да правят референдум, ако имат сериозно желание за това, могат съвсем спокойно да го поискат, да организират и да се реши в парламента дали да се случи, или да не се случи", смята Попова.

"Голямо изпитание предстои пред колегите в КС. Те ще трябва да разсъждават върху един въпрос, който раздели, къде заслужено, къде - не, обществото много дълбоко. Освен това, каквото и решение да вземат, това няма да затвори страницата нито на споровете, нито на процеса, какъвто ще продължи да върви, за това дали да се ратифицира, или да не се ратифицира конвенцията", коментира още тя. 

"Не искам да замърсявам извора, от който съм пила, и не искам да критикувам остро президентската институция. Хубаво е обаче да няма емоция в неговите изказвания по отношение на парламента.", каза още вицепрезидентът по повод констатацията за "атрофиралата парламентарна република", направена от президента по време на отчета му на първата година от мандата.

По думите й, през изтеклата година Румен Радев не е използвал правомощието си да прави обръщения към народа и в парламента. Тя му препоръча да отива по-често в парламента и да споделя с народните представители.

"Ако той в следващата година използва тези свои правомощия, със сигурност няма да прехвърчат такива искри", коментира Маргарита Попова по повод напрежението между президента и депутатите от мнозинството.

"Тези, които много настояват президентът Радев на всяко тяхно искане да отговаря с вето, е хубаво той да отговори, примерно, по следния начин: "Президентството не е втора камара на парламента, за да налага вето на всеки един законопроект, който се гледа в Народното събрание.", категорична е Ппова.

"Той преценява кога, кога има смисъл и кога е добре да се намеси и да наложи вето. Той не е задължен на всеки един законопроект да отговаря с вето", смята вицепрезидентът.

Попова, която е и бивш правосъден министър, е убедена, че антикорупционният закон трябва да бъде оставен да проработи, да се види дали има някакви недостатъци и чак тогава да се критикува.

"Той е начин за административно противодействане на корупцията. Пълното право имат управляващите да поискат такъв закон. И критиката, че няма да преследва корупцията, ми се струва неоснователна. Не приемам и заклинанията, че антикорупционният закон няма да работи и няма да бъде ефективен. Нека да видим какво ще се случи", коментира Попова.

Тя препоръча хубаво да се обмисли назначението на хората в новия антикорупционен орган и изрази сериозни опасения покрай възможността за използване на СРС.

"Има опасност, тъй като в него, освен БОРКОР, беше присъединена и КОНПИ, и една част от ДАНС. Ето тук, ако има случай на злоупотреба с право, могат да се случат много неприятни неща, и затова комисията много трябва да се внимава кога се използват СРС", анализира юристката. Според бившата прокурорка има опасно смесване на функции.  "Съчетани са несъчетаеми неща, които могат да доведат до проблем", предупреди Попова.

"Политизирането на който и да е въпрос - и антикорупцията, и по Истанбулската конвенция е вредно за всички - и за тези, които управляват, и за нас гражданите. Нямаме полза от преписани, копи пейст доклади, от високо размахване на пръст. Размяната на ядовити реплики не е полезна никога, когато трябва да се решават важни въпроси", бе коментарът й по повод доклада за корупцията, развяван като знаме от евродепутатката Ска Келер и нейното участие в политическия протест у нас, маскиран като зелен.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно