ССБ със становище по последните предложения за изменения в ЗСВ
Да отпадане принципът на уседналост за младши магистрати, назначени по стария закон
Настояваме в проекта да бъде предвидено отпадане на задължението съдии, прокурори и следователи да декларират членство в съсловни организации, пишат от Съюза
Да отпадане принципът на уседналост за младши магистрати, назначени по стария закон

Да отпадне принципът на уседналост за младши съдии, прокурори и следователи, новоназначени при условията на действалия до последните изменения в Закона за съдебната власт ред. За това призовават от Съюза на съдиите в България (ССБ) в свое становище по повод предложения за обществено обсъждане от Министерството на правосъдето проект за изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Поводът за настояването да отпадне уседналостта за младшите магистрати е писмо изпратено до магистратската организация от съдии от Софийския районен съд и младши съдии от Софийския градски съд през ноември 2016 г., с което проблемът е поставен на вниманието им.

В становището си по последните предложения за промени в ЗСВ ССБ отново остро критикува предишните измения на закона от 2016 и 2017 година, с които се въведе задължението магистратите  да декларират членството си в съсловни организации.

От Съюза за пореден път настояват и отстраняването на съдии, прокурори и следователи от длъжност в случаите на привличането им като обвиняеми да се случва след като бъдат изслушани от съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Също както и членовете на ВСС, от ССБ не одобряват и предвидените изменения по отношение на Националния институт по правосъдието (НИП).

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
16
Молот
|
нерегистриран
21 февруари 2018, 19:16
0
0
НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ КОЛЕГИИ ИЛИ НЕ ШЕ ИЗБИРАТ СЪДИИ НАЛИ МАНГИЗИ ШЕ ТРЯБВАТ ЗА ТИЯ ИЗБОРИ ИЗБОРИ СЕ ПЕЧЕЛЯТ С МАНГИЗИ АНАДЪНМО
15
Re:
|
нерегистриран
21 февруари 2018, 16:46
1
-2
До коментар [#11] от "Молот":

Аре стига с тая изборност на съдии нали който му направят медиина кампания олигарсите тоя го избираш,а който е неудобен го сриват в медиите.Ти не ги познаваш как ше ги избираш?Толко ли сте тъпи неразбирам
Много си просД! Това да не са ти избори за дупетати или съветници, дето все били в конфликт на интереси. Съдиите могат да се избират от избирателни колегии, и защо все мангалите са ви в главите, сякаш те трябва да ви избират?! Просто се елиминира порочния и греховен орган ВСС. Нещо сложно ли е?
14
|
нерегистриран
21 февруари 2018, 13:17
6
0
Я, колко загрижени били ссбейци за съдиите! За това, че дежурствата на съдиите не се заплащат - не им пука. Те с дежурства не се занимават, а само с шефски въпроси и ходене на обучения в чужбина за четвъртмилион.
За това, че трябва да се декларират недоразумения каквито само тиква расла в ПУЦ може да роди като неформални общества и организации - пак проблем не виждат.
Ама рев, че ще декларират колко души членуват в ССБ. Щото ще лъсне, колко малко съдии членуват в него и цоцат грантове. Голема фирма, ама нищожно малка членска маса.
13
до 12
|
нерегистриран
21 февруари 2018, 10:40
7
0
Много точно казано.
12
|
нерегистриран
21 февруари 2018, 10:05
14
0
Няма значение как ще бъде наречен принципа - уседналост, здрав разум, нормалност, критерий за наличие на изискуемите се по ЗСВ качества, и пр.
Той е абсолютно необходим, защото цел на съществуването на съдебната власт и съдилищата, не е удовлетворяването на кариерните напъни на един или друг, завършил юридическо образование, а осигуряването на правораздаване.
В Златоград, Пещера, напр., като са по "прости" ги оставете на местните кадри, завършили юридическо образование.
Не използвайте тези съдилища за "промукване" в системата !
Мислете - ВСС, и се грижете за съдилищата и за хората, живеещи на съответната територия и притежаващи имущество там, а не за госпожата "Н" или господина "Н", на който мечтата му от малък е да бъде съдия.
11
Молот
|
нерегистриран
21 февруари 2018, 09:59
5
-3
До коментар [#2] от "?!":
Въобще не са нагли! И ако продължават в този дух, съвсем скоро ще имат нов К /в ж.р./ И край на прословутата несменяемост, а ще има изборност и мандатност. И ВСС отива в историята.

Аре стига с тая изборност на съдии нали който му направят медиина кампания олигарсите тоя го избираш,а който е неудобен го сриват в медиите.Ти не ги познаваш как ше ги избираш?Толко ли сте тъпи неразбирам
10
до 4
|
нерегистриран
21 февруари 2018, 08:39
2
-1
имах предвид никакво
9
до 4
|
нерегистриран
21 февруари 2018, 08:37
15
-6
Въобще не съм съгласен с теб.Уседналост,поне за младшите магистрати трябва да има.Кандидатстват където им падне само и само да влязат в системата ,а след това беж да ги няма,защото те са родени само за столични магистрати. Момчета и момичета на 23-24 години не могат да си "пропилеят" безценни 3 години в "прованса".Никакъв чувство за отговорност и дълг,само личния интерес е важен.И ако това са магистрати...
8
Джендър
|
нерегистриран
21 февруари 2018, 00:36
8
-2
Уседналост трябва да има. Иначе полицай с н години стаж, като мине през районно ниво и на следващата година е на върховно. А останалите бъхтят 20 години за окръжно
7
Калин Калпакчиев
|
нерегистриран
20 февруари 2018, 20:30
11
-6
Колежки, аз дадох идея за въвеждане на уседналостта. И мисля, че добре се получава. Но мен повече не притеснява това, че трябва да се броим в ССБ-крайно неудачно решение, което трябва да премахнем.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно