Лозан Панов ли е новата Владимира Янева - тя беше опетнена, а той е "безгрешен"
Председателят на ВКС очевидно се трансформира от Иконата на промяната във всичко това, което доскоро яростно атакуваше
Лозан Панов ли е новата Владимира Янева - тя беше опетнена, а той е

Председателят на ВКС бе един от публичните критици на противоречивото управление на Владимира Янева в Софийския градски съд, колаж: Правен свят

Преди дни социолозите от "Тренд" представиха актуалното си изследване за обществените нагласи по отношение на държавните институции. Естествено – изненади нямаше. С най-високо доверие се ползват президентът и омбудсманът, а с най-ниско – съдебната система и нейните представители.

Това не е сюрприз, предвид хроничното недоверие и десетилетното усещане за дефицит на справедливост в обществото, що се касае до работата на магистратите. В последните години, обаче, бе направен опит за разделяне на вината за ниското доверие в правораздавателните ни органи. Тоест – прокуратурата е "лоша", съдът е "прекрасен", "чудесен", той е последният бастион на правото, удържащ напора на ужасните държавни обвинители, всекидневно чудещи се единствено как да поругаят нормите и правилата.

За изпълнението на посочената цел бе хвърлен огромен ресурс. Телевизии, вестници и водещи сайтове посочиха главния прокурор за мишена номер 1. Неправителствени сдружения, фондации и институти посветиха цялата си дейност за фронтален огън срещу Сотир Цацаров и прокуратурата. Общественици и медийни говорители от сутрин до вечер громяха българската прокуратура, обяснявайки че тя е изразител на вселенското зло по нашите земи. Създадени бяха дори антипрокурорски партии, чиято основна политическа платформа се изразяваше в точно три думи – "Да махнем Цацаров!". Същите партии многократно организираха протести пред Съдебната палата в столицата.

Обратно на това – подсъдими бизнесмени, стоящи зад част от изброените дотук структури, похарчиха огромни средства (част от които чужди), за да докажат, че съдът е "чист" и "свят", да избелят съвсем нееднозначния му образ. Много просто – имат проблеми с неовладяната от тях прокуратура, но крайното решение ще е на съда. Той им трябва. И те се погрижиха за него.

Представителите на една влиятелна магистратска организация (обхващаща малко над 10% от българските съдии) бяха представени като източника на единствената и неповторима истина за процесите в съдебната система. Охотно им бе давана трибуна в "големите медии", пърформънсите на стълбите пред лъвовете се представяха със слова, аналогични с бунтовните речи на Бойчо Огнянов в Клисура и Бяла Черква.

"Жреци на правото", "достойни", "честни", "борци със статуквото и лошите практики"– това са само малка част от хвалебствията по адрес на определена и конкретна прослойка от българските съдии – онези, които са любимци на описаните вече организирани групи по интереси.

След дълго лутане и търсене, намерен бе и "Светецът", "Иконата на съдебната реформа", "Знамето на революцията", "Водачът на съпротивата".  

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов събра десетки хиляди привърженици със смелата заявка да разбие статуквото в съдебната система, да поправи грешките, да стартира промяната и реформата. Все обещания, които галят ухото, палят сърцата и замъгляват умовете. В случая Лозан Панов влезе в ролята на политик преди (и малко след) избори. Или както е казал народът – не ме гледайте какво мога, а какво ще ви обещая. Но знаем - после идва денят за размисъл и култовата фраза – "Каква я мислихме, а каква излезе". Опасявам се, че случаят е точно такъв.

Припомням и друго – председателят на ВКС бе един от публичните критици на противоречивото управление на Владимира Янева в Софийския градски съд. Задавани бяха въпроси, които водеха до заключения - как "случайно" командировани съдии (т.е., зависещи от благоволението на командировалия ги) решават дела, по които има множество интереси. Въпросите, които заливаха бившата председателка на СГС, звучаха най-общо така:

1. Защо определени дела се падат на определени съдии (много от които командировани)?

2. Защо не са си направили отвод (ако има съмнения за конфликт на интереси)?

Въпросите наистина са резонни, практиката е порочна. Но както често се случва, накрая стигнахме до ситуацията: "Крадецът вика – дръжте крадеца!"

Защо ли?

Защото публикация в "Правен свят" разкри как командирован от Лозан Панов съдия е решил съдебно дело, по което ответник е бил именно председателят на ВКС. Разкритието повдига логичните въпроси от типа - Защо съдията от Софийския районен съд не си е направил отвод?; Как делото се е паднало именно на съдия Лилия Терзиева-Владимирова, командирована от Пещера в София?; Можеше ли да е друго решението, ако заповедта за командироване на съдията по делото не бе подписана от ответника и прочие.

Впрочем, ние отдавна сигнализирахме за проблем със случайното разпределение на дела при определени магистрати (все подкрепящи всяко действие на председателя на ВКС). И за липсата на техен отвод от дела, където са в конфликт на интереси, особено по етични съображения.

Редно е да отбележим, че не всички магистрати забравят да си направят отвод. Такъв, например, видяхме след скандала, избухнал относно прословутото дело за 102 милиона. Но това е друга тема.

Темата днес е свързана с работата на председателя на ВКС, който очевидно се трансформира от "Иконата на промяната" във всичко това, което доскоро яростно атакуваше. Допълнителен аргумент в тази посока е и очеизвадно спорното му решение да командирова Веселина Димчева, един от двамата съдии (единият командирован от Мадан) в Районен съд-Златоград в посока Софийски районен съд. Темата стана повод и за гореща дискусия на последното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.  А целта на действията на Лозан Панов, бяха много добре обяснени от Севдалин Мавров, член на Съдийската колегия и съдия от ВКС: "Господин Панов, казвате, че сте взел становище от и.ф. председател на РС-Златоград, защо тогава все пак сте командировал единствения съдия там? Това може да се възприеме като първа крачка за закриването на съдилища".

А закриването на съдилища, знаем, е една "болна" тема, чието развитие се точи с години, защото няма гаранции, че тя няма да доведе до лишаване от достъп до правосъдие или до забавянето му за не малка част български граждани, които не живеят в основните градски центрове.

И така, фактите са явни и красноречиви. Те бяха обективно представени от "Правен свят" и пораждат следните въпроси:

1. Порочни ли са действията на Лозан Панов?

2. Защо съдия точно от Пещера? Защо съдия точно от Златоград?

3. Ще има ли проверка на Инспектората към ВСС за командирования от Панов съдия, решил дело в негова полза? Или понеже законът гласи, че сезиране е невъзможно докато производството е все още висящо, каквото е въпросното, чието решаване предстои пред СГС, ИВСС ще пропусне да вземе отношение.

4. Има ли "пробив" в системата за случайното разпределение на делата?

5. А ще коментират ли казуса "съдия в конфликт на интереси решава дело в полза на Лозан Панов" самите членове на ВСС?

6. (Към партиите, политиците, медиите, НПО-тата и съсловните магистратски организации, загрижени за правосъдието, бранещи справедливостта и законността в държавата) – Лозан Панов ли е новата Владимира Янева? Двоен морал и двоен стандарт ли демонстрира шефът на ВКС, очевидно превърнал се в това, срещу което привидно се бореше Матросовски на амбразурата ? Вярно ли е, че той се възползва успешно от техниките и инструментариума, на които уж се противопоставяше? Или щом става дума за "наши" хора, това е позволено?

В момента ситуацията е трагикомична. Ако идентични факти, отнасящи се до обичайните мишени на определени кръгове в правосъдната система, бяха станали публично достояние, то със сигурност щяхме да четем и слушаме от сутрин до вечер памфлети, прокламации и призиви за маршове за правосъдие. Днес мълчанието е оглушително. Явно липсва сценарий за действие. Мълчат сценаристите, мълчат и актьорите в трагикомедията "съдебна реформа".

7. Ще чуем ли коментар от правосъдния министър, нима Цецка Цачева не иска да се запише в историята, като втория министър, след храбрия Христо, поел война срещу определени съдии?

8. Върши ли добре своята работа Лозан Панов? Защото случаят "Златоград" навява мисли в обратна посока? А ако не успява да си я върши – това не е ли предпоставка за стартирането на процедура по неговото предсрочно освобождаване?

9. Защо съдиите от ВКС, членове от ВСС, на няколко пъти публично се разграничават и вече открито се противопоставят на своя доскорошен административен ръководител и не е ли това ясен знак за доверието или по-скоро липсата на такова, което върховните съдии имат спрямо Лозан Панов?

10. Ще говори ли пред медиите (респективно пред милионите български граждани) Красимир Влахов, доскорошен заместник на Панов? Не е време да чуем най-накрая истината за управлението на ВКС в последните три години? Какво може да накара уважаван съдия, дългогодишен заместник-председател на Върховния съд и ръководител на гражданската му колегия, да обяви, че се "срамува" от действията на Панов?

И накрая, но не на последно място, отново ще припомня темата за рейтингите. Според социолозите, с най-ниско доверие в обществото едновременно се ползват съдът и прокуратурата (по едва 19 процента за всяка от двете институции). Въпреки усилията да се канонизират определени съдии, въпреки атаките към прокуратурата, резултатите са еднакво ниски. Заради постъпки като тези на Лозан Панов. Пробваха да му "изпишат вежди", а той сам си "избоде очите". При това без чужда намеса, не и видима, а със собствените си действия по управление на най-висшия съдебен орган в държавата.

Добри герои в този филм няма. Няма.

 

Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му изследвания са свързани с българския политически процес и обществените трансформации в периода след 1989-1991 г. и проблемните полета в отношенията по оста "власт-институции-граждани". Професионалните му интереси са в областта на организацията и управлението на предизборни кампании, продуциране на телевизионна публицистика, изготвяне на стратегически анализи и концепции в сферата на публичните политики.

"Правен свят" е готов да публикува и други мнения по темата.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
33
Практикуващ в системата
|
нерегистриран
28 февруари 2018, 12:20
2
-3
Този сайт вече не става за четене. Трябва да се прекръсти на "Правен Блиц свят" А Даниел Петров, който е сочен за автор, явно е на някаква екзотична дрога. Такова тъпо писание, дори не си заслужава да се коментира!Всеки със смелостта на Панов, бърка сериозно в здравето на статуквото! Дано смелите в системата на ПРАВОРАЗДАВАНЕТО да станат повече.
32
Мавров?
|
нерегистриран
27 февруари 2018, 22:09
1
-2
Точно този ли?
30
ЛИЗАЧ ПАНТОФФ
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 13:30
4
-6
Аз съм пълно недоразумение.
29
*********************
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 11:57
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
28
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 09:22
3
-5
До коментар [#25] от "Значи така,":
всичко написано за "Лизан" стои, но ако рече човек да напише нещо против "Свиньо", веднага бива изтрито. Хубава редакционна политика си имате, нема що!!!

Друго си беше, когато Правен свят се захранваше от грантаджиите - тогава "Свиньо" стоеше под всяка статия независимо за какво се отнася и дали има някаква връзка с някой и нещо от България, а всичко, което можеше да мине за опетняване на Светото име се триеше веднага. И за прогнозата на времето да се пуснеше статията, задължително цъфваше коментар с 26 плюса, че "Свиньо" е виновен или че времето ще е топло, или че ще е студено, или че няма да е нито топло, нито студено - така и не случи да угоди на време на 26-те трола.
27
Вие сред 5% от най-интелигентните хора ли сте?
|
нерегистриран
22 февруари 2018, 18:55
3
-4
До коментар [#26] от парцал " Ако Лозан Панов е "новата Владимира Янева",":Това е Лозан Панов през очите на "Черният лебед" и "Дай, България" на Христо Иванов захранена с пари от сейшелска офшорка на приятелка на Костов, за създаването на бутиковия си политически проект и да оцвъквате форума с високоинтелигентните си мнения, шизофрен!
25
Значи така,
|
нерегистриран
22 февруари 2018, 15:52
31
-5
всичко написано за "Лизан" стои, но ако рече човек да напише нещо против "Свиньо", веднага бива изтрито. Хубава редакционна политика си имате, нема що!!!
24
Ало ПС-то
|
нерегистриран
22 февруари 2018, 15:47
25
-3
До коментар [#6] от "Вундеркинд":
Лизан е Позан - позьор и празнодумник, чиято вероломна роля за българското правосъдие тепърва ще излиза наяве тук и на други места.
Не на такива псевдо-реформатори и душмани на българската съдебна система!
Долу и Ицо Брадата и неговите сподвижници!
Туй що сте го пропуснали бре? Като сте почнали, трийте наред!!!
23
РЕДКОЛЕГИЯТА
|
нерегистриран
22 февруари 2018, 15:43
27
-2
Що не изтриете всички писанки, така нема да се мъчите да ги чете....
22
**************
|
нерегистриран
22 февруари 2018, 14:03
0
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно