Обновена  23 фев 14:20
Европейската комисия изрази загриженост
Стартира процедура по отстраняването на Лаура Кьовеши
Ръководителката на Националната дирекция за борба с корупцията е нарушила Конституцията и е опетнила името на държавата, смята румънският министър на правосъдието
Стартира процедура по отстраняването на Лаура Кьовеши

Лаура Кьовеши, снимка: БГНЕС, архив

Управляващите в Румъния стартираха процедура по отстраняването на Лаура Кьовеши.

Около 2000 души протестираха в центъра на Букурещ, след като министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че е започнал процедура по отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, предаде Франс прес, като се позова на местни медии. Според правосъдния министър, Кьовеши, която е една от противоречивите личности в Румъния, е нарушила Конституцията и е навредила на имиджа на страната в чужбина.

В доклад от 30 страници Тоадер обвини Кьовеши, че има авторитарно държание, че се е месила в разследванията, водени от нейни подчинени и че е критикувала проектозакони за правосъдието в интервюта за международни медии. По думите му, тези критики са засегнали по един необратим начин имиджа на Румъния.


Според румънските закони решението за съдбата на шефката на антикорупционната агенция трябва да вземе президентът дясноцентрист Клаус Йоханис. Той има обтегнати отношения с правителството и винаги е защитавал Кьовеши, която е на поста си от 2013 г., отбелязва Франс прес. 

По-късно през деня Европейската комисия публикува прессъобщение, в което заяви, че "следи внимателно и със загриженост" развитието на събитията в Румъния, съобщават 24 часа.

"Следим отблизо и със загриженост последните събития. Независимостта на съдебната система в Румъния и способността й да се бори срещу корупцията са съществени елементи на една силна Румъния в рамките на Европейския съюз, както споменаха председателят и заместник-председателят (на ЕК) в съвместно изявление миналия месец. Ще продължим да следим внимателно процедурите, задействани срещу ръководителката на Националната дирекция за борба с корупцията."

 "В предишните доклади в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка /МСП/ фактът, че НДБК функционираше ефективно, беше смятан за знак за устойчивостта на борбата срещу корупцията в Румъния. Комисията сигнализира, че може да ревизира заключенията от доклада по МСП, ако натискът по адрес на правосъдието засегне борбата срещу корупцията", се уточнява в съобщението.

Същевременно румънският президент Клаус Йоханис, който трябва да вземе окончателното решение дали Кьовеши да бъде отстранена от поста, заяви днес в Брюксел, че "липсва яснота и основателност" в представените от правосъдния министър мотиви. Йоханис, който се намира в Брюксел за участие в неформална среща на ЕС, посочи, че още не е получил доклада на Тоадер, но отбелязва, че процедурата ще бъде продължителна.

"Това, което чух снощи, не беше в състояние да промени мнението ми", отбеляза държавният глава, който заяви неотдавна, че няма причини да иска отстраняване на Кьовеши от поста й.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
20
X
|
нерегистриран
24 февруари 2018, 07:55
1
-9
ТО И У НАС ПРЕЗИДЕНТА СИ ВРЕ ГАГАТА ПРИ НАЗНАЧАВАНЕТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР,НО ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО...
19
Х
|
нерегистриран
24 февруари 2018, 07:36
5
-1
ДИРЕКЦИЯТА НА КЬОВЕШИ Е В СИСТЕМАТА НА ТЯХНАТА ПРОКУРАТУРА.СЛЕДОВАТЕЛНО Е В СЪДЕБНАТА ВЛАСТ! ТОГАВА ТОЯ МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО КЪДЕ СИ ВРЕ ГАГАТА??!!НАКРАЯ ЩЕ ИЗЯДИ СПАРЧЕТО,МИ СЕ СТРУВА.СЯКАШ ЗА ТЯХ НЕ ВАЖИ РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ВЛАСТИТЕ.НЕ РАЗБИРАМ ОБАЧЕ,КЪДЕ СЕ ВРЕ И ПРЕЗИДЕНТА ЙОХАНЕС.НО ЩОМ ИМ Е ТАКАВА КОНСТИТУЦИЯТА... И У НАС НЯКОИ КОРУМПИРАНИ ТИПОВЕ,ВКЛ. И ПОЛИТИЦИ, С ТЪНКИ ГЛАСЧЕТА ИСКАХА ПРБ ДА МИНЕ В ИЗП.ВЛАСТ.С ТЪНКИ,ОПИПВАЙКИ ПОЧВАТА И СЛЕДЕЙКИ ЗА НАСТРОЕНИЯТА ПО ТОЗИ ВЪПРОС...НЯМА ДА ИМ СЕ ОТВОРИ ПАРАШУТЧЕТО!!!АКО МОСЮ МОНТЕСКЬО РАЗБЕРЕ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ ВЪВ ФРАНКОФОНСКА РУМЪНИЯ,ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ ПОНЕ 3 ПЪТИ В ГРОБА СИ!!!
18
Свинщина
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 19:41
8
-1
В Румъния мирише, а у нас е мръсно
17
Ъъюя
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 17:10
2
-2
До коментар [#11] от "Abv":
ЦАЦАРОВ, ДОКОГА ЩЕ МЪЛЧИТЕ ЗА УБИЙСТВОТО НА ДЕТЕТО НА МОСКОВСКИ! ИЛИ СЕ ЧУДИТЕ КОЙ ПО НАПРЕД ДА ПОТУЛИТЕ – БИЗНЕСМЕНЪТ ИЛИ МИНИСТЪРА, ИЛИ ЧЕНГЕТАТА НЕ ПОСМЕЛИ ДА ВЗЕМАТ АЛКОХОЛНА ПРОБА ОТ МОСКОВКИ?!
ивайло московски19 ти ден ще стане от образуваното досъдебно производство, което се е съсредоточило да изучава упътванията за каране на моторни шейни по повод смъртта на детето на транспортния министър Ивайло Московски. Цацаров възложи разследването на Борислав Сарафов, от което някак ни стана истински, ама истински спокойно.

АФЕРА първа и единствена, без хленч, сълзи и сополи, направи това, което трябваше да стори ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ЖУРНАЛИСТИКА, вместо да мълчи и да вее траурни лентички:

БОГОМИЛ БОНЕВ: СЪБОЛЕЗНОВАНИЯТА СА ЕДНО, ЗАКОНЪТ Е ЯСЕН. ШЕЙНАТА ПРЕДОСТАВЕНА ОТ КРУПЕН БИЗНЕСМЕН. АКО НЕ Е ВЗЕТА АЛКОХОЛНА ПРОБА, УВОЛНЕНИЕ ЗА СЛЕДОВАТЕЛЯ И ЧЕНГЕТАТА

Веднага след загатването от Богомил Бонев за бизнесмена – авер на транспортния министър Московски, АФЕРА изнесе името и фирмата му и от упор зададе няколко въпроса на прокуратурата:

ЧАКАМЕ ОТГОВОР ОТ ПРОКУРАТУРАТА: Е ЛИ МОТОРНАТА ШЕЙНА, ДАДЕНА НА МОСКОВСКИ ОТ БИЗНЕСМЕНА ИЛИЯН ФИЛИПОВ, КОЙТО ПРИ МОСКОВСКИ СПЕЧЕЛИ ИНТЕРМОДАЛНИЯ ТЕРМИНАЛ В ПЛОВДИВ?

Близо 20 дни слугинските медии продължават да подсмърчат тихичко, вместо да си вършат работата и търчат зад всякакви майки, задържани от същата тая прокуратура, щото имало съмнения, че не си гледали децата. Посраха се от „бити“ деца в детски градини и от лоши майки, дето не си гледали децата.

Ни дучичка обаче за УБИТОТО ДЕТЕ НА ТРАНСПОРТНИЯ МИНИСТЪР!

Темата очевадно е забранена както от властимащите, така и от присъдружната им прокуратура, която охотно иначе дава тъпоъгълни пресконференции за всяка велика „акция“ и всеки „знаменателен“ арест, за които се сетите.

АФЕРА попита в прав текст дали моторната шейна, завлачена с тежки машини в гористото място, където загина детето на Московски, е свързана с близкия бизнесмен до Московски – Илиян Филипов, собственик на ПИМК. Същият, който бе единствен кандидат за Интермодалния терминал в Пловдив, както и с безпроблемно даден лиценз за жп превозвач.

Поискахме и някой да отговори взета ли е, и защо не е взета проба за алкохол от Ивайло Московски, и защо ченгетата не са посмели да вземат такава проба, попитахме и ако това е така, кой ще поеме отговорност за опорочаването изначално на разследването.

Иначе близкият до Московски бизнесмен, собственик на ПИМК, има бизнес предимно с товари. За да процъфтява бизнеса му са му необходими три неща, които и получава. Първото е лиценз за жп превозвач. В началото правят заедно с ДБ Шенкер блок влакове, два пъти седмично от Русе за Германия, като ПИМК кара стоките до Русе и оттам на влаковете. По-късно транспортният министър му дава лиценз за жп превозвач и Филипов започва сам да си кара товарите.

Второто е Интермодалния терминал в Пловдив. Московски решава да го даде на концесия, като в средите общо взето се знае предварително за кого е концесията, както и става. По принцип с терминала се претоварват стоките от автомобилен на жп транспорт и обратно, и теоретично операторът би трябвало да дава равен достъп до терминала на всички желаещи. Дали става така, питайте всички в тоя бизнес.

Третото е проектозакон за автомобилната камара. Идеята на ГЕРБ е да съберат всички организации в една камара, на която да се дадат доста права, както е строителната камара. Според бизнес средите именно Илиян Филипов и Миролюб Столарски /бизнесмен, също близък до ГЕРБ и много близък до Цветан Цветанов/ имат апетити да оглавят камарата и през тях да минава даването на лицензи и разрешителни. Малките фирми се оплакват, че на практика ще бъдат елеминирани и смачкани, като в проекто –закона ще бъде вкарано условие кой колко камиона има, а е ясно, че близкият до Московски – Филипов не може да бъде надскочен, тъй като има 1500 камиона. Малките фирми нескрито роптаят, че ГЕРБ пишат закона да е за Миролюб Столарски и за ПИМК на Филипов.

Впрочем, жп лиценза е даден на фирмата на Филипов много бързо, за разлика например от Ковачки, когото мотаят повече от година. И докато транспортният министър Московски повтаря, че БДЖ било много зле, защото били давани много лицензи на жп превозвачи, самият той дава лицензи на десетина фирми, включително на ПИМК и Ковачки.

В трагичния случай свързан с детето на Московски, освен отговорност по закон, очевидно покрай преплетките с бизнес приятелствата на министъра, може да се търси и морална отговорност, защото тук не става дума някоя „лоша“ майка, която да разпъват на кръст с белезници, а за политическо лице и министър. Законовата отговорност я търси знаем кой, моралната – би трябвало да я поеме както министъра, така и премиера и партията му.

Безобразие е не само мълчанието на прокуратурата, но и на почти всички медии, които като лешояди разкъсват всеки „безобиден“, но не смеят да гъкнат, когато става дума за убийството на детето на Московски.

Ако питате нас – ако беше станало всичко това с някой друг, досега щеше да бъде с повдигнато обвинение, в ареста. И всичките „дръжки на микрофони“ от сутрин до вечер щяха напоително да нищят кой „съсед“ какво чул.

Когато обаче става дума за човек на Борисов и Цветанов – знаете какво следва. Особено, когато си имаш прокуратура „на концесия“.

Afera.bg
ДАЙ Московски? АъЪ.

16
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 13:38
6
-1
До коментар [#13] от "Тя процедурата":
хубаво стартира, ама не е ясно как ще финишира. Че и да не се окаже проблем за тия дето я стартираха...


"Според румънските закони решението за съдбата на шефката на антикорупционната агенция трябва да вземе президентът ..."

У нас подобен проблем го решават с една преходна разпоредба състояща се от 1 изречение към този закон, който в момента върви на гласуване: "заменя думата "президента" с думата "премиера". Тъй че ако Румъния почерпи от българския опит скоро ще чуем новината кой я е наследил на поста. Ако президента на Румъния няма абсолютно вето, най-много да успее да отложи смяната с няколко месеца.
15
до участвалите в семинарът на госпожа Кьовеши в София
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 13:31
14
-2
Предлагам тези ,които бяха на семинара, с участието на Лаура Кьовеши в София , не чак толкова отдавна да напишете мощно писмо(или писма) на подкрепа-което да го изпратите:
1. По пощата, директно до румънското министерство на правосъдието. Въпрос на секунди е да узнаете пощенския(за предпочитане), или електронния адрес.
2. До румънското министерство на правосъдието, чрез румънското посолство. А защо не и писмо и до премиерът на Румъния?


Особено можете да възразите по въпроса за нарушаване на цитираем "румънския имидж". Напротив, дейността на госпожа Кьовеши, вие семинаристите(тоест хората, присъствали на семинара) ни давахте за пример.
Или ще заемете, драги семинаристи позицията на щрауса?


Вариант е да посетите Румъния, и да направите и протест на солидарност пред Румънското Министерство на правосъдието.
14
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 13:29
12
0
До коментар [#1] от "Прас прес":
Радостно грухтене се усеща в дописката
Да, особено с това "...която е една от противоречивите личности в Румъния".
13
Тя процедурата
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 13:02
11
-4
хубаво стартира, ама не е ясно как ще финишира. Че и да не се окаже проблем за тия дето я стартираха...
12
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 12:56
15
0
До коментар [#10] от "Цацаров кога ще бъде ИЗГОНЕН от ПРБ?":
Когато го преместят в КС....
11
Abv
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 12:27
18
-1
ЦАЦАРОВ, ДОКОГА ЩЕ МЪЛЧИТЕ ЗА УБИЙСТВОТО НА ДЕТЕТО НА МОСКОВСКИ! ИЛИ СЕ ЧУДИТЕ КОЙ ПО НАПРЕД ДА ПОТУЛИТЕ – БИЗНЕСМЕНЪТ ИЛИ МИНИСТЪРА, ИЛИ ЧЕНГЕТАТА НЕ ПОСМЕЛИ ДА ВЗЕМАТ АЛКОХОЛНА ПРОБА ОТ МОСКОВКИ?!
ивайло московски19 ти ден ще стане от образуваното досъдебно производство, което се е съсредоточило да изучава упътванията за каране на моторни шейни по повод смъртта на детето на транспортния министър Ивайло Московски. Цацаров възложи разследването на Борислав Сарафов, от което някак ни стана истински, ама истински спокойно.

АФЕРА първа и единствена, без хленч, сълзи и сополи, направи това, което трябваше да стори ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ЖУРНАЛИСТИКА, вместо да мълчи и да вее траурни лентички:

БОГОМИЛ БОНЕВ: СЪБОЛЕЗНОВАНИЯТА СА ЕДНО, ЗАКОНЪТ Е ЯСЕН. ШЕЙНАТА ПРЕДОСТАВЕНА ОТ КРУПЕН БИЗНЕСМЕН. АКО НЕ Е ВЗЕТА АЛКОХОЛНА ПРОБА, УВОЛНЕНИЕ ЗА СЛЕДОВАТЕЛЯ И ЧЕНГЕТАТА

Веднага след загатването от Богомил Бонев за бизнесмена – авер на транспортния министър Московски, АФЕРА изнесе името и фирмата му и от упор зададе няколко въпроса на прокуратурата:

ЧАКАМЕ ОТГОВОР ОТ ПРОКУРАТУРАТА: Е ЛИ МОТОРНАТА ШЕЙНА, ДАДЕНА НА МОСКОВСКИ ОТ БИЗНЕСМЕНА ИЛИЯН ФИЛИПОВ, КОЙТО ПРИ МОСКОВСКИ СПЕЧЕЛИ ИНТЕРМОДАЛНИЯ ТЕРМИНАЛ В ПЛОВДИВ?

Близо 20 дни слугинските медии продължават да подсмърчат тихичко, вместо да си вършат работата и търчат зад всякакви майки, задържани от същата тая прокуратура, щото имало съмнения, че не си гледали децата. Посраха се от „бити“ деца в детски градини и от лоши майки, дето не си гледали децата.

Ни дучичка обаче за УБИТОТО ДЕТЕ НА ТРАНСПОРТНИЯ МИНИСТЪР!

Темата очевадно е забранена както от властимащите, така и от присъдружната им прокуратура, която охотно иначе дава тъпоъгълни пресконференции за всяка велика „акция“ и всеки „знаменателен“ арест, за които се сетите.

АФЕРА попита в прав текст дали моторната шейна, завлачена с тежки машини в гористото място, където загина детето на Московски, е свързана с близкия бизнесмен до Московски – Илиян Филипов, собственик на ПИМК. Същият, който бе единствен кандидат за Интермодалния терминал в Пловдив, както и с безпроблемно даден лиценз за жп превозвач.

Поискахме и някой да отговори взета ли е, и защо не е взета проба за алкохол от Ивайло Московски, и защо ченгетата не са посмели да вземат такава проба, попитахме и ако това е така, кой ще поеме отговорност за опорочаването изначално на разследването.

Иначе близкият до Московски бизнесмен, собственик на ПИМК, има бизнес предимно с товари. За да процъфтява бизнеса му са му необходими три неща, които и получава. Първото е лиценз за жп превозвач. В началото правят заедно с ДБ Шенкер блок влакове, два пъти седмично от Русе за Германия, като ПИМК кара стоките до Русе и оттам на влаковете. По-късно транспортният министър му дава лиценз за жп превозвач и Филипов започва сам да си кара товарите.

Второто е Интермодалния терминал в Пловдив. Московски решава да го даде на концесия, като в средите общо взето се знае предварително за кого е концесията, както и става. По принцип с терминала се претоварват стоките от автомобилен на жп транспорт и обратно, и теоретично операторът би трябвало да дава равен достъп до терминала на всички желаещи. Дали става така, питайте всички в тоя бизнес.

Третото е проектозакон за автомобилната камара. Идеята на ГЕРБ е да съберат всички организации в една камара, на която да се дадат доста права, както е строителната камара. Според бизнес средите именно Илиян Филипов и Миролюб Столарски /бизнесмен, също близък до ГЕРБ и много близък до Цветан Цветанов/ имат апетити да оглавят камарата и през тях да минава даването на лицензи и разрешителни. Малките фирми се оплакват, че на практика ще бъдат елеминирани и смачкани, като в проекто –закона ще бъде вкарано условие кой колко камиона има, а е ясно, че близкият до Московски – Филипов не може да бъде надскочен, тъй като има 1500 камиона. Малките фирми нескрито роптаят, че ГЕРБ пишат закона да е за Миролюб Столарски и за ПИМК на Филипов.

Впрочем, жп лиценза е даден на фирмата на Филипов много бързо, за разлика например от Ковачки, когото мотаят повече от година. И докато транспортният министър Московски повтаря, че БДЖ било много зле, защото били давани много лицензи на жп превозвачи, самият той дава лицензи на десетина фирми, включително на ПИМК и Ковачки.

В трагичния случай свързан с детето на Московски, освен отговорност по закон, очевидно покрай преплетките с бизнес приятелствата на министъра, може да се търси и морална отговорност, защото тук не става дума някоя „лоша“ майка, която да разпъват на кръст с белезници, а за политическо лице и министър. Законовата отговорност я търси знаем кой, моралната – би трябвало да я поеме както министъра, така и премиера и партията му.

Безобразие е не само мълчанието на прокуратурата, но и на почти всички медии, които като лешояди разкъсват всеки „безобиден“, но не смеят да гъкнат, когато става дума за убийството на детето на Московски.

Ако питате нас – ако беше станало всичко това с някой друг, досега щеше да бъде с повдигнато обвинение, в ареста. И всичките „дръжки на микрофони“ от сутрин до вечер щяха напоително да нищят кой „съсед“ какво чул.

Когато обаче става дума за човек на Борисов и Цветанов – знаете какво следва. Особено, когато си имаш прокуратура „на концесия“.

Afera.bg
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно