В цялата страна
Национален протест на надзирателите с искане за по-високи заплати
"Сигурността в затворите не е гарантирана и охраната им е под критична точка", твърди Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите
Национален протест на надзирателите с искане за по-високи заплати

Национален протест на служителите в затворите се състоя за пореден път в местата за лишаване от свобода в градове от цялата страна с искане за увеличаване на заплатите им с 20%.

В протеста се включиха и служителите от "Съдебна охрана", които имат същите искания и проблеми като колегите си от затворите.

На 24-ти националният протест ще продължи под надслов "Европа и за нас", а на 10-ти март ще бъде проведен национален митинг-шествие, който ще започне пред Министерството на правосъдието.

По думите на председателя на Синдиката на Областното звено "Охрана" – Плевен Валентин Колачев, ако и тогава никой не обърне внимание на исканията им, на 26 и 27 март, когато в България пристигат всички правосъдни министри от Европейския съюз, ще се стигне до протести и пред тях.

Исканията на служителите в затворите и на съдебните охранители са за изравняване на трудовите възнаграждения на ГД "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и ГД "Охрана (ГДО) с останалите ведомства в сектора за сигурност и актуализиране на щата им. Надзирателите са недоволни от лошите условия на труд в българските затвори, ниските заплати в двете дирекции (350 евро на месец) и критичното съотношение между надзиратели и лишени от свобода (достигащо на места до 1:100).

Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите заяви днес пред БНР, че охраната на местата за лишаване от свобода буквално е "на мускули".

"Сигурността в затворите не е гарантирана и охраната им е под критична точка. Извършва се само и единствено физическа охрана, не могат да се движат мероприятия по извършване на претърсвания и проверки. Осигуряваме само и единствено сигурност, за да задържим нещата вътре в местата. Всичко, което е свързано с прехвърляния, престъпления вътре в самите затвори - това нещо няма как да бъде предотвратено. С този брой служители и с това техническо обезпечение повече от това, което осигуряваме в момента, едва ли бихме могли да осигурим", категоричен е Григоров.

Пред Националното радио той допълни: "Единствено при предишния екип на Министерство на правосъдието имахме раздвижване по отношение на нашите искания и беше показано сериозно внимание. Успяхме да постигнем някакви минимални резултати и поради тази причина и не сме излизали на протести. Нашите искания са свързани с интересите на обществото, защитаваме интереса на обществот".

Вчера с официални писма Националният полицейски синдикат в България и Синдикатът на българските учители подкрепиха плануваните протести на служителите в затворите. Днес солидарност към недоволството на надзирателите изказаха и от Конфедерация на труда (КТ) "Подкрепа".

Ето пълния текст на писмото на КТ "Подкрепа":

ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА

СИНДИКАТА НА СЛУЖИТЕЛИТЕВ ЗАТВОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

И СИНДИКАТ "ОХРАНА"

ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТ КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА "ПОДКРЕПА"

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

КТ  "Подкрепа" се солидаризира с Вашите искания за достойно заплащане и осигуряване на достойни условия на труд.Смятаме, че освен увеличаването на минималната работна заплата, министерствата могат и трябва да прилагат и други механизми за увеличаван нивото на доходите в страната.В противен случай се стига до уеднаквяване на трудовите възнаграждения в посока към дъното.

Липсата на финансова възможност се превърна в универсално оправдание за бездействие.При регистриран безспорен икономически растеж, твърденията за дефицит на средства в държавния бюджет са неоснователни.Подчертаваме, че поредица международни поставят на първо място проблема за неравенствата и справедливото разпределение на национални блага.А решенията и преразпределителните механизми се намират в ръцете на правителствата.

 КТ  "Подкрепа" напомня, че условията в българските затвори бяха и продължават да бъдат сред най-наболелите проблеми, с които се ангажират не само национални, но и международни съдилища.Време е и условията на труд както на надзирателите,така и на затворниците да покриват минимални жизнени стандарти.

КТ  "Подкрепа" отново заявява, че е готова да подпомогне действията Ви с експертна, логистична и политическа подкрепа. ДВАМА СА ПО-СИЛНИ ОТ ЕДИН!

                                                                                       

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Закриване на ГДО!
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 20:42
16
-3
Уволнете ги тези мързеливци! Намалете им заплатите наполовина и ще видите, че никой няма да напусне. Търтеи!
1
dfjhix
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 19:44
2
-1
В тая държава заплатите са последна грижа - вече и стожерът на капитализма МВФ го каза . Просто е - от заплатите не може да се краде . По-изгодно е да има повече за безсмислени ремонти , за строителство , за доставки - чрез обществените поръчки е основното захлебване .

То да са само надзирателите...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно