На Общото събрание
Адвокатурата отново настоя за законодателни промени
Висшият адвокатски съвет отчете образуването на две дела от Конституционния съд по инициатива на гилдията
Адвокатурата отново настоя за законодателни промени

Водещият на форума адвокат Атанас Стоянов (отляво, надясно), зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, главният секретар на Съвета Стефка Въжарова, председателят на дисциплинарния съд Добринка Гърневска и председателят на Висшия контролен съвет Драгомир Димов 

Под звуците на химните на България и на Европейския съюз в събота бе открито Общото събрание на адвокатите от страната.

Събитието се провежда в хотел "Балкан" в столицата, в присъствието на членовете на Висшия адвокатски съвет, делегати от адвокатските колегии от цялата страна и официални гости.

След едноминутно мълчание в памет на починалите през 2017 година адвокати, събитието бе официално открито.

Сред официалните гости бяха заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, заместник-председателят на правната комисия на парламента Филип Попов, нейният член Емил Димитров, председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов, председателят на Националното бюро за правна помощ Елена Чернева, частният съдебен изпълнител Мария Цачева, два мандата председателят на Висшия адвокатски съвет адв. Траян Марковски.

Емил Димитров (отляво, надясно), Владислав Славов, Мария Цачева и  Явор Нотев

Специални поздравления за добре свършената работа на адвокатурата през изминалата година от трибуната на форума изразиха Явор Нотев, Владислав Славов и Мария Цачева.

Заместник председателят на Народното събрание благодари на колегите си, поздрави ги и им пожела успех и сила в трудните им задачи.

Председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов подчерта нуждата от подобряване на юридическото образование у нас и огромната необходимост от приемане на измемения в Закона за адвокатурата. "В страната продължават да работят девет юридически факултета,които годишно бълват около 2000 юристи със, според мен, средно образование. Адвокатурата нараства, проблемите й се увеличават. Ние реформа в съдебната система няма как да направим, ако не започнем от образованието. А там определено нищо не правим. Адвокатите в страната мисля, че вече са около 14 000. Второто, което искам да кажа в присъствието на народни представители, защото миналата година им беше неудобно да дойдат, и като че ли нямаше никой от Народното събрание, е следното – вече няколко Парламента търкалят измененията в Закона за адвокатурата и е крайно време да видят бял свят. Надявам се наистина този Парламент да се занимае най-накрая с този важен за всички нас законопроект", обърна се Славов към делегатите на Общото събрание на адвокатурата.

Специални поздравителни писма до Висшия адвокатски съвет бяха прочетени от името на: председателят на Конституционния съд Борис Велчев, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, правосъдният министър Цецка Цачева, главният съдебен инспектор Теодора Точкова, омбудсманът Мая Манолова и от евродепутата Ангел Джамбазки.

Веднага след поздравителните изявления, думата взе председателят на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) Ралица Негенцова, която представи годишния отчет за дейността на Съвета.

По данни на адвокатските съвети към 1 януари 2017 година адвокатите в България са 13 720, като от тях 48% са мъже, а 52% са жени. В тази бройка се включват и 563 младши адвокати.

B Eдинния peгиcтъp нa чyждecтpaннитe aдвoĸaти ca впиcaни oбщo 80 дyши oт 14 дъpжaви –члeнĸи нa EC - Гepмaния, Гъpция, Чexия, Aвcтpия, Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo, Pyмъния, Итaлия, Иcпaния, Дaния, Люĸceмбypг, Kипъp, Πoлшa, Фpaнция, Бeлгия.

Председателят на ВАдвС постави важен акцент на последните промени в Конституцията от 2015 година, с които бе създадена нова ал. 4 на чл. 150, според която "Висшия адвокатски съвет може да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават правата и свободите на гражданите".

BAдC дори ce пoxвaли c пъpвитe двe дeлa, oбpaзyвaни oт Kонституционния съд, по искане на адвокатурата. Първото е подготвено от aдвoĸaтитe Дaниeлa Дoĸoвcĸa, Eмилия Heдeвa и Mилeн Paлчeв, c ĸoнcyлтaции oт пpoф. Дoнчo Xpycaнoв, и се отнася до пpoмeнитe в HΠK, от ĸoитo ce нacтoявa дa бъдaт oбявeни зa пpoтивoĸoнcтитyциoнни нaд 20 тeĸcтa.

Второто искане е насочено срещу пoпpaвĸи в Зaĸoнa зa coбcтвeнocттa и пoлзвaнeтo нa зeмeдeлcĸитe зeми, c ĸoитo ce въвeждa oбpaтнo дeйcтвиe нa paзпopeдбите и е подготвено от aдвoĸaтитe Eмил Ядĸoв, Aлбeнa Πиcĸoвa и Дaнaил Kaлинчeв. 

Председателят на ВАдвС също подчерта важното значение на доразработването и приемането на промените в Закона за адвокатурата. За целта е създадена и работна група, в която са взели участие адвокатите Емил Ядков, Албена Пискова, Валя Гигова, Веселка Коева, Христо Христов, Милен Ралчев и Людмил Рангелов. Групата е провела 12 заседания, вследстиве на които е изготвила нов проект на изменения в Закона за адвокатурата, като е взела предвид всички отправени забележки към предишните предложения.

От годишния отчет на ВАдвС стана ясно още, че през изминалата година са били взети общо 660 решения от състава на Съвета, като нито едно от тях не е било обжалвано от Висшия контролен орган. През 2017 година членовете на Висшия адовкатски съвет са се явили на 11 дела , по които организацията е била страна, включително и пред Конституционния съд.

През отчетения период ВАдвС е подпомогнал 48 адвокати със здравословни проблеми и е осъществил над 10 дарения. На 13 адвокатски съвета пък е била отпусната безлихвена финансова помощ.

Председателят на Съвета Ралица Негенцова обърна специално внимание на нуждата от модернизация на адвокатурата. "С оглед цялостната реализация на електронното правосъдие и подготовката на адвокатурата за това, Висшия адвокатски съвет предвиди през 2018 година да бъдат изработени нови сайтове на всички адвокатски колегии, в които да бъде интегриран модула "Е-адвокатура", за да могат те да се превърнат в основен източник на информация и връзки на адвокатските съвети с ВАдвС и с останалите държавни, общински органи, граждани и юридически лица", подчерта Негенцова.

От отчета стана ясно още, че ВАдвС е дал становище по 9 дела в Конституционния съд, по които е бил конституиран като страна, участвал е и в тълкувателната дейност на Върховния касационен съд по 15 дела и по 3 във Върховния административен съд.

Финансовият отчет на ВАдвС за 2017 г. също бе представен на форума. Доклад по него прочете главният секретар на Стефка Въжарова.

Според финансовия отчет приходите на ВАдвС за изминалата година от такси, лихви, вноски и други са на стоийност 2 098 000 лв, а направените разходи са в размер на 2 822 000 лв. Общата наличност по банковите сметки на ВАдвС към края на 2017 година е 1 933  674, 63 лв.

Данните сочат, че приходната част на бюджета е изпълнена на 93%, разходната – на 91%, а планираният остатък е изпълнен на 131%.

Председателят на Висшия контролен съвет Драгомир Димов също представи доклад, в който отчете притеснителна неравномерност в темповете на събираемост на месечните вноски, които се превеждат от адвокатските съвети в страната, и осигуряват най-важното приходно перо в бюджета. Димов отчете и значително намалявяване на честотата в изплащането на задължения на адвокати по дисциплинарни наказания.

От доклада на председателя на Висшия дисциплинарен съд Добринка Гърневска пък стана ясно, че през миналата година са разгледани 97 дисциплинарни дела. В тях се включват и 12 производства по реабилитация на дисциплинарно наказани адвокати. Разгледани са и 65 жалби срещу решения на отделните колегии в страната. Първенци по обжалвани пред Висшия дисциплинарен съд решения са Софийската адвокатска колегия и Варненската адвокатска колегия с по 25 броя обжалвани решения.

Висшия дисциплинарен съд е установил, че дисциплинарните съдилища често допускат процесуални нарушения и срещат затруднения при субсидиарното приложение на НПК. По тази причина са били проведени и два семинара в страната, с цел изглаждане на създадалите се проблеми.

През отчетения период в състава на Висшия дисциплинарен съд са били 14 адвокати, като 9 от тях са били от Адвокатски колегии извън София.

Форумът продължи с дискусия по представените отчети и обсъждане на най-наболелите проблеми на адвокатурата, и съответно предложения за тяхното своевременно решаване.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
25
**********
|
нерегистриран
01 март 2018, 14:31
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
24
456 от Илф и Петров
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 16:58
6
-1
До коментар [#17] от "123":

Защо само един западен език, трябва един източен и един африкански, тъй като в съдилищата, трябва да се забрани съдопроизводство на български език.
Тези над 68 години за по сигурно е добре да помислите, да бъдат интернирани, за всеки случай.
Не се срамувайте от българския език, учете се от юристите със стаж.Помнете, Борис Спасов, на каква възраст имаше ум като бръснач.
Който се страхува от конкуренция е слаб човек и съответно юрист, и няма как да се нарича адвокат.
Аз пък съм привърженик на руската класика. И на френската.

Бъдещето е на Изток и от там изгрява Слънцето! ПАК некои ръководни другари /които не са никакви другари/ объркаха посоката.
23
Re:
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 16:54
5
-2
До коментар [#13] от "до 10":
То пък понеже правото е ясно на теб. Ти Венелин Ганев чел ли си. Чел си го друг път. Силяновски чел ли си го. Чел си го през крив макарон. Колко пандектисти си изчел? Ни един. Я провери в речника какво е пандектист.
Съветската школа в правото, преподаваща и днес така е извратила ,че в Българпия има йоризъм, с блестящи йористи.Нне повече от 50-60 човека са юристи, другите са йористи.


Що се отнася до атаките към другите гилдии и съсловия-за сведение-счетоводителите учат гражданско, търговско ,данкъчно, финансово право колкото и юристите, и категоричмно бих се доверил за данъчно право на счетоводител,а не йорсит, завършил УНСС, МВР-школата ,Благоевград, ТУ. дори в СУ стана ясно вече как се взимат изпитите-с лицеви опори по тениска.

Проектът за нов закон за адвокатурата цели съветизация на адвокатурата ,капсулиране, затваряне, придаване на още по-голяма тежест на адвокатските съвети, и на господарите от Висшия адвоткатски съвет, превръщане на адвокатурата в организация с по-голяма централизация и йерархия дори от прокуратурата, удар към другите юристи, превръщане на адвокатурата във всичко друго, но не е в свободна професия.
Това няма да стане. Проектът няма да мине. Милиционерите в адвокатурата този път няма да успеят по милиционерски да прецакат другите юристи.
Явно в петък са раздавали аванси от ФАБ. Ясно.
22
льольо
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 14:01
6
-7
До коментар [#19] от "до 17":
Това хубаво, но тогава не следва да има безобразен изпит за младите юристи, който е напълно непрозрачен, не е ясно сбъркал ли си или те лъжат-нямаш достъп да си видиш работата и грешките после.
Нека пазарът да определи ставаш или не за адвокат. А не изпит, за да се поддържа квотата от минимален брой нови адвокати.
"Старейшините" в адвокатурата, завършили право още преди 1989г, по линия на РАБФАК ,и самите те станали адвокати без изпит със зъби и нокти се борят този изпит да остане.
Дали ако те отидат на същия този изпит ще се справят. Всъщност на този въпрос имаме отговор-преди няколко години на изпит за първоначално назначаване във ВКС дадоха същия казус, като за младши съдиите. Всички кандидат адвокати изкараха кръгли двойки. Та тези двойкаджии поддържат изпита-но да е за други, те са и изпитващи.
Та викаш, кой се страхува от конкуренция? Страхуват се тЕзи ,които се провалиха на елементарен казус на съдийския изпит!
Накратко- ИЗПИТА ЗА АДВОКАТИ СЛЕДВА ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ, И ВПИСВАНЕТО ДА Е СВОБОДНО, КАКТО БЕШЕ ДО 2003Г . КАКТО СА СЕ ВПИСАЛИ ВСИЧКИ, КОИТО ИЗПИТВАТ НА ТОЗИ ИЗПИТ, НО САМИТЕ ТЕ СА НЕИЗПИТВАНИ.
Напротив - според мен изпита трябва да остане, а всички, вписали се без изпит да го минат като неиздържалите да бъдат отписани и да се впишат след повторно явяване и успешно положен изпит. Вярно е, че е свободна професия, но някакво сито си трябва - или да се стегне изпита за юридическа правоспособност или да има за адвокатура. Всякаква паплач изпълзява "благодарение" масата факултетчета - по един или друг начин трябва да има сито.
21
Иванка Которова-Духлакова, прокурор, представител на България в Европейския съюз
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 13:59
6
-1
Тошко Африкански, не ми говори за некви си запъдни езици и други подобни Важното е правилно да се е-еш. Това е ключът за успеха на младото поколение. Съветвам всички млади адвокатки, нотариуски, стажантки и други да го правят упорито. Аз много, ама много правилно се е-ах и ето го резултата. На върха съм с 20 000 евро месечна заплата
20
льольо
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 13:58
7
-1
До коментар [#13] от "до 10":
То пък понеже правото е ясно на теб. Ти Венелин Ганев чел ли си. Чел си го друг път. Силяновски чел ли си го. Чел си го през крив макарон. Колко пандектисти си изчел? Ни един. Я провери в речника какво е пандектист.
Съветската школа в правото, преподаваща и днес така е извратила ,че в Българпия има йоризъм, с блестящи йористи.Нне повече от 50-60 човека са юристи, другите са йористи.


Що се отнася до атаките към другите гилдии и съсловия-за сведение-счетоводителите учат гражданско, търговско ,данкъчно, финансово право колкото и юристите, и категоричмно бих се доверил за данъчно право на счетоводител,а не йорсит, завършил УНСС, МВР-школата ,Благоевград, ТУ. дори в СУ стана ясно вече как се взимат изпитите-с лицеви опори по тениска.

Проектът за нов закон за адвокатурата цели съветизация на адвокатурата ,капсулиране, затваряне, придаване на още по-голяма тежест на адвокатските съвети, и на господарите от Висшия адвоткатски съвет, превръщане на адвокатурата в организация с по-голяма централизация и йерархия дори от прокуратурата, удар към другите юристи, превръщане на адвокатурата във всичко друго, но не е в свободна професия.
Това няма да стане. Проектът няма да мине. Милиционерите в адвокатурата този път няма да успеят по милиционерски да прецакат другите юристи.
Това за счетоводителите дето учели данъчно и тн. е вярно, но от опит ти казвам, че го учат толкова колкото и ние сме учили макро и микроикономика - т.е за някаква обща култура. Отделно достатъчно работа съм си имал с всякакъв вид финансисти /одитори, счетоводители и тн./ за да имам мнение, че според мен не си прав.
19
до 17
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 13:07
8
-3
Това хубаво, но тогава не следва да има безобразен изпит за младите юристи, който е напълно непрозрачен, не е ясно сбъркал ли си или те лъжат-нямаш достъп да си видиш работата и грешките после.
Нека пазарът да определи ставаш или не за адвокат. А не изпит, за да се поддържа квотата от минимален брой нови адвокати.
"Старейшините" в адвокатурата, завършили право още преди 1989г, по линия на РАБФАК ,и самите те станали адвокати без изпит със зъби и нокти се борят този изпит да остане.
Дали ако те отидат на същия този изпит ще се справят. Всъщност на този въпрос имаме отговор-преди няколко години на изпит за първоначално назначаване във ВКС дадоха същия казус, като за младши съдиите. Всички кандидат адвокати изкараха кръгли двойки. Та тези двойкаджии поддържат изпита-но да е за други, те са и изпитващи.
Та викаш, кой се страхува от конкуренция? Страхуват се тЕзи ,които се провалиха на елементарен казус на съдийския изпит!
Накратко- ИЗПИТА ЗА АДВОКАТИ СЛЕДВА ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ, И ВПИСВАНЕТО ДА Е СВОБОДНО, КАКТО БЕШЕ ДО 2003Г . КАКТО СА СЕ ВПИСАЛИ ВСИЧКИ, КОИТО ИЗПИТВАТ НА ТОЗИ ИЗПИТ, НО САМИТЕ ТЕ СА НЕИЗПИТВАНИ.
18
Тошко Африкански
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 13:07
5
-6
До коментар [#17] от "123":

Защо само един западен език, трябва един източен и един африкански, тъй като в съдилищата, трябва да се забрани съдопроизводство на български език.
Тези над 68 години за по сигурно е добре да помислите, да бъдат интернирани, за всеки случай.
Не се срамувайте от българския език, учете се от юристите със стаж.Помнете, Борис Спасов, на каква възраст имаше ум като бръснач.
Който се страхува от конкуренция е слаб човек и съответно юрист, и няма как да се нарича адвокат.
Защо пък точно Борис Спасов давате за пример ? Той бе началник по онова време, одобряваше решенията на пленумите на ЦК на БКП и ги превръщаше в "закони", съграсно чл.1 от тогавашната "конституция". Има редица изявени буржоазни, както ги наричаха, учени: Венелин Ганев, Цеко Торбов, Любен Диков, Петко Венедиков,Михаил Андреев, Долапчиев...Виж, някои "африкански езици" ги "изучават" в Магнаурската школа,нали се подготвят за "бойци на тихия фронт", пък после стават адвокати. Така,че питай тях, ако ти самият не си им колега. А западният език е задължителен за всеки културен човек, доколкото ми е известно, България е член на ЕС.
17
123
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 11:59
10
-1
До коментар [#6] от "празни приказки":
пътувания, командировки, хотели, почивни станции, сбирки, другарски разпивки, семинари, конференции, празни приказки, облечени като някаква казионна форма, издаване на списасия и брошури, които никой не чете, секретарки, деловодителки, консумативи. Дотам я докарахме-да има и адвокатска номенклатура.

Защо само един западен език, трябва един източен и един африкански, тъй като в съдилищата, трябва да се забрани съдопроизводство на български език.
Тези над 68 години за по сигурно е добре да помислите, да бъдат интернирани, за всеки случай.
Не се срамувайте от българския език, учете се от юристите със стаж.Помнете, Борис Спасов, на каква възраст имаше ум като бръснач.
Който се страхува от конкуренция е слаб човек и съответно юрист, и няма как да се нарича адвокат.
16
Иванка Которова-Духлакова, прокурор, представител на България в Европейския съюз
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 09:38
10
-1
Мили колежки - адвокатки и стажантки, за да се издигнете високо в професияналната кариера трябва правилно да се е-ете. Аз така правих. Много, ама много правилно се е-ах и ей ма на сега съм на върха с 20 000 евро заплата на месец. Успех
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно