Въпреки протестите
Няма пари за 20% увеличение на заплатите на надзирателите и съдебната охрана
Правосъдният министър Цецка Цачева "очи в очи" с 400 недоволни служители от ГДИН и ГДО
Няма пари за 20% увеличение на заплатите на надзирателите и съдебната охрана

Правосъдният министър Цецка Цачева на протеста на надзирателите и съдебната охрана, снимка: БГНЕС

Без конкретен резултат завърши първият национален протест на служителите на затворите и съдебните охранители пред правосъдното министерство. Те продължават да недоволстват от лоши условия на труд, ниско заплащане и недостиг на служители в сектора.

Около 400 служители на Главните дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана" се събраха в събота пред Министерството на правосъдието. Цецка Цачева слезе при протестиращите и застана "очи в очи" с недоволните служители. Тя обясни, че няма как да бъде изпълнено тяхното искане за 20-процентов ръст на заплатите им и уточни, че такова увеличение не са получили и служителите на МВР. Цачева допълни още, че ще се търсят възможности за увеличаване на заплащането и щатовете в затворите в бюджета за следващата година.

"От началото на септември, когато стартира подготовката за новия закон за 2019-та година, отново съвместно с тях ще отстояваме необходимостта от повече щатни бройки, което е справедливо, но и за увеличаване на възнагражденията според възможностите на държавата", заяви Цачева, цитирана от БНР.

От своя страна протестиращите обявиха, че продължават с демонстрациите си. Ивайло Григоров от Синдиката на служители в затворите обясни:
 "Продължаваме с протестите до пълно изпълнение на исканията. Ние сме служители на сектор "Сигурност" и ще се борим докрай за единно третиране на целия сектор".

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
9
емигрирал
|
нерегистриран
26 февруари 2018, 16:19
5
0
Който не може да осигури работа и добро заплащане на хората,значи НЕ МОЖЕ ДА РЪКОВОДИ ДЪРЖАВА и трябва да си ходи,да си ходииииииииииииии!!!!!
8
Цацаров герой, Пеевски герой, бияча на деца и ТОЙ
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 16:11
15
-3
Bivol.bg
HOMEВОДЕЩИ

Прокурор Франтишек смачкал досъдебно производство срещу лихвар
февруари 19, 2018Димитър Стоянов
Прокурорът Димитър Фратишек Петров е прекратил два пъти досъдебно производство срещу обвиняем за лихварство. След първото му постановлениe делото е върнато от съда за доразследване със задължителни указания относно прилагането на закона.

В определението си Софийският апелативен съд ясно заявява, че деянието на обвиняемия „покрива всички обективни и субективни признаци“ за лихварство. Франтишек обаче не се съобразява с указанията. Месец след съдебния акт, на 7 март 2016 година, той повторно прекратява досъдебното производство.

Пазиш Пеевски и Цацаров – ставаш за шеф
Според няколко независими източника прокурорът от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров ще е новият заместник на Иван Гешев в Специализираната прокуратура. В последните години Франтишек придоби широка популярност, но не като постигаше осъдителни присъди.

Звездата на обвинителя „изгря“, когато отказа да образува досъдебно производство срещу Делян Пеевски по обвинение за набеждаване. Именно Франтишек разпитва екипа на Биволъ в рамките на досъдебното производство по случая #Яневагейт, преди да го прекрати. Така беше заметен един от най-големите скандали на Прехода, изобличил в търговия с влияние и злоупотреба с власт първите хора в държавата и съдебната система.

„Club Z” съобщава, че Франтишек е представлявал държавното обвинение пред съда и в делото срещу Сергей Станишев, по което последният беше оправдан. Обвинителят се превърна в най – разпознаваемото лице на тайнственото звено „Антикорупция“ в СГП след процеса срещу екс председателя на Софийския градски съд Владимира Янева заради разработката „Червей“. Въпреки шумния скандал, тя получи година условно заради нарушенията си на първа инстанция.

Миналата година Димитър Франтишек Петров се превърна и в „плашило“ за децата в елитно столично училище. В края на март 2017 той е нападнал и бил дете, защото преценил, че то го е прередило на опашка в училищната закусвалня. Ученикът обаче просто следвал утвърдената практика в лафката. Момчето закъснявало за час и минало отпред, за да си вземе вода. Когато Биволъ се свърза с бащата на деветокласника, той разказа че прокурорът е ударил сина му по лицето и го душил с якето му. Тъй – като непълнолетната жертва на Франтишек има сърдечно заболяване е можело случаят да завърши фатално. Въпреки жалбата до СДВР и след като шефката на Градската прокуратура Емилия Русинова лично привиква на разговор родителите на битото момче, случаят постепенно затихна. СГП се отказа да съди Франтишек, а Русинова го наказа със забележка.

Правен корифей
Всичко изписано до тук вероятно стига Франтишек да бъде избран не за заместник на Гешев, а за негов началник. То обаче далеч не изчерпва юридическите му подвизи. Много въпроси поражда дело 13001/2015 на Софийската градска прокуратура. То е срещу Георги Спасов Георгиев. Мъжът е герой на множество криминални репортажи. Биволъ разполага само с едно решение на САС, защото от СГС отказаха да коментират случая, макар че е приключен и би трябвало да е публичен.

Досъдебното производство срещу Георгиев има дълга и печална история. То започва след зрелищна акция на МВР от края на 2011 година, когато той и Станка Марангозова за задържани. Властите подозират, че те са част от престъпна група. С постановление от 4 април 2012 г. на Окръжна прокуратура – Враца производството срещу тях е изпратено в СГП по подсъдност. Там то се води, като предварително производство З882/2012 г. Разследващите не успяват да превърнат разследването в дело срещу организирана престъпна група и материалите срещу задържаните са разделени, като се прецизират различни обвинения.

Срещу Георгиев се води досъдебно производство номер 27 от 2015 г. по описа на НСлС и предварителна преписка 13001/2015г. по описа на СГП. Разследван е за извършване банкови сделки по занятие, но без съответното разрешение от БНБ. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност, за това, че от началото на 2006 г. до 9 ноември 2011 г. е предоставял парични суми срещу лихва на лица от Враца и региона.

На 12 октомври 2015 година обаче Димитър Франтишек Петров прави извода, че деянията на Георгиев не са съставомерни от материално- правна страна, а обвинението е недоказано. Според прокурора лихварската дейност на Георгиев не попадала под хипотезата визирана в нормата на чл.252, ал.2, вр.ал.1 от НК, тъй като не представлявала банкова дейност. Най – смущаващата теза на Франтишек е, че тъй като Георгиев не е извършвал влогонабиране, което според прокурора се явява задължително и необходимо условие, за да е налице банкова дейност, обвиняемият не е нарушил закона. В случая имало дейности от гражданския оборот – търговски сделки, които не попадат под разпоредбите на Закона за банките.

На 19 октомври 2015 г. Георгиев получава препис от постановлението на Франтишек. В посочения от закона срок – на 26 октомври той „изненадващо“ обжалва прокурорското постановление пред съда. Адвокатът му Велимир Атанасов иска делото да бъде прекратено само поради липса на престъпление, не поради недоказаност на обвинението.
Малка, но съществена подробност е, че ако досъдебното производство е прекратено с акт на съда, прокуратурата не е в състояние да го възобнови.

Частната жалба на Георгиев попада при председателя на 17 състав на СГС Петър Сантиров. Със своето определение от 17 ноември 2015 г. по дело 4359/2015 той разпилява на „пух и прах“ постановлението на Франтишек. Съдията приема, че Франтишек се произнася на базата на свои материално-правни изводи, но не и по събраните доказателства. Според Сантиров в досъдебното производство има данни за системност при извършване на множество сделки, които по своите характеристики са банкови.

„В предмета на доказване влиза установяването именно на тази системност на извършване на множество сделки, които по своите характеристики представляват банкови сделки.“

Съдията връща делото на прокуратурата със задължително указание държавното обвинение да се произнесе с мотивиран акт относно събраните доказателства.
Определението на Сантиров е обжалвано пред Софийския апелативен съд. Трети състав с председател Иво Вапцаров потвърждава изводите на СГС с определение от 26 януари 2016 година. САС заявява в своя акт, че Франтишек се произнася след превратно тълкуване на приложената наказателно-правна норма. Съдът е категоричен, че деянието на Георгиев покрива всички обективни и субективни признаци за лихварство.

Според юристи, до които Биволъ се допита, от определенията е видно, че прокурорът или не познава закона или грубо го е изопачил. Пак от определението може да се предположи, че има силни доказателства в подкрепа на обвинението. Тогава би било логичното Франтишек да го внесе в съда с обвинителен акт. Ако пък има друго становище, на което държи, би било редно да си направи самоотвод, след което делото да отиде при друг прокурор.

Това обаче не се случва. На 7 март 2016 г. прокурорът прекратява повторно досъдебното производство срещу Георги Спасов Георгиев, а последният този път не прави резки ходове и не го жали. Биволъ поиска да се запознае с второто постановление на Франтишек, но СГП отказа. Явно вътрешното убеждение на Димитър Франтишек Петров е, че Георги Спасов Георгиев е невинен и никакви доказателства и съдебни актова не са в състояние да променят това.

Те си ги избират
Кариерното развитие на прокурорите най-често е обратно пропорционално на успехите им в съдебната зала. За това свидетелства кадровата практиката на ВСС откакто този орган функционира.

Примери за този подход е печално известният бивш градски прокурор Николай Кокинов. Макар и да спечелиха делото „Луканов“ на първа инстанция, Николай Кокинов и държавното обвинение се провалиха „с гръм и трясък“ в този процес. Прокурорът внесе обвинение срещу хора, които бяха изтезавани, за да направят самопризнания. За това си постижение той „логично“ беше кадруван от ВСС в ръководител на Софийската градска прокуратура. Обвинителят продължи със „силните изяви“ и поделото „Маргини“. Нито един провал пред съда обаче не успя да разклати позициите на Кокинов. Той беше сочен за потенциален наследник на главния прокурор Борис Велчев, но така и не се кандидатира за поста. Чак когато в „нерегламентиран разговор“ той заяви на Бойко Борисов „Ти си го избра“ относно Сотир Цацаров, кариерата му тръгна на долу и беше дисциплинарно уволнен.

От своя страна решенията на Цацаров, като пловдивски съдия, донесоха доволно осъдителни решения за България в Европейския съд по правата на човека. Така че и на него не са му чужди провалите.

Така, според стандартите на българската прокуратура, обвинител като Франтишек е достоен да бъде административен ръководител най-малкото на апелативен район. Но тъй като шпицкомандата на Цацаров в момента се конституира в Специализираната прокуратура, на „училищния побойник“ ще му се наложи да изпълни пионерската си мисия там като зам.-шеф
7
Цецка да признае
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 12:21
10
-1
Пари има, всичко е въпрос на приоритети!Не може мигрантите, ромите, джендърите и т.н. да са все с приоритет! Който не работи и не плаща данъци и няма никакъв принос към натрупването на обществените блага и средства, не може да се ползва с привилегии пред тези, които ги създават. Ако смятате, че озаптяването на престъпниците не е важно за сигурността на обществото, дръжте надзирателите бедни и смачкани и не им плащайте достойно възнаграждение. Затова престъпниците ще се чувстват безнаказани и велики,а нормалните хора - смачкани от тази несправедливост. И ще се чудите защо не ни искат в Шенген.
6
Цецка, МАРШ
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 12:07
13
-2
Когато един министър не може да защити законовите права на служителите си - отива си!!!Тази не води преговори, а просто заявява, че няма пари. Всички знаем, че пари има, но предпочитат да ги дадат там, където могат да откраднат.
Затова, Цецке, марш на Плевен!!!
5
на около 30 г., и била дълбоко заблудена за комунистическия режим
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 05:45
6
-1
"Как ще решиш проблема? Може да решава тоя, който има пари, бе! Щом немаш пари, какво ще решиш ти, бе? Ти нямаш право да решаваш!... А ти ще отидеш да взимаш решение? Ти немаш пари, па ще се измъкнеш след това", рече твоят първи кумир Тодор Живков.
Тя няма и истинска диплома от Юридическия факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където според информация от самата Цецка Цачева Иванова била учила от 1978 до 1982 г. http://legalworld.bg/56621.po-sledite-na-diplomata-na-cecka-cacheva.html
4
Закриване на ГДО!
|
нерегистриран
24 февруари 2018, 18:58
27
-21
Браво! Нито лев за затлъстелите "охранители"! Закриване и предвидения бюджет да се разпредели в МВР и ГДИН!
3
Lexi
|
нерегистриран
24 февруари 2018, 18:34
12
-4
Нали е майката на нацията
2
А нейната заплата
|
нерегистриран
24 февруари 2018, 17:52
23
-3
Тя получава ли заплата от КЧСИ и НК за да не пуска конкурси?
1
Избрали сте грешно
|
нерегистриран
24 февруари 2018, 17:45
24
-4
място за протест. Докато не обезпокоите Б.Б няма да видите и един лев увеличение.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно