По повод публикацията на "Правен свят": Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза:
Лозан Панов се скри зад съдия Лилия Терзиева-Владимирова, поиска съдийската колегия да инициира проверка на почтеността й
Колегията все пак назначи проверка дали е нарушен етичният кодекс, случайно ли е разпределено делото и има ли конфликт на интереси по казуса
Лозан Панов се скри зад съдия Лилия Терзиева-Владимирова, поиска съдийската колегия да инициира проверка на почтеността й

По повод публикацията на "Правен свят" под заглавие "Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза" днес председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, чието задължение е да съблюдава и гарантира независимостта на магистратите при вземането на решения и при спазване принципа на случайното разпределение на преписките и делата, особено когато са командировани лично от него, вместо да поеме отговорност за съмнителните факти около решаването на цитираното дело, се скри зад съдия Лилия Терзиева-Владимирова и поиска съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да инициира проверка на почтеността й.

По негово предложение днес съдебните кадовици гласуваха "за" това да бъде осъществена проверка дали има нарушение на етичния кодекс, дали по делото има конфликт на интереси и случайно ли то е било разпределено на съдия Терзиева-Владимирова.

"В противен случай се поставя петно върху името на един конкретен магистрат", опита се да внуши председателят на ВКС.

В своето изявление пред колегите си от Съвета Лозан Панов, който сам внесе точката в дневния ред на съдийската колегия, настоя, че единственият повод за искането му да бъде инциирана проверка е "да се изчисти името на съдия Терзиева-Владимирова".

"Свободата на словото не значи, че трябва да се опетнява името на някого. Нека да се установи случайно ли е разпределено делото, дали има конфликт на интереси също може да се установи, искан ли е отвод, трябвало ли е да си направи съдията отвод. Всичко, което кажа може да се използва като някаква заинтересованост от моя страна, затова се обръщам към конкретния отговорен орган, който да изясни фактите и обстоятелствата по случая", оправда се Панов.

Както "Правен свят" вече писа, преди публикуването на статията медията ни се обърна към председателя на ВКС с въпроси по казуса, с цел представянето на всички гледни точки по него. Отговор не бе получен.

В тази връзка съдебният кадровик Боряна Димитрова напомни на Панов, че един от начините да изрази становището си е бил именно като отговори на поставените от нас въпроси.

"Тук не се коментира акта по същество. Защо очаквате от съдийската колегия да възложи проверка, като имате правомощия да я възложите сам? Имаше въпроси към вас, защо не отговорихте на тях? Знаете, че никой не може да ви задължи да изпълните каквото и да било решение на Съвета. Струва ми се, че вие трябва да отговорите на тези въпроси. Кое ви възпрепядства да го направите?", попита Димитрова.

Лозан Панов отвърна, че не можел да отговори на въпросите ни.

"Ако аз поискам проверката може да се направи внушение, че тя не е извършена обективно. Не мога да отговоря как е било разпределено делото в СРС, не мога да дам отговор дали има конфликт на интереси, както и дали е нарушен етичният кодекс. Това може да го устананови само една проверка. Аз съм свикнал на такива атаки, но този магистрат дали е свикнал на това?", опита се да реагира председателят на ВКС.

"Както отговаряте на нас, така можеше да отговорите и на медиите. Вие можехте да оговорите, тъй като сте страна в процеса, в случая ВКС", напомни му отново Димитрова.

На свой ред и Драгомир Кояджиков не можа да разбере защо, ако председателят на ВКС иска проверка по казуса, не я инициира сам, а иска съдийската колегия да прояви инициатива, която е в собствените му правомощия. "Защо ни използвате като пощенска кутия на Инспектората, а не го сезирате вие сам?", изненада се Кояджиков.

Очаквано, в защита на Панов се изказа Атанаска Дишева.

"Статията е насочена специално към председателя на ВКС. За целите на статията междувременно е смачкан един съдия. Колегата Терзиева-Владимирова е изкарана некомпетентна, пристрастна. Колегата Панов не може да назначи сам проверка, защото ще бъде обвинен отново в пристрастност. Защо да не назначим проверка, след като имаме такива правомащия?", заяви от своя страна Дишева.

Още в понеделник обаче в деловодството на ВСС бе депозирана позиция от директора на сайта "Правен свят" Веселин Иванов, адресирана до съдийската колегия, в която ясно и аргументирано се посочва, че "публикацията "Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза", публикувана в 17.00 часа на 19 февруари 2018 г. на интернет сайта "Правен свят", по никакъв начин не е целяла да накърни доброто име на български магистрат, в конкретния казус - съдия Лилия Терзиева-Владимирова".

И все пак, с 9 на 3 гласа "за" колегията реши да инициира проверка на това дали е на лице конфликт на интереси при описания казус, налице ли е нарушване на етичния кодекс, както и дали в случая е бил спазен принципът за случайно разпределение на дела. Предстоят резултатите от проверките на компетентните органи. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
9
|
нерегистриран
28 февруари 2018, 12:52
14
-3
Не на страха, Лили! Ако спечелиш, печелите двамата с Лозан, ако загубиш, губиш само ти!
Тя и Ченелова тъй изгоря!
8
112
|
нерегистриран
28 февруари 2018, 08:39
22
-5
Хлапето ще получи ценен урок: когато си даваш дупето под наем, има вероятност някой да го употреби по съотверния начин.
7
(не)знаещ
|
нерегистриран
27 февруари 2018, 21:39
5
-16
До коментар [#5] от "знаещ":
тази съдиика яко е сложила наколенки пред Панов,по принцип решения не се обсъждат но да присъдиш юристконсултски 1600 лв. за трудово дело при законово определените от 100 до 300 лв. си е наглост.Как я командирова тая съдиика Панов та тя закона не е чела дори а за етичен кодекс какво да говорим!!!!
Защо да не присъди?
6
123
|
нерегистриран
27 февруари 2018, 19:58
25
-8
До коментар [#1] от "нерегистриран":
А не трябва ли да се изчисти и името на командироващия и да се провери как и защо точно нея е избрал да командирова?

НЕ, защото отнапред и очевидно е ясно, че Лизан е доказан подлец и политиканстващ некадърник! Какво има да се изяснява и чисти от името му...
5
знаещ
|
нерегистриран
27 февруари 2018, 19:57
22
-7
тази съдиика яко е сложила наколенки пред Панов,по принцип решения не се обсъждат но да присъдиш юристконсултски 1600 лв. за трудово дело при законово определените от 100 до 300 лв. си е наглост.Как я командирова тая съдиика Панов та тя закона не е чела дори а за етичен кодекс какво да говорим!!!!
4
No pasaran
|
нерегистриран
27 февруари 2018, 19:49
48
-26
Боряна Димитрова и Димитър Кояджиков първо да се дипломират и тогава да дават акъл!

ПОДКРЕПЯМ ПАНОВ!
3
И ДВАМАТА СА ЗА ЕТИКАТА
|
нерегистриран
27 февруари 2018, 17:18
37
-17
ЛОЗАН НЕ МОЖЕ ДА ЧИСТИ НИЩО И НИКОГО ЗАЩОТО Е ОМАЗАН И ВСИЧКО ,КОЕТО СЕ ДОКОСНЕ ДО НЕГО СА ЗАМЪРСЯВА..
ПАНОВ,ЩО НЕ СИ ПОДАДЕШ ОСТАВКАТА ,ЧЕ ДА СИ СТЪПИ НА КРАКА СЪДА?!
ОТДЕЛНО ОТ ТОВА САМАТА СЪДИЙКА Е БИЛА ЗА ОТВОД САМО И ПОРАДИ ФАКТА ,ЧЕДОБРЕ ЗНАЕ НА КОГО ДЪЛЖИ МЯСТОТО СИ НА КОМАНДИРОВАНА В СРС.ТАЗИ ЖЕНА Е УМНА И Е НАПЪЛНО В ЧАС.ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕРИ И СЛУЧАЙНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ!
2
Black Swan, символ на лукавостта
|
нерегистриран
27 февруари 2018, 16:58
21
-13
Лозан Панов се скри зад Cygnus atratus
1
|
нерегистриран
27 февруари 2018, 16:54
28
-19
А не трябва ли да се изчисти и името на командироващия и да се провери как и защо точно нея е избрал да командирова?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно