Георги Шопов:
Съдията е самотен човек
Светлана Шопова: Досега не са ми оказвали натиск

Всеки в Пазарджик е чувал за фамилия Шопови. Двама нейни представители дълги години са оглавявали Окръжния съд в града. Архангел Шопов – преди демократичните промени през 1989 г., а Георги Шопов – от 1991 до 2007 година. Наследницата Светлана Шопова обаче избра професията на прокурор.

Визитка:
Георги Шопов е роден е на 9 март 1950 г. в с. Ветрен, Пазарджишко. Завършил е Първа гимназия "Иван Аксаков" в Пазарджик.  Приет е да следва в три специалности – икономика във Висшия икономически институт "Карл Маркс" и педагогика и парво в СУ "Св. Климент Охридски", и избира бъдеще на юрист. През 1972 г. се дипломира с отличен успех. След казармата е назначен за съдия в Пазарджишкия районен съд. Девет години по-късно става заместник-председател, а през 1986-а го оглавява. През 1991 г. Великото Народно събрание избира Георги Шопов за председател на Окръжен съд Пазарджик, а на 3 октомври 2007 г. е избран от съдебната квота за член на новия постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС).
Георги Шопов е един от пионерите на пробацията в България. По време на неговото председателство в пазарджишкия окръжен съд пробацията е въведена по пилотен проект, като е използван опита на английските пробационни служби. Шопов е участвал и в редица работни групи, свързани със законодателни промени.
"Живей честно, не вреди другиму, всекиму заслуженото" – това е веруюто на Георги Шопов.

Визитка:
Светла Шопова е завършила езикова гимназия в родния Пазарджик и право в СУ "Св. Климент Охридски" с отличие. През 2004 г. започва работа в дирекция "Международно правно сътрудничество" в Министерството на правосъдието, а от февруари 2006 г. е младши прокурор в Софийската районна прокуратура. Тя е сред основателите на "Клуба на младия юрист" и е в неговото ръководство

Тъй като е бил студентско бебе, Георги Шопов е отгледан от бабите си. Затова от малък се научил да се справя сам с почти всичко. "Бях див и щастлив", твърди юристът днес. На пет години, решил да пробва пушене и от вестник си направил цигара. Баща му Архангел Шопов го наказал сурово, но малчуганът още няколко пъти експериментирал. Често бягал от детската градина, а в първия учебен ден счупил две саксии.
Шегува се с факта, че е бил

най-дългогодишният председател на съд в Третото българско царство.

Георги Шопов два пъти е бил в състава на ВСС и се гордее с факта, че и двата пъти е бил избиран от колегите си. Смята, че това е оценка за поведението му като магистрат, за неговата обективност и сериозно отношение към работата.
Другото, с което се гордее, е, че през 1997 г. е един от учредителите на Съюза на съдиите в България (ССБ) и е бил част от управителния и от контролния му съвет. "Създаде се още един съдийски съюз, а това за мен не е нормално", споделя Георги Шопов.
Дъщерята Светлана като малка твърдо заявява, че няма да става юрист, въпреки опитите на някои свои роднини да я "вкарат в правия път".

Мечтае да стане детска учителка, лекар, бензинджийка.

Дали заради баща си, който още преди да проходи, се опитва да я научи да говори английски и френски или заради собствените си амбиции, Светла завършва езиковата гимназия в Пазарджик. И то с пълна шестица.
После кандидатства в СУ "Св. Климент Охридски", в УНСС и в института "Нантер" във Франция. Приемат я и на трите места. Родителите й предпочитат тя да запише финанси, защото е хубава професия, с перспектива, а и майка й работи в тази област. Но Светла избира друго. "Реших, че трябва да уча право. Все пак вкъщи често се говореше на юридически теми и това няма как да не ми окаже влияние."
Остава в България, защото не може да си представи да е толкова далеч от семейството си. Взема отлична диплома и започва работа в Министерството на правосъдието. Не след дълго решава, че иска да е магистрат. Взема си изпитите – пак с отличен. И облича червената тога. 
"Светла направи много добър избор с държавното обвинение, защото иначе можеха да я пратят младши съдия в Пазарджик, а аз все още бях председател на Окръжния съд там и някак не вървеше да работи при мен", казва Георги Шопов.

"Това, че баща ми е член на ВСС, сега нито ми помага, нито ми пречи",

твърди Светла. Георги Шопов се радва, че дъщеря му сама постига успехи си и че изпитите за магистрат е взела преди той да стане член на ВСС. Така не могат да го обвинят, че й е помагал, че я е лансирал  .
Георги Шопов е шеф на комисията по предложения и атестиране към ВСС. А през лятото на тази година тя се задъхваше – разгледа досиетата на 130 кандидати за шефски места и на 1146 магистрати, които искаха да бъдат повишени или преместени. "Направихме всичко възможно да бъдем максимално обективни и добронамерени в преценката си. Част от колегите от ВСС ни обвиниха, че поставяме много добра оценка на голяма част от кандидатите. Да, добри са оценките ни. Те зависят и от справките, които получаваме за кандидатите. Магистрати решават по 1000 дела и преписки за атестирания период, как няма да получат много добра атестация", обяснява един вътрешен конфликт г-н Шопов, който приема всякаква критика, стига тя да е градивна. Но не е съгласен някой само да критикарства, без да дава идеи за разрешаването на проблемите.
Фактът, че от около 900 отхвърлени кандидати, само 86 са подали жалби до Върховния административен съд (ВАС), говори, че ВСС все пак си е свършил добре работата.
Случилото се около летните конкурси породи въпроса: дали магистратите трябваше да бъдат повишавани само въз основа на трудовия им стаж и ранга, каквито са изискванията на ЗСВ, или да се вземат под внимание и качествата им като професионалисти? "Няма закон, който да е перфектен и който да обхване не само съществуващите устройствени положения, а и да предвиди тяхното развитие – твърди Георги Шопов. – Проблемите в нормативите, заради това ВСС даде своите предложения за промяна на съдебния закон. Ако бяхме приложили буквално закона, щяхме да се превърнем в регистраторен орган. Да стигнем до положения като например,

вие да заемете моето място, защото имате един ден повече стаж,

а това не е справедливо."
Сега кадровият орган на Темида готви промени в методиката си за атестиране, която сам прие в края на миналата година, за да има по-ясни критерии за оценка. Това ще е необходимо и полезно, още повече че от следващата година започва подмяна по "върховете" на съдебната система, защото изтичат мандатите на повечето административни ръководители. А тогава ще започне и голямото лобиране за един или друг кандидат.


"Мързелът е двигател на прогреса."

Колкото и странно да звучи, Георги Шопов често претворява в дела тази мисъл. Ако има работа, гледа бързо да я свърши, за да му остане повече време за спорт. "Крада всяка свободна минута, за да тичам, да отида във фитнес залата, да плувам, да греба или да карам ски. Малко ме е страх от парашута, но и това съм склонен да пробвам", шегува се той.
Най-голямата му страст е футболът. Когато се налага да се премести в София, проблемът му не е смяната на средата, на бюрото или на жилището, а фактът, че няма да може всеки понеделник, сряда и петък да "бяга" от работа, за да играе футбол. Сега си го позволява много по-рядко – всеки петък е в Пазарджик с приятелите, които не са от юридическите среди, но също са любители на кръглата топка. Въпреки че е фен на ЦСКА и че това, което става около клуба, го боли, е критичен към многото "хора, виновни за състоянието на "червените", което рефлектира и върху страната ни".

"Както работиш, така и се веселиш",

е друга мъдрост, която Шопов претворява. И се весели "качествено". До зори! С танцуване. Не му остава много време за други развлечения. Шегува се, че в последно време вместо книги чете хиляди атестации на магистрати. И пресата, за да е информиран.
Семейство има една голяма обща страст – пътуванията. Когато се съберат повече почивни дни, грабват куфарите и заминават. Мечтата им е да отидат в Китай и в Южна Америка.
Светла Шопова вижда бъдещето си в прокуратурата. И Георги Шопов знае, че пред него има само един път. След като приключи мандатът му във ВСС, ще се върне към това, от което разбира най-добре – съдийството. "По душа съм съдия и такъв ще си остана", казва той.

 

За прокуратурата и следствието

Светла Шопова твърди, че през последните години в държавното обвинение се влива нова вълна от млади, амбициозни и много добре подготвени кадри. Че досега никой не й е оказвал някакъв натиск.
И тя, и баща й смятат, че мястото на прокуратурата е в съдебната система.
"Защо трябва да разбутваме кошера? Какво ще постигнем, ако извадим прокуратурата и тя стане или независима агенция,  или отиде под шапката на изпълнителната власт? Тук въобще не говорим дали това е конституционосъобразно или не. Конфуций е казал: "Не е важно какъв цвят ще е котката, важно е да лови мишки." Така е и със следствието – на 550 следователи законодателят не им дава да работят! От една година само говорим и нищо не правим. Дайте им да работят, пък умувайте какво да ги правите."

 

За корупцията и сцената

"Във всяка система, не само в магистратурата, се допускат грешки. Въпросът е да не са умишлени или направени под корупционен натиск.
За да се предотврати поне отчасти порочната практика, е редно всички органи в държавата да си вършат качествено работата. Тогава няма да има толкова дела в съда. Във ВСС сме нетърпими към всякакви корупционни прояви. Дори и дисциплинарните производства са форма на борба с тях. Не е важна тежестта на наказанието, а неговата неизбежност. Затова във ВСС реагираме бързо на всяко нарушение. Категоричен съм, че на мен никой никога не се е опитвал да ми окаже някакъв натиск, нито пък да ме "купи". И корупцията, и натискът зависят предимно от човека и от достойнството му, от това дали е склонен да се поддава или не. Има колеги, на които им е приятно да са в компания на властимащи, на бизнесмени. Американците казват, че съдията е самотен човек. И това е точно така. Винаги сме в светлините на прожекторите. Преди да отворим втората бира, хората казват: "Гледай този колко пие" и т.н. Заради това сме обречени на самота.

 


 

 


   
Георги Шопов, съпругата му Нели и дъщеря им Светла пред Белия дом
   
Семейство Шопови във Франция
   
От малък Георги Шопов е запален спортист. Всичко започнало от велосипеда
   
Светла Шопова като ученичка
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
*****************************
|
нерегистриран
30 декември 2012, 04:26
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9
Cheap Dr Dre Beats
|
нерегистриран
12 ноември 2012, 06:42
0
0
The arise superior acquainted cost-effective as able-bodied as dreadful http://www.cheapbeatsbydresalessolos.com/">Cheap Beats By Dre, as able-bodied as the accomplished detail wasn’t back remarkable. Of course, this ability be admired a accepted appraisal on the account of a brace of full-size headphones such as the Surpasses in accession to a brace of inside-http://www.cheapbeatsbydresalessolos.com/">Cheap Beats. Nevertheless, I anticipation I’d bandy it out appropriate actuality artlessly to accumulation my claimed perspective. My accomplice and i nonetheless absolutely acclaim these to.Around the acceptable appointment the accurate discount beats by dre arise acutely outstanding forth application the aftermath superb appeared respectable, even admitting I absolutely do appointment a affirmation brace at best access creating appliance of the http://www.cheapbeatsbydresalessolos.com/">Cheap By Dre Cheap out of banknote in two. Aswell they collapse accurately as able-bodied as accede arena assay a biking case.Should you tune in to affluence of several types of paths as able-bodied as this is absolutely on the way accepting the capital brace of http://www.cheapbeatsbydresalessolos.com/">Cheap Dr Dre Beats, i bound ability advance these.May possibly a being mainly tune in to rap or even synch advance with affluence of striper, again you definately ability become awfully captivated with them while they absorb some acceptance in the administration of a lot of able http://www.cheapbeatsbydresalessolos.com/">Cheap dre beats largemouth bass I accept absolutely noticed far from your own brace of beats studio yellow headphones.Considered I’d alone cover just a little amend which alarming appropriate afterwards accepting these headphones for several year, they’re nonetheless activity absolute for me personally!
8
Galtiscopio
|
нерегистриран
29 октомври 2012, 10:29
0
0
Ами аз пък от кога разправям, че не Цветан Цветанов е този, който се бори с престъпността в страната, ама нейсе! http://www.watchoh.com/rolex-submariner-replica-40_69.html">Rolex submariner replica
7
**********
|
нерегистриран
04 септември 2012, 10:41
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6
**************************
|
нерегистриран
20 август 2012, 09:23
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5
**********
|
нерегистриран
23 юли 2012, 06:59
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4
weifeng
|
нерегистриран
19 март 2012, 07:46
0
0
A key point to be aware of with discount designer http://www.replicasrolex.org.uk/" rel="dofollow">rolex replica is that functionality comes first, then simply style and design, with regards to going to a job interview and even business luncheon. A http://www.replicasrolex.org.uk/" rel="dofollow">prada bags that is functional should comfortably have the ability to contain necessary papers which includes your resume or portfolio http://www.replicasrolex.org.uk/" rel="dofollow">chanel bags, referral letters and even your own small business cards without destroying them.
3
-------
|
нерегистриран
08 февруари 2011, 03:46
0
0
"Ich wünsche alles Gute für Familia(Svetla) Schopovi und hoffe, dass alle Eure Träume werden wahr"

2
Svetla Shopova
|
нерегистриран
11 ноември 2009, 21:22
0
0
Slu4aino namerih imeto na da6tery vi, poneze tarsih dali ima nykoi sas sait s moeto ime.Otkrih Vi,no interesnoto e 4e sinat mi se kazva Georgi Shopov.Korenite na podoslovnoto darvo na sapruga mi Kiril sa ot Panaguri6e.Slu4ainosti Badete sdravi i vnie Shopovi vi zelaem kasmet
1
Феодор Китанов
|
нерегистриран
29 януари 2009, 23:14
1
0
Състуденти сме с Георги.Спомените ми за него са прекрасни.Добър човек.Пожелавам му здраве и дълголетие.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно