Йенс Борман, председател на Нотариалната камара на Федерална република Германия:
Нотариусът играе централна роля при предотвратяването на кражбата на фирми
Разговорите, които проведохме с Министерството на правосъдието и с българските ни колеги, бяха изключително конструктивни и аз съм обнадежден за бъдещата ни съвместна работа, заяви Борман
Нотариусът играе централна роля при предотвратяването на кражбата на фирми

Йенс Борман, председател на Нотариалната камара на Федерална република Германия 

Д-р Борман, взехте участие в кръгла маса, организирана от Нотариалната камара на Република България на тема "Информационни системи и компетентността на нотариуса във връзка с нотариалните удостоверявания по ТЗ. Ролята на  нотариуса при предотвратяване кражбата  на фирми". Германия е водещ пример в това отношение. При Вас, доколкото знаем, има нула подобни случаи. Как го постигате?

Първо, защото имаме една много дълга традиция в Германия относно тези публични регистри. Те съществуват още от 1900 г., ние водим както Търговски публичен регистър, така и на недвижимите имоти. Още от самото начало ролята на нотариуса е много ясно подчертана в този процес. Цялата информация, която влиза в тези регистри - както документи, така и всички процеси, се заверяват от нотариуса. Държавата изключително много внимава тази информация да бъде поддържана и актуализирана. Всички документи, които са били приложени към самата сделка, към самото вписване, се съхраняват. Що се отнася до дигитализацията, ние имахме доста добра изходна позиция. Наложи ни се само да цифровизираме документите, които бяха надеждни и сигурни. Сега вече и самото вписване, и прилагането на документите в Регистъра се извършват по електронен път от нотариусите, те вписват както данните за сделката, така и документи. В момента се опитваме и самата комуникация между гражданите и нотариусите да я дигитализираме чрез процеса на видео конференцията. Това означава, че трябва да имаме от страна на държавата осигурена сигурна връзка. Искаме по този начин да продължим да поддържаме и развиваме тази информационна система.

Каква е ролята на нотариуса в този процес?

Нотариусът играе централна роля в този процес, защото той удостоверява както достоверността на документите, така и на самите процеси, които се случват. Независимо дали това се отнася за основаване на дружество или промяна на устава на дружество, дали става дума за покупка на недвижим имот. Работата на нотариуса е да се грижи всички дейности и сделки да бъдат изпълнени съобразно законовите разпоредби. Това е правният контрол, който нотариусът извършва, от една страна. Но от друга, той осъществява и чисто физическия контрол, проверявайки самоличността на участниците в съответната сделка. Също така се прилага волеизявлението на  въпросните лица по съответния документ, който се издава. Говорим за законен документ. Той е задължителен. Този документ се издава по електронен път. По този начин се извършва регистрацията. Тоест нотариусът проверява собствеността, а информацията, която се съдържа в Регистъра, трябва да е надеждна. Ако се извърши някакво действие, той го вписва в Регистъра. По този начин системата е надеждна. Тук имаме един аспект, който би могъл да бъде сравнен със ситуацията в България след 1990 г. След обединението на Германия ние имахме един имотен регистър, който не беше абсолютно надежден. Ние въведохме едно изключение - трябваше да има  специално разрешение за абсолютно всякакви дейности с недвижимите имоти. Тоест, ако се промени собствеността или ако имотът се натовари с тежести, трябваше да има едно специално потвърждение, което да установи именно това действие. Този процес у нас продължи 20 години, от 1990 до 2010 г. успяхме да подредим нещата. Сега и в новите провинции те са напълно изяснени, що се отнася до собствеността. Но за това трябва време.

Вие отдавна работите с Нотариалната камара на Република България. Как оценявате напредъка, който беше постигнат по превенцията на т.нар. кражби на фирми след промените в ТЗ? Какво мислите за  стъпките, които сега се правят по отношение на информационната свързаност с Имотния регистър и Търговския регистър.

Аз мисля, че наистина се постигна голям напредък през последните години. Особено в дружественото право, защото вече се изисква абсолютно задължително нотариална заверка, която не се разпростира само върху подписа, но и върху съдържанието. По този начин наистина е поставена основата за надежден и сигурен Регистър.  Механизмът със СМС известяването е добър, но недостатъчен според мен. Защото трябва наистина да има една надеждна проверка на самоличността на лицата, които извършват действията. Също така трябва да се направа една правна проверка на всички предхождащи  действия. Защото например, ако има неправомерно основано дружество или промяна на дружествения договор, или на цялото състояние - то се обезсмисля целият процес. Трябва да се направи предварително една щателна пълна проверка, за да не се стига до неблагоприятни последици. Тук не става дума само да се защити обществото от това да бъде открадната идентичност, а става въпрос за една сигурност и защита на лицата, които участват в дадено дружество, както и  на бъдещите партньори на това дружество. Те трябва да са наясно, че всяка сделка, сключена с него, ще бъде валидна. За всички служители на въпросното дружество пък е важно да имат една сигурност за работните си места.

Промените в закона дават ли възможност на българския нотариус да гарантира тази правна сигурност по най-добрия начин?

Да, мисля, че гарантира тази сигурност. Освен това да не забравяме, че на нотариуса са делегирани държавни функции и  той работи под строгия надзор на  Министерството на правосъдието. Контролът над него е много по-стриктен, отколкото при други правни професии, като  адвокати и т.н. Аз имам впечатление, че българските колеги са наистина много добре подготвени и вършат отлична работа.

Имахте срещи и разговори с представители на Министерството на правосъдието? Казахте, че предстоят много неща, които трябва да се направят. Какво имахте предвид?

Имах предвид това, което ни предстои да бъде свършено на европейско ниво по този пакет за дружественото право и  Единния  дигитален портал, който ще бъде създаден. Тук аз имам опасение, че в процеса на дигитализацията ще има  момент на залитане към англосаксонския модел и ще се разрушат добре функциониращи структури на правните системи на отделните страни.

Това беше и темата на Вашата презентация - "Актуално развитие, свързано с предложението на Европейската комисия за Единния цифров портал в Съвета на Европейския съюз и защо в държавите членки с превантивен правен контрол на регистрациите, като Германия и България, това би застрашило надеждността на Търговския регистър и следователно правната сигурност и плавността на търговските сделки". Разкажете ни нещо повече?

Считам, че дори ако процесите станат електронни, трябва да имаме една надеждна проверка на идентичността на участниците в една сделка. Аз не искам такава система за регистрация като когато си купуваме самолетни билети без проверка на самоличността. Тогава вече не говорим за надежден регистър. Тоест това, което е необходимо за нас, е да имаме електронна идентичност, която да бъде издадена заедно с подписа, който е електронен. Говоря за някакъв официален документ за идентичност, който да бъде уникален за самото лице и да може по този начин то да се идентифицира в системата. Важно е и да има възможност за видео връзка, за да съм сигурен, че това е лицето, което използва този документ, и то изявява волята си да бъде извършено дадено действие. Нужен е някакъв вид личен контакт, който да бъде сигурен. Освен всичко това трябва и личен контакт между служебното лице и гражданина,  който да потвърди окончателно тези действия. Аз искам регистъра да е надежден и да се носи отговорност за цялата информация, която се поддава към него. Не може просто така безразборно да се вписват неща, трябва да има последователност и контрол над данните, които се подават, което е доста по-различно от това просто да си купим билети за самолет или да си поръчаме нещо по интернет.  Заради това мисля, че трябва да се запази този индивидуален контакт и в дигиталната сфера. Подчертах, че трябва да се внимава чрез едно законодателство от Брюксел да не се разрушат  вече добре действащи правни структури в страните. Водим много интензивен диалог с ЕК и вече имаме някои успехи. Като страни членки на ЕС ни е необходима подкрепата и на другите държави. В момента колегите от Министерство на правосъдието в България са тези, които водят преговорите в рамките на Българското председателство на ЕС. Разбира се, времето от половин година председателство не стига, но е важно да има последователност. Аз от три години съм председател на Нотариалната камара на Германия, но вече 5-и или 6-и път съм в София. Благодарение именно на това много добро сътрудничество, което имаме с българската Нотариална камара и нейния председател Димитър Танев, а и с Министерството на правосъдието, с г-жа Ахладова, зам.-министър, ние успяхме наистина да проведем много важни срещи , чрез  които ние можем да постигнем наистина напредък. Аз мисля, че българската НК може да се гордее, че на днешното събитие присъстваха толкова високопоставени представители на министерството, което не се случва често. Разговорите бяха изключително конструктивни и аз съм обнадежден за бъдещата ни съвместна работа.

През 2018г. НК на РБ ще отбележи юбилей - 20 г. от създаването на свободния нотариат у нас. Какво ще пожелаете на българските си колеги?

Пожелавам на българските си колеги, които до момента постигнаха изключително високо професионално ниво, да продължават по този път на успехите и в бъдеще. Вярвам, че те ще продължат да се развиват, изпълнявайки все така надеждно възложените им от държавата функции и в услуга на гражданите, бизнеса  и обществото!

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
ББ
|
нерегистриран
22 март 2018, 21:17
0
0
До коментар [#3] от "До 1, щом си толкова запознат, явно имаш практика":
Казваш следното: “Няма жилищна измама, в която да не е намесен нотариус. Или пък узаконяване на крадени коли и какви ли не други далавери със собствеността на хората”. Моля да цитириаш няколко дела, в които си доказал, че нотариус участва в измама и в “далавера”. При положение, че практикуват 700 нотариуса, а твърдиш че всяка измама се извършва с участие на нотариус, , ако не ми цитираш поне 10-15 такива двла, то ти си жалък пропагандатор на малоумни тези. Ти не се ли явява 3 пъти на конкурса? :))) очаквам делата, които си спечелил. Очевидно си много вещ как стават измамите, не би следвало да имаш проблем да ги докажеш в съда. Моля, очаквам делата! :)
Слави Крашевски. Къде да ти пратя договорите БЕЕ.
9
До 8
|
нерегистриран
19 март 2018, 21:19
3
0
Никой не иска да ви няма, искаме твърди такси. Дали ще напишете нотариален акт за мезонет в София или за вила в някое северозападно село-правната сложност е еднаква. Следва и таксите да са еднакви.
8
.
|
нерегистриран
19 март 2018, 17:32
2
-2
Много се извинявам, но съпоставено звучи така - адвокатурата е най голямото статукво. Пак се извинявам, но да кажа, че най сериозния натиск за нарушаване на законите идва от голяма част от гражданите. Всеки ден, всяка минута се иска да се намалят такси, да не плащат данъци, да не се представят документи и т.н. Така че ако ни няма нас нотариусите, наистина ще настане анархия в собствеността.
7
Маестро
|
нерегистриран
19 март 2018, 09:35
2
-2
Гладни кокошки просо сънувате. Ами сънувайте си...
6
|
нерегистриран
19 март 2018, 09:31
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5
Къде бил ключа от бараката
|
нерегистриран
19 март 2018, 09:28
7
-4
"Тук аз имам опасение, че в процеса на дигитализацията ще има момент на залитане към англосаксонския модел и ще се разрушат добре функциониращи структури на правните системи на отделните страни."
Това ги тревожи нотариусите, че ако горе споменатия модел вземе превес, те ще са си едни хорица заверяващи подпис, срещу твърда такса. Затова и са толкова активни, кръгли маси и прочие, търсят подкрепа за запазване на статуквото.
4
*******************************
|
нерегистриран
19 март 2018, 09:27
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3
До 1, щом си толкова запознат, явно имаш практика
|
нерегистриран
19 март 2018, 08:26
2
-6
Казваш следното: “Няма жилищна измама, в която да не е намесен нотариус. Или пък узаконяване на крадени коли и какви ли не други далавери със собствеността на хората”. Моля да цитириаш няколко дела, в които си доказал, че нотариус участва в измама и в “далавера”. При положение, че практикуват 700 нотариуса, а твърдиш че всяка измама се извършва с участие на нотариус, , ако не ми цитираш поне 10-15 такива двла, то ти си жалък пропагандатор на малоумни тези. Ти не се ли явява 3 пъти на конкурса? :))) очаквам делата, които си спечелил. Очевидно си много вещ как стават измамите, не би следвало да имаш проблем да ги докажеш в съда. Моля, очаквам делата! :)
2
мастърс ъф дъ щемпел
|
нерегистриран
19 март 2018, 08:06
2
-4
Що не питате немския си гост как се провадат коли в Германия)? Дали някой би допуснал подобна свинщина-с цел административен терор коли, забележете-коли да се продават пред щемпелмайстор?
Кола трпябва да може да се продава пред нотариус, само ако гумите бъдат бетонирани за земята-щото тогава става недвижимост!!!


Що не попитате немския си гост дали го има това невиждано чудо-опашки пред нотариални кантори, и граждани принуждавани ежеседмично по поне 70 закони да си заверяват подписа или преписи от докувенти за какво ли не, и пред кого ли не.
1
нотариус Златев продаде колата на държавния глава.
|
нерегистриран
19 март 2018, 08:00
3
-5
Да. Нотариусът играе централна роля при кражбата. НОТАРИУСИТЕ често са спрягани като част от мафиотските структури. Без тяхното участие имотните измами и узаконяването на кражбите са невъзможни. Няма жилищна измама, в която да не е намесен нотариус. Или пък узаконяване на крадени коли и какви ли не други далавери със собствеността на хората. 2005 г. главният прокурор Никола Филчев излизане от Висшия съдебен съвет беше изненадан с новината, че служебният му Мерцедес 500 SEL с номер С 5634 ВС е прехвърлен с нотариално заверен договор на частно лице. След като имаме най-високоплатените нотариуси в света, би трябвало да се очаква, че и услугите са им най-добри, но за съжаление е тъкмо обратното.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно