Случаят Скрипал:
Как Западът сам погази ценностите си*
В правовата държава важи презумпцията за невиновност – включително и в случая Скрипал. Европейският съюз обаче потъпка този принцип, изгонвайки руски дипломати
Как Западът сам погази ценностите си*

снимка: DW

Да, използван беше "Новичок". Това поне е сигурно. Но откъде точно се е взело веществото, с което бяха отровени бившият шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря – това досега никой не може официално да потвърди. Въртят се само различни твърдения. Русия е виновна?Възможно е, дори много вероятно, ако си припомним различни случаи от миналото. Но досега никой не го е доказал еднозначно.

И тъкмо това е проблемът: докато не е намерен виновникът, цялата история ще се носи по течението на предположенията. Неоспорими доказателства досега не могат да представят нито научните лаборатории, нито Организацията за забрана на химическите оръжия. Това са все химици, а не следователи. За да излезе истината на бял свят, тайните служби трябва да огласят своите информации. Ако изобщо имат такива.

След такъв атентат с бойно отровно вещество правовата държава първо събира фактите и провежда разследване, което завършва с някакъв окончателен резултат. Когато имаш доказателства в ръцете си, тогава без проблем можеш да наложиш санкции на Русия. Но държавите от ЕС, както и НАТО, прибързано изгониха руските дипломати и по този начин потъпкаха собствените си основни принципи и ценности. Защото в Европейската конвенция за човешките права е вписана презумцията за невиновност, според която всеки се смята за невинен до доказване на обратното.

ЕС сам се вкара в конфузна ситуация

С прибързаното изгонване на руски дипломати ЕС сам се вкара в конфузна ситуация. Евросъюзът пусна в ход спиралата на дипломатическите конфликти, което пък даде възможност на руското правителство да се представи като невинен агнец. От това Владимир Путин трупа вътрешнополитически точки, защото убедително представи изгонването на руските дипломати като "враждебен акт" срещу Русия.

Да, ясно е, че Великобритания бързаше да намери виновника. За министър-председателката Тереза Мей случаят Скрипал беше добре дошла възможност да загърби многобройните лоши новини, свързани с Брекзита, и за пръв път от много време да се покаже в положителна светлина и демонстрира сила. Германия и други държави от ЕС също продължават да твърдят, че за деянието сигурно са виновни руснаците, защото всичко останало би означавало дипломатически да си плюят в лицето. В Берлин и в други европейски столици очевидно предпочитат да запазят солидарността с Лондон и да не допуснат разцепление в Европа – нищо, че еднозначни доказателства няма.

Който има доказателства – нека ги сложи на масата. Така че в мистериозния случай Скрипал предположенията най-сетне да останат на заден план, а истината да излезе наяве.

*Коментарът препечатваме от "Дойче Веле".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
9
|
нерегистриран
10 април 2018, 10:03
1
0
Презумцията за невинност я няма в Задунайски Путлеристан, защото там може ИВСС в нарушение на Конституцията и международните договори, по които страна е България да се бърка в банковите сметки на хора, които не са нито разследвани, а още по-малко подсъдими. Защото нали уж всички са равни пред закона независимо от служебното положение - както за добро, тъй и за зло? И нали на всички е гарантирано по равно правото на личен живот и на банкова тайна.
Та намерил кой да дава съвети за правосъдие!
Изгонването на руските дипломати е въпрос на политика. Те нито са арестувани, нито са осъдени, нито са вкарани в затвора.
Иначе качеството на журналистите в българската редакция на Дойче веле е просто плачевно. Няма нищо общо с това, което разбираме германско качество. То и чисто българско качество, ако изобщо може за подобно нещо да се използва думата качество.
Та в дипломатическото право един дипломат може да бъде изгонен или да не му бъде даден агреман без каквито и да е мотиви, та какво остава за презумции за невинност.
А Дойче Веле като толкова се вълнува откъде идат проблемите на ЕС да вземе да разкаже как политическата кариера на източногерманската студентка Меркел е започнала след "обмяна на опит" с едни съветски другари! Това ще обясни много за емигрантската й политика, за това, как задълбочи дълговата криза на Гърция (Португалия, която не послуша съветите на Меркел се оправи) и Брекзита.
8
Лили
|
нерегистриран
07 април 2018, 20:28
8
-6
До коментар [#2] от " ":
Слаба статия!
Точно така! Презумпцията за невиновност е принцип на наказателния процес, който е част от националното право, не и международното, което касае държавите като негови субекти.

Не съм чувала презумпция за невиновност на държава.
7
У
|
нерегистриран
07 април 2018, 17:38
7
-3
До коментар [#5] от "x":
ИЗЧАКАЙТЕ МАЛКО,ДЕ! НЕКА ЧУЕМ КАКВО ЩЕ КАЖАТ И ДВАМАТА СКРИПАЛ-ПОСТРАДАЛИТЕ-БАЩА И ДЪЩЕРЯ...СПОРЕД МЕН, АКО БЯХА АНГЛИЧАНИТЕ,ЩЯХА ДА ГИ ДОВЪРШАТ В БОЛНИЦАТА...

Нали не забравяме, че същия този Скрипал достатъчно дълго време е бил "на разположение" в Русия! Ако са имали намерение да му правят, каквото и да е, нямаше ли да го "....ДОВЪРШАТ В БОЛНИЦАТА..."?!
6
|
нерегистриран
07 април 2018, 17:35
11
-6
Аз дори не съм убедена, че нещо изобщо им има на Скрипал.
Толкова ми е съшита цялата история с бели конци.
5
x
|
нерегистриран
07 април 2018, 15:53
6
-6
ИЗЧАКАЙТЕ МАЛКО,ДЕ! НЕКА ЧУЕМ КАКВО ЩЕ КАЖАТ И ДВАМАТА СКРИПАЛ-ПОСТРАДАЛИТЕ-БАЩА И ДЪЩЕРЯ...СПОРЕД МЕН, АКО БЯХА АНГЛИЧАНИТЕ,ЩЯХА ДА ГИ ДОВЪРШАТ В БОЛНИЦАТА...
4
ЪрлГрей
|
нерегистриран
06 април 2018, 22:58
11
-9
До коментар [#1] от "нерегистриран":
Скрипал си го отровиха англичаните!
Не само, че англичаните си го отровиха, ами и го лекуват. Негодници?
От друга страна вместо да направят една поръчкова експертиза и да заковат ватенките, те ще ми се правят на много независими и обективни.
Ако беше в Матушка Россия нямаше да има тинтири-минтири, оцелели, недоубити, недолекувани, а пък и експертите са на ниво.
3
|
нерегистриран
06 април 2018, 20:35
5
-12
И какво е "правното" на тази статия не разбрах?
2
|
нерегистриран
06 април 2018, 20:06
7
-12
Слаба статия!
1
|
нерегистриран
06 април 2018, 19:03
21
-8
Скрипал си го отровиха англичаните!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно