Осъдиха на 24 години затвор бивш президент на Южна Корея

Бившата южнокорейска президентка Пак Гън-хе бе осъдена на 24 години затвор по делото за злоупотреба с власт, принуда и корупция. Тя не присъства на произнасянето на присъдата.

Пак Гън-хе открито бойкотира съдебния процес срещу себе си, твърдейки, че съдът не ѝ предоставя честен процес. Властите позволиха произнасянето на присъдата на бившия президент да се излъчва на живо по южнокорейската национална телевизия. Причината, която посочиха, е големият интерес към процеса.

Политическият скандал около Пак Гън-хе се разгоря през 2016 година, след като Пак поднесе публично извиненията си за изтичане на информация към близката й приятелка Чой Сун-сил, която не е назначена на никакъв пост в апарата на президента, но е имала достъп и е нанасяла корекции по десетки текстове на речи и изказвания на държавния глава преди те да бъдат произнесени.

По този начин Пак Гън-хе е предоставяла на Чой Сун-сил влияние над икономиката и политиката на страната, включително и по отношение на конфронтациите със Севера. Чой Сун-сил се е намесвала още в кадровите назначения и в работата на администрацията на президента. Освен това близката приятелка на Пак е използвала влиянието си, за да принуждава големи корпорации да дават милиони като дарение на обвързаните с нея фондации. Според редица публикации от международните медии, става дума за средства, възлизащи на над 72 млн. долара.

Откритията предизвикаха един от най-големите политически скандали в историята на Южна Корея и най-мащабните демонстрации от въстанието в Куанджу през 1980 година насам, които доведоха и до позорното сваляне на Пак Гън-хе от власт.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно