Турското разузнаване прибра 3-ма гюленисти от Габон с тайна операция

Турското разузнаване прибра с тайна операция трима заподозрени членове на движението, обвинявано за неуспешния опит за преврат през 2016 г., като ги докара със самолет от африканската страна Габон, предаде АФП. Като част от мисията на МИТ те били качени на частен самолет в Либървил, столицата на Габон, съобщи държавната Анадолска агенция. Заподозрените са обвинени, че принадлежат на организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. 

Тримата високопоставени членове на движението му били задържани в Габон от местните сили за сигурност на 23 март. Единият бил директор на училище в Либървил и координатор по образованието за училищата на Гюлен в Кения. Вторият също бил директор на училище, а третият отговарял за училищата на Гюлен в Габон и управлявал трансфера на пари на организацията от Европа към Африка.

Засега няма информация каква е била ролята на властите в Габон в операцията, посочва АФП. Движението на Гюлен имаше силно влияние в Турция, но и в чужбина, особено в Африка, на Балканите и в Централна Азия.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно