Вдигат заплатите на служителите на затворите с 88 лв.

Увеличение на заплатите и край на протестите - това е резултатът от продължилите 5 часа преговори между ръководството на Министерство на правосъдието и синдикатите в системата. 

Министър Цецка Цачева и представителите на работещите в ГД "Охрана" и ГД "Изпълнение на наказанията" се договориха как да бъдат разходвани отпуснатите допълнително от правителството 15 млн. лв.

По 88 лв. към основното възнаграждение ще получат близо 4000 служители на затворите със задна дата от 1 март, обяви Цецка Цачева.

Повишението на заплатите ще бъде за 1149 служители на ГДО и за 2884 служители на ГДИН, съобщи Цачева. 

Това са служители, които работят по Закона за МВР, но в заплатите им бяха доста по-ниски от тези на колегите им във вътрешното министерство на аналогични длъжности.

В края на март пък министърът на правосъдието подписа заповед, с която се изравниха  възнагражденията за специфичните условия на труд на двете главни дирекции с тези на служителите от МВР. И това увеличение влезе в сила със задна дата – от 1 януари 2018 г. С него сумата за специфични условия на труд от 95 лв. стана 190 лв.

Председателят на синдиката на служителите на затворите Христо Илков обяви, че предстои да запознае УС на синдиката с договореното в правосъдното министерство и да бъде обявено окончателното решение за прекратяване на протестните действия.

Последният протест на надзирателите се състоя вчера пред Софийския затвор. Протестиращите настояваха за подобряване на условията на труд и за увеличение на заплатите.

Затворниците имат повече права от задължение, пък подкрепиха подчинените си директорите на затвори на национално съвещание при министър Цачева вчера, на което бяха набелязани спешни мерки в посока на исканията на протестиращите и подобряване на положението в системата. Цачева пък се ангажира да настоява пред правителството за повече пари в системата, включително и за обезпечаване на служителите в затворите с технически средства.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
12 април 2018, 11:17
4
-1
А Гинка вдига тока с 50%, защото в агенцията на Моника Станишева рекламите били много скъпи!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно