7 месеца затвор за измама получи Спас Василев от Кочериново

Спас от Кочериново беше осъден на 7 месеца затвор, но реално му остава да излежи още само един месец. Присъдата беше обявена след споразумение между защитата на Спас Василев и прокуратурата, и след като щетите от 1900 лева бяха платени на потърпевшите. Първите жалби срещу нашумелия като Спас-Александър от Фейсбук са подадени от неговата учителка по френски език от Благоевград и банкер от София. 

Вероника Трифонова - прокурор: Обвинителният акт всъщност е внесен за измама, извършена през 2012-та година - т.е. не за тези множество сигнали, които са получени лятото на 2017 година. Много от пострадалите живеят в чужбина и се налага да бъдат разпитани в друга държава, което може да отнеме години и няма как да продължи задържането му на досъдебна фаза за срок, по-голям от 8 месеца.

Скандалът гръмна през есента на 2017-та. Тогава десетки ужилени от България и чужбина подадоха сигнали, че мнимият Александър Николов обещава евтини самолетни билети по Интернет, без да ги доставя. Стана ясно, че профилът на Александър в социалната мрежа е фалшив, зад него стои българинът Спас Василев. Снимките пък са на трети човек - френски гражданин и са присвоени от реалния му профил във Фейсбук.

Тогава и жалбите срещу Спас заваляха. По другите над 40 жалби от 2017 година, които оповести прокуратурата, Спас от Кочериново няма повдигнато обвинение. Това на практика означава, че след като днешната му присъда изтече след един месец и един ден, той ще излезе на свобода.

Георги Ценев - адвокат: Не е задължително задържането под стража по време на досъдебното производство, тъй като това се прави само когато има опасност обвиняемият да се укрие, да извърши ново престъпление. Той съжалява за случилото се.

Бяха образувани две нови преписки за измама на потърпевши от Благоевград и Дупница. Не е ясно обаче кога ще бъдат събрани всички данни, за да бъде подигнато ново обвинение на Спас Василев за суми в значително по-голям размер.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
явно е прецакал някой олигарх
|
нерегистриран
13 април 2018, 09:44
2
0
Колко бързо може да работи съдът когато иска - без 24 отлагания, без връщане до давност, без нужда от преюдициални въпроси до Люксембург. Всичко зависи от местоположението в съдебната зала на някой правоимащ - ако е на скамейката на пострадалите делото лети като японски влак, ако е на подсъдимата скамейка: движи се със скоростта на БДЖ.
1
кога е протестът ?
|
нерегистриран
13 април 2018, 07:58
1
-1
Всички протестъри на протест срещу несправедливото осъждане.
Това е политически процес, и Спас го съдят заради неговото политическо мнение!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно