На четиристранна среща
Нотариатите на България, Румъния, Сърбия и Унгария обсъдиха новия регламент за защита на личните данни
"До 25 май 2018 г. всички администратори на лични данни следва да са привели в съответствие с Регламента процедурите по обработване им", заяви председателят на Нотариалната камара Димитър Танев
Нотариатите на България, Румъния, Сърбия и Унгария обсъдиха новия регламент за защита на личните данни

По време на четиристранна среща между нотариатите на  България, Румъния, Сърбия и Унгария бяха обсъдени перспективите и предизвикателствата пред нотариалната професия с оглед особеностите при прилагането на регламента за защита на личните данни на физическите лица, съобщават от Нотариалната камара.

Събитието се състоя в Нотариалната камара в София. Домакин бе председателят на Нотариалната камара на Република България Димитър Танев, а сред гостите бяха Димитру Виорел Манеску – президент на Нотариалната камара на Румъния,  Адам Тот – президент на Нотариалната камара на Унгария,  Драган Николич – член на Изпълнителното бюро на Сръбския нотариат и техни колеги, както и членове на Съвета на НК на РБ. Заседанието бе в изпълнение на сключен през декември 2017 г. меморандум за сътрудничество между нотариатите на четирите държави.

"До 25 май 2018 г. всички администратори на лични данни следва да са привели в съответствие с Регламента процедурите по обработване им", заяви при откриването на срещата Димитър Танев.

От думите му стана ясно, че Регламентът увеличава значително максималния размер на налаганите глоби и имуществени санкции за нарушения на законодателството относно защита на личните данни до 20 млн. евро или до 4% от общия годишен оборот за предходната финансова година. Председателят на българския нотариат подчерта, че у нас администраторите вече ще бъдат освободени от задължението си да се регистрират в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), която е надзорен орган по Регламента за България.

 "Едно от новите им задължения ще бъде те да поддържат регистри на дейностите по обработване на данни. Това задължение се отнася и до обработващите лични данни - физически или юридически лица, които действат от името на администратора", информира още Танев.

Той допълни, че Регламентът въвежда нови права на физическите лица при обработване на техни лични данни, които включват достъп до собствените им лични данни, информираност, коригиране при неточност на данните, изтриване на лични данни или правото "да бъдеш забравен", ограничаване на обработването от страна на администратора или обработващия лични данни, преносимост на личните данни между отделните администратори и право на възражение спрямо обработването им. Нотариалната камара ще направи предложение спрямо нотариусите да бъдат приети ограниченията на част от задълженията по обработване на личните данни при сегашното изменение на ЗЗЛД.

Аргументите им идват от факта, че нотариалното производство е съдебно и в четири закона са дефинирани като лица на които държавата е възложила упражняването на публични функции, информира Танев.

"Темата на днешната среща е новият регламент на ЕС, относно защитата на данните на физическите лица. Смятам, че е много полезно това, че говорим за предизвикателствата и се опитваме да намираме общи решения. Този подход ни прави по-силни, когато сме заедно, а не поотделно", подчерта президентът на Нотариалната камара на Унгария Адам Тот. Той сподели, че форматът от четири държави е подходящ  и също така акцентира върху общите интереси и възгледи на присъстващите.

"Независимо дали се намираме в София, Варшава или Букурещ, трябва да даваме единни отговори на обществото", заяви Тот.

От своя страна румънският му колега Димитру Манеску информира, че Нотариалната камара на Румъния е направила важни стъпки по отношение Регламента за защитата на личните данни. "Сред взетите мерки беше назначаване на двама мениджъри по сигурността на данните. Те преминаха специален курс на обучение. Беше изготвен и проект на кодекс за поведение, който ще бъде представен на надзорния орган с цел одобрение", обясни Манеску. "Важното за нашите нотариати е да се опознаем помежду си, да  споделяме идеи", подчерта той.

"Сръбският нотариат е създаден най-скоро в сравнение с тези в България, Румъния и Унгария,  през 2014г. , но подобни срещи могат да ни помогнат да се развием по-бързо", каза по време на събитието Драган Николич. Той изрази надежда да се създаде трайна връзка между нотариалните камари на България и Сърбия, чрез която да обменят опит и добри практики.

Четирите страни се обединиха около възможностите за сътрудничество относно изработване на общи правила за работа с Регламента, отговарящи в максимална степен на спецификата на нотариалната дейност. Предмет на градивни дискусии станаха и общите характеристики и различията на национално равнище в методиката на изграждане и функциониране на имотния регистър и кадастъра в съответните държави.

Като заключение председателят на НК на РБ Димитър Танев изрази своето удовлетворение от постигнато  на общи позиции по важните дискутирани въпроси. Той заяви, че това е от изключителна важност за защита на интересите на гражданите, независимо в коя европейска страна се намират.

В края на работната среща чуждите гости отправиха своята благодарност към  Нотариалната камара на България и персонално към председателя Димитър Танев за чудесната организация на събитието.  Димитру Манеску предложи следващата среща в този формат да се състои в Румъния. "Надявам се да бъдем на висота както бяхте вие", каза още Манеску.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно