Уточнение от прокуратурата след обявената присъда от 7 месеца затвор
Срещу Спас от Кочериново има още две досъдебни производства за измами
Не се изключва възможността СРП да депозира ново искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщават от държавното обвинение
Срещу Спас от Кочериново има още две досъдебни производства за измами

Спас Василев, снимка: БГНЕС

След като миналия четвъртък Спас Василев от Кочериново получи 7 месеца затвор заради измами във Фейсбук, днес от прокуратура разпространиха уточнение, във връзка с наложеното му наказание. Присъдата беше обявена след споразумение между защитата на Спас Василев и прокуратурата, и след като щетите от 1900 лева бяха платени на потърпевшите. Към момента на Спас реално му остава да излежи още само един месец, заради времето прекарано в ареста.

От прокуратурата уточняват, че наказание е наложено на Василев за това, че: с цел да набави за себе си имотна облага, в периода от 20.11.2011 г. до 09.10.2012 г., в гр. Гренобъл, Франция и в гр. София, възбудил и поддържал заблуждение у Б. и Р., че ще им осигури изгодни пакети самолетни билети, с което им причинил имотна вреда в общ размер на 1986, 20 лева. Причинената вреда в цитирания размер е възстановена на пострадалите /Б. и Р. / в проведеното на 12.04.2018 г. съдебно заседание.

Към момента в Софийска районна прокуратура са налице още две досъдебни производства за измами срещу Спас Димитров Василев, разследването по които не е приключило.

Първото касае това, че през месеците септември-октомври 2010 г., въвел в заблуждение Й., че като служител на летище София може да уреди изгодна екскурзия за десет души до гр. Милано, Италия, в резултат на което причинил имотна вреда в общ размер на 1900 лева.

Второто наказателно производство се отнася до въвеждането в заблуждение в периода от 01.01.2017 г. до 30.08.2017 г. на множество граждани, с използването на Facebook профил под името Александър Николов и поддържано посредством комуникация по интернет – чрез Facebook, електронна поща и др. Към това производство са присъединени и материали, изпратени по компетентност от РП – Варна, касаещи действия на Василев в периода от месец февруари до месец август 2012 г., когато в гр. Варна, при условията на продължавано престъпление, с цел набавяне на имотна облага е възбудено и поддържано заблуждение у петдесет лица, като общият размер на причинената им имотна вреда е около 30 000 британски лири.

По цитираните досъдебни производства ще бъдат взети всички необходими и предвидени в закона мерки на процесуална принуда, които ще препятстват евентуалното укриване от страна на Василев, след като последният изтърпи наказанието си. В тази насока не се изключва и възможността СРП да депозира ново искане до съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", по отношение на Василев.

Пропомняме, че защитникът на Спас проф. д-р Георги Ценев заяви миналата седмица пред медиите, че клиентът му никога повече не би си позволил да застане на подсъдимата скамейка. След съобщението на прокуратура, изглежда, че това не е точно така. Случаят стана известен в края на миналата година, когато десетки хора се оплакаха, че са купили, но не са получили самолетни билети. Продажбата ставала във Фейсбук през фалшив профил. Зад него стоял Спас Василев, който убеждавал жертвите си да му преведат пари в замяна на изгодни самолетни билети. Първите жалби срещу Спас бяха подадени от неговата учителка по френски език от Благоевград и банкер от София.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно