Тричленен състав на ВАС реши:
Отмениха формулата за дялово разпределение на топлоенергия в сгради – етажна собственост
Отмениха формулата за дялово разпределение на топлоенергия в сгради – етажна собственост

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради – етажна собственост в свое решение № 4777/13.04.2018 г. от 13 април т.г. и осъди министъра на енергетиката да заплати общо 870 лева разноски на страната – физическо лице, подало жалбата, както и на още четири физически лица, чиито жалби са били присъединени към делото.

Съдът приема, че Методиката (Приложение 1 към Наредба 16-334 от 6 април 2007) за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради – етажна собственост е приета в резултат на допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, неясна е по отношение на част от параметрите в нея. Първоинстанционният състав на ВАС приема също, че с приложението й не се постига законовата цел, заложена в чл. 155, ал. 2 от Закона за енергетиката, а именно - на потребителите да се фактурира консумираната топлинна енергия въз основа на действителното им потребление.

Съдът е приел твърденията на жалбоподателите, че е допуснато противоречие между Директивата за енергийната ефективност № 2012/27 на ЕС и разпоредби от Закона за енергетиката. Конкретните възражения са, че чл. 9 и 10 от директивата изисква фактуриране на действителното потребление на енергията. Това задължава държавите – членки да въведат прозрачни правила за разпределение на разходите за потребление на топлинна енергия или топла вода в сгради. Целта е да се осигури прозрачност и точност при отчитането на индивидуалното потребление, което да даде възможност на потребителите да регулират потреблението си на енергия.

Потреблението от отделните клиенти в сграда – етажна собственост на топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация се определя по изчислителен път, но въпреки това разпределеното индивидуално потребление ще е по-близо до действителното тогава, когато определеното общо количество топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация е максимално близко до действителното, пише в решението на съдиите от ВАС. Според тях въпреки измененията и допълненията на Закона за енергетиката, направени с параграф 23 от Закона за енергийната ефективност, подзаконовата нормативна уредба, касаеща определянето на количеството топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация на сгради – етажна собственост чрез формулата по чл. 6.1.1 от Методиката, тя остава непроменена.

Решението на 3-членния състав на ВАС може да се обжалва пред 5-членен съдебен състав в 14-дневен срок от съобщението до страните.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Цветан Георгиев Петров
|
нерегистриран
06 ноември 2018, 10:13
1
0
Благодаря на съдийте, намерили доблест и смелост да от отменят формулата за дялово разпределение на топлинната енергия приета в резултат на съществени нарушения, водещи до неясноти по отношение на параметрите в нея и най важното, че не позволява да се постигне законовата цел, съгласно Чл.155, ал.2 да се фактурира на гражданите действвително консумираната топлинна енергия.Вярвам, че не би трябвало да има в РБългария съдия, т.е почтен гражданин, който да отсъди друго. Може, но не искам да вярвам. Ако днес той отсъди друго ще означава, че осъжда своите деца и внуци да бъдат грабени от монополисти или ще ни махат за сбогом от стълбичката на терминал 2 на летище София.
1
Милен
|
нерегистриран
18 април 2018, 09:36
9
-1
Най-накрая един почтен съдебен състав да се намери. Браво колеги! Сега,уви,очакваме петицата да предаде надеждите ни в лична полза...както често е ставало!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно