Пуснаха за обсъждане три нови закона за шофьорите

Шофьор, който извърши три тежки нарушения за 2 години, губи правоспособност и отива пак на изпит за книжка. Преди това обаче трябва да премине на курсове, организирани от структурите на МВР. На същите курсове ще ходят и водачите, които са изчерпали контролните си точки. Нарушителите няма да имат право да се явят на изпит още 2 години от датата, на която е взето свидетелството.

Това е записано в бъдещия Закон за движение по пътищата (ЗДвП). Проектът му, заедно с проектите на Закон за обучението на водачите и Закон за превозните средства бяха публикувани за обсъждане в сайтовете на МВР и Министерството на транспорта. Те са резултат от разделянето на сегашния ЗДвП на три части.

Седем са тежките нарушения, за които ще се взима книжката на "трикратния нарушител" – движение в насрещно платно по магистрала или скоростен път, каране в аварийната лента, управление на МПС с алкохол над 0,5 промила или под въздействие на наркотици, превишаване с над 50 км/ч на разрешената скорост в населено място, минаване на червен сигнал на светофара, неспазване на предимство на пешеходна пътека, организиране или участие в гонки.

Ще бъде създаден централен регистър на шофьорите. Как точно ще бъдат организирани курсовете за джигите в "структурите на МВР" ще стане ясно след изготвяне на наредба от вътрешния министър. Също полицията ще организира и курсовете за частично възстановяване на точките.

Глобите за превишена скорост и алкохол не се променят в новия ЗДвП. Остава като най-висока – до 3000 лв., санкцията за водач, участвал или организирал гонки. Наказанието за него става 5000 лв., ако извърши същото повторно. Както бе прието през 2017 г. – за тежко нарушение се смята карането в аварийната лента по магистралата, което се приравнява с шофирането в насрещното движение по магистрала или скоростен път. Наказанието за тези нарушения е 1000 лв. и отнемане на книжката за 3 месеца, а при повторното им извършване – до 5000 лв. Също за 3 месеца се отнема свидетелството и глобата е 1500 лв., ако не се изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението при временно затваряне на пътя.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно