Председателят на Комисията по правни въпроси на парламента:
Хвалеха румънския модел, а сега мрънкат
Вижда се, че новият антикорупционен орган действа ефективно, коментира депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов
Хвалеха румънския модел, а сега мрънкат

Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси на НС, снимка: Дарик радио

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ смята, че няма прекомерност в процесуалните действия при задържането на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Това мнение той изрази пред Дарик радио.

Иванчева бе задържана във вторник пред Спортната палата в центъра на София и държана с белезници на публично място в продължение на часове. Според прокуратурата това се налагало от разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс. Кметицата на "Младост" е обвинена в получаване на подкуп в особено големи размери. Според нея обаче задържането й е "заговор".

"Въпреки внушенията на опозицията, се вижда, че новият антикорупционен орган действа ефективно. Смятам, че това е правилната посока", каза Кирилов по повод на акцията, която бе първата съвместна операция на специализираната прокуратура и новата комисия за борба с корупцията.

По отношение на задържането на Иванчева Кирилов изрази мнение, че няма прекомерност в процесуалните действия.

"Приемам тезата, че мястото не е избрано от органите по разследването, че те са били в ситуация не да избират мястото на действие, а да съобразяват ефекта на процесуалното действие. И щом са искали да хванат и подкупа, и дееца, то е трябвало да действат в съответния момент, в който това е било възможно. По отношение на твърденията за прекомерност, искам всички, които хвалеха румънския модел, сега да си дадат сметка и да направят сравнение. Защото тези, които го хвалеха, сега обявяват тези действия за прекомерност. Трябва да се действа, трябва да се вижда, че се извършват такива процесуални действия. И тук съм съгласен и с другата теза – тези действия би следвало да имат и превантивен ефект за обществото. И нека най-накрая обществото да избере какво иска – дали иска ефективна борба с корупцията, или иска постоянно да се мрънка за прекомерност или за някакво несъответствие. Смятам, че с оглед сложността и размера на подкупа, това е затруднило и е удължило във времето извършването на процесуалното действие. Но тук пак се стига до абсурда, че стремежът прецизно да се спази НПК получава обществена критика, което според мен е липса на приоритет в обществения дебат. Борбата е силово действие, не можем да се оплакваме от такива мерки",каза Кирилов.

На въпрос дали ще бъде подкрепена идеята на Валери Симеонов и НФСБ да се върне пушенето на закрито в обособени помещения в заведенията, Кирилов отговори, чевъпросът не е обсъждан в ГЕРБ."Аз си мисля, че нямаме такъв дебат и нямаме такава дилема. Правилата по отношение на тютюнопушенето се прилагат вече четири-пет години не съм сигурен, че има необходимост да се преоценява приложението на тези правила", каза той.

С уговорката, че изразява личното си мнение депутатът от ГЕРБ посочи, че според него е добре да се запази настоящият режим за пушене.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
19
|
нерегистриран
23 април 2018, 09:24
3
-2
До коментар [#3] от " ":
Румънския модел е ,че се арестуват за корупция съдии, прокурори, министри , депутати, а не дребни чиновници, с подхвърлени пари.
Цял затвор в Букурещ има за магистрати и министри. В румънски затвори в момета са две правителства и състава на поне три окръжни съда и прокуратури(като бройка).
В Грузия пък уволниха всички съдии и прокурори, и назначиха нови,част от грузинските магистрати бяха осъдени. А в затвора в Тбилиси и последните арестувани грузински магистрати вече са пуснати-изтърпяха си присъдите, и всеки по пътя си после.
В Полша също уволниха началници от събената система, и провинили се магистрати, и въпреки ревовете на Брюксел, и протести на умни и красиви във Варшава Полша не се отказа от реформата-УВО 2017. ЕС отправи люти закани към Полша, вклч и за лишаване от глас в Комисията, дори за гонене от Съюза-виждате нищо от това не се случи. Случиха се сачо чистката в Полската съдебна системва, и оттогава Поша върви уверено напред.
В Турция-директно уволниха 5000 съдии и прокурори, и бързо назначиха ново попълнение.Сиреч някой селски съдия от Съвсемзападнала или Съвсемизселена България е по-голяма риба от кметицата на "Младост"? Ами то цялото все още останало население на съдебния му район цялото си имущество да даде, пак не може да събере пари за да плати рушвета, който е поискала фризьорката!

Та идеята на рИформаторите, рИвящи в полза на двама подсъдими олигарси е ясна - да се оказва масиран натиск вмърху магистратите, за да изпълняват нарежданията на двамата подсъдими олигарси.

А топлата връзка с посолството на САЩ е преди всичко по педерастка линия - най-вече с лидера на една партия, един бивш премиер и един бивш външен министър!
18
|
нерегистриран
23 април 2018, 09:17
3
-1
Да ама те искат румънския модел, но с едно малко "условие" - да се действа само съгласно "съветите по телефона" на двама подсъдими олигарси и на двама партийни лидери от провалили се на изборите партии!
17
В устата му глупости, в очите му злоба. Той тая власт ще я стиска до гроба
|
нерегистриран
23 април 2018, 01:28
6
0
Данаил Кирилов от (БСП)ГЕРБ, ти по всички модели, освен по българският модел, тъй като си абсолютен престъпник, като всеки един престъпник, щеше да си в затвора за излежаване на тежка присъда, а нямаше да мрънкаш в ролята си на председател на правната комисия в Народното събрание и да ни късаш нервите всеки божи ден.
16
Вижда се
|
нерегистриран
22 април 2018, 13:58
3
0
Че се вижда - СПОР няма, както и две мнения, както правилно отбелязваше др. Сталин.

Но интересното за Данчо е друго - какво се вижда?

15
Ха ха - много ГОТ
|
нерегистриран
22 април 2018, 13:46
5
-1
До коментар [#10] от "Централноафрикански модел "Бокаса" за справяне с корупцията":
1. Сутрешна трудова закусчица "по пантофки", с раздаващия порциите
2. Обилен обед с "Автомагистрали Хемус", в компанията на Шиши
3. Следобедно кафенце в ЦУМ
4. Лека специализирана вечеря "на свещи", с местно меню /може с младо(стно) яре/

През последните 29 години са изядени 2 млн. българи - от КОГО?

ps. На Дани му светят в студиото на Дарик - устните. От кръв.
14
Нерегистриран
|
нерегистриран
22 април 2018, 11:15
13
0
Защо в ГЕРБ няма нито един нормално изглеждащ човек ? Някога търсеха само читави хора!!!
13
Силово действие
|
нерегистриран
22 април 2018, 10:51
11
0
До коментар [#12] от "нерегистриран":
"Борбата е силово действие, не можем да се оплакваме от такива мерки"
Ръкопашният бой силово действие, борбата с престъпността е правно регламентирана дейност.
За такива рушветчии а ла Цв.Цв., като Дани да Киро - само китайски модел: публична бесилка с пълна конфискация!
12
|
нерегистриран
22 април 2018, 00:20
16
-1
"Борбата е силово действие, не можем да се оплакваме от такива мерки"
Ръкопашният бой силово действие, борбата с престъпността е правно регламентирана дейност.
11
Пъпеша
|
нерегистриран
21 април 2018, 23:19
14
0
Тоя от снимката ми беше съученик в помощното училище.
10
Централноафрикански модел "Бокаса" за справяне с корупцията
|
нерегистриран
21 април 2018, 21:38
10
0
1. Сутрешна трудова закусчица "по пантофки", с раздаващия порциите
2. Обилен обед с "Автомагистрали Хемус", в компанията на Шиши
3. Следобедно кафенце в ЦУМ
4. Лека специализирана вечеря "на свещи", с местно меню /може с младо(стно) яре/

ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно