Главният прокурор Сотир Цацаров:
Арестите срещу корупцията не се харесват от грантово зависими политици*
Опасността тези грантове да секнат е една от причините, с които можем да си обясним тяхната реакция сега, заяви от Брюксел обвинител №1
Арестите срещу корупцията не се харесват от грантово зависими политици*

Главният прокурор Сотир Цацаров е в Брюксел, където участва в конференция срещу киберпрестъпността.

Г-н Цацаров, какво очаквате от конференцията в Брюксел?

Конференцията е организирана от българския евродепутат Емил Радев и е на тема "Кибертероризмът и готовността на Европейския съюз за това предизвикателство". Форумът ще бъде открит от председателя на ЕП Антонио Таяни и е с участието на българския еврокомисар Мария Габриел.

Конференцията е насрочена в съвсем кратко време след датата 17 април. Точно на тази дата ЕК обяви новите си законодателни предложения, свързани със събирането на т.нар. електронни доказателства, европейска заповед за запазване на електронни доказателства и европейска заповед за изземване на електронни доказателства.

Въпросът е изключително актуален, а моето участие в конференцията е свързано с презентация на тема "Практически предизвикателства при разследването на кибертероризъм".

По-рано днес Специализираната прокуратура проведе операция, при която бяха задържани над 10 служители на ДАИ в Благоевград по обвинение в корупционни престъпления. Преди това бяха проведени операции срещу служители на НАП в София и кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева. Това ли е времето за действие, което анонсирахте преди няколко дни?

Поддържам постоянна връзка с колегите от Специализираната прокуратура. В конкретния случай се касае за операция по противодействие на корупцията и разследване на корупционни престъпления, извършени от служители на Автомобилната инспекция в Благоевград.

Операцията се провежда съвместно с ГДБОП, но нека да дадем време на колегите за работа и прецизиране на доказателствения материал, както и на обвиненията. Мисля, че утре Специализираната прокуратура и ГДБОП ще бъдат в състояние да дадат повече информация за медиите по този случай.

А, иначе мога да Ви кажа, че да – това е времето за действие! Друг е въпросът, че действията ни се коментират по различен начин. За едни нашата работа е добра, за други нашата работа не съвпада с техните очаквания, политически интереси и т.н.

Как си обяснявате, че различни политици обявиха действията по операцията по задържането на кметицата на "Младост" Иванчева за пресилени?

Нека изхождаме на първо място от положението, че всеки има право на позиция.

Що се отнася до хората, които практикуват и се хранят от политиката, в крайна сметка това е тяхно право и бих казал тяхно задължение. По-скоро проблемът или това, което ме учудва е нещо друго – как хора, които на думи стоят на изключително силни антикорупционни позиции и претендират, че се занимават с политика, независимо от размера на електоралната подкрепа, която имат, от една страна критикуват случаите, в които според тях има бездействие на органите на досъдебното производство, прокуратурата и МВР, а в случаите, в които прокуратурата подема истинска борба срещу корупцията, са недоволни отново!

На практика ми се струва, че тяхното недоволство е насочено срещу работата на прокуратурата, защото явно за тези хора изгодно е бездействието, както на МВР, така на Комисията за противодействие на корупцията, така и на Прокуратурата. Нашето действие не се вписва в техните планове!

Не е ли странно, че позицията на въпросните политици съвпада с тезите на адвокатите на кметицата на "Младост" Иванчева и на защитниците на други подсъдими, които обикалят телевизионните студия?

Не, мисля че трябва да направим разграничение. По отношение на адвокатите, те осъществяват функция на защита в наказателния процес.

Прокурорът има задължението да бъде обективен, т.е. да събира както всички доказателства, които са в подкрепа на обвинението, така и всички, които обосновават защитната теза. Адвокатът няма такова задължение. Вярно е, че доста колеги както Вие се изразявате обиколиха телевизионните студия. 

Вярно е, че някои от тях изказваха тези, които нямат абсолютно нищо общо с действителността и със събрания доказателствен материал по делото по отношение на връщането на пари, по отношение на това, че те са върнати и по този начин загубени като доказателствен материал.

Трябва да отчитаме едно – изявленията на адвокатите са изявления на хора, на които се плаща за това. Т.е. тези хора работят, за да защитят своите клиенти и на практика си заработват своите хонорари, в което няма нищо лошо.

Адвокатите работят именно това. Но политиците поне трябва да бъдат една идея по-обективни.

Разбира се тази оценка не касае всички политици. Аз вече казах пред Вас, че тази оценка касае политици, за които бездействието на прокуратурата е удобно.

Има политици, за които бездействието на прокуратурата винаги е обект на критики и сега се оказва, че действието на прокуратурата отново е обект на критики.

Същите тези политици ръкопляскаха и адмирираха случаите, в които румънските телевизии показваха местни политици, които влизат с белезници на ръце в Антикорупционната прокуратура на Румъния.

Изведнъж се оказва, че пренасянето на дори малка част от тези събития в България някакси не се вписва в техните политически сметки.

Честно казано аз ги разбирам. Повечето от тях са хора, които нямат и ден на работна заплата. Повечето от тях са хора, които са живели и продължават да живеят от грантове.

Опасността тези грантове да секнат е една от причините, с които можем да си обясним тяхната реакция сега.

Очаквате ли грантовозависимите политици да предприемат атака срещу Вас, след операциите срещу корупцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП?

Честно казано тези атаки не са преставали. И понеже не са преставали, на моменти без да го казвам в лошия смисъл човек свиква с тях.

Хубаво е човек да има съзнанието да върши своята работа независимо от това какво мисли за него този или онзи, които се храни с грантове.

По-важното е нещо друго – колегите ми прокурори и колегите ми от Антикорупционната комисия да имат ясното съзнание, че работят в името на закона и че имат пълната подкрепа на ръководството на прокуратурата.

Как оценявате взаимодействието си с новия антикорупционен орган КПКОНПИ, който се ръководи от Пламен Георгиев?

Мисля, че още в началото на своята работа Антикорупционната комисия показа, че очакванията, които са заложени в закона са оправдани по отношение на нейната работа. Взаимодействието между Прокуратурата и КПКОНПИ е изключително добро. Първите резултати го доказват.

Отделен е въпросът, че както споменах пред Вас тези действия не се харесват на много хора, но такава е реалността – ние просто ще продължаваме да изпълняваме закона.

Означава ли това, че за прокуратурата няма да има недосегаеми политици и бизнесмени?

Аз мисля, че както Антикорупционната комисия, така и прокуратурата ще продължат по начина, по който работят досега независимо кой, как и по какъв начин ги критикува.

Ние ще вършим своята работа. Мисля, че и колегата Георгиев е изразил на глас точно тази позиция.


*Препечатваме интервюто от Блиц

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
13
До г-н Цацаров
|
нерегистриран
13 май 2018, 04:57
1
0
Господин Цацаров,
Аз не съм никакъв гранд, нито политик и много харесвам да се осъждат корумпираните, но да Ви питам, как щяхте да спазите закона, ако беше виелица при минус 15-20 градуса примерно през февруари или пороен дъжд с бурен вятър, който вдигаше и покриви. Тогава пустия му закон щяхте да го нарушите ли )))
А как ще ловите тези, които си хагласят търговете и законно си отделят парите ))) Коя сграда оценихте, че е пазарна сумата за саниране. Проверихте ли поне на едно място какво е вложено в магистралите чрез вертикално заснимане)))
Голяма борба пада с корупцияте – та пушек се е вдигнал.
Само питам какво щеше да се случи в Германия, ако главния прокурор отиде на среща с бизнесмен в явочна квартира на друг бизнесмен и то от Пловдив, за който има съмнения по придобиване на панаира.
Какво би се случило, ако Меркел се обади да се изтеглят митнически инспектори от завода на германския Мишо бирата )) и за това разбере цяла германия ))
Какво би се случило ако Меркел получи съобщение от техния висш съдебен съвет (какъвто си нямат)))
Какво би се случило ако Меркел нахълта във ВСС като Боко)))
Защо не е арестуван зрелищно окръжния прокурор на Сливен, който влияе в интерес на шефа на горското, а съпригата му работи при същия горски началник. При това джип на горското е на ползване на шефа на областното на Ямбол. Сумата за път, който го няма 1,6 милиона народна пара по-малко интересна ли е от примерно поискани, но все още не взети 500 х. евро. Едните 800 х. евро плячкосани, а другите само поискани. Едните частни, а другите народни. Знака за неравенство)) в чия посока е )))
Зам. мачалника на лондонската полиция отказал възобновяване на разследване при подслушването от таблоида и когато се установи че има престъпление, за неизпълнил задължение – освобождаване и 6 м. затвор.
Някой отказал разследване за ясно на цяла България престъпление да е наказан )))
12
|
нерегистриран
25 април 2018, 08:54
5
-1
Няма такова нещо -МПС само да се оглеждат, макар в НПК да не пише "на МПС".Разграничителния критерий дали е оглед или ПИ е навлизането в чужда правна сфера и принудата.Ако действията са не само по външен оглед на лекия автомобил, но и по претърсване вътре в него и изземване на вещи, свързани с елемент на принуда, фактически процесуално-следствено действие по съществото си следва да се прецени като претърсване и изземване, изисква съдебна санкция.
Въпросите, които стоят с тази , как да я определя:), "стероидна " акция, ако се гледа чисто процесуално, както и от гл.т.правата на самото задържано лице в производството, са различни, не всичките са задължително свързани с доказателствената стойност на събраните с ПСД доказателства/т.е. не задължително всяко нарушение има за последица проц.негодност/.Аз бих попитала напр.има ли заповед за задържане от самото фактическо задържане, белезниците като помощни средства дали са или не са необходими, разясняване на правата има ли , щото се извършва ПСД, насочено срещу лицето по принудителен ред, как стои въпросът с адвокатската защита ....Стърчането 5 часа на централна улици с белезници е унизително отнасяне, което не е неизбежно.И въобще не става дума кой колко е виновен, това ще го решава съд, независим, нали?
Посланието, чисто писхологически:), за публиката - задържането на "корумпирано лице" трябва да изглежда като "тържество на справедливостта", като победа, ама не изглеждаше така в случая/ не съм грантов политик, даже политик не съм/.Винаги трябва да се отчита и факторът "предполагаемо корумпирано лице", ние не съдим и разстрелваме на площади , нали?
Арести срещу корупцията трябва да не се харесват само на корумпираните:)
Въпросът не е само кого "задържаме" и "разследваме", а и "как", наказателният процес, ако си на страната на държавата, не търпи правило " целта оправдава средствата".Иначе процесът става излишен.
11
|
нерегистриран
25 април 2018, 07:03
4
-2
Това ли е борбата с корупцията - районен кмет и поредните дайяджии? Риба, риба, ама цаца.
10
Защо така бе?!
|
нерегистриран
25 април 2018, 01:31
2
-2
Бойкикеееев,издишаш.
9
|
нерегистриран
25 април 2018, 00:14
3
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8
Вкс
|
нерегистриран
24 април 2018, 23:40
3
-6
На автомобил не се извършва претърсване и изземване, защото не е помещение, а се прави оглед на местопроизшествие и всичко се иззема с такъв протокол в присъствието на поемни лица. Не само, че не е имало нужда, а погрешно са държали жените на малоумното претърсване. За такова непознаване на закона всички прокурори трябва да бъдат наказани.Четете практиката на ВКС прокурори.Четете повече и говорете по-малко по медиите.
7
|
нерегистриран
24 април 2018, 18:02
14
-2
Първо още не знаем дали там е корупцията, където са арестите.
Лично мен ме съмнява, че там, където тя е най-голяма и тлъста, арести няма и няма и да има.
А някои арести не се харесват не защото са "срещу корупцията", а защото бият на цирк. А вече сме си страдали многократно от това, да гледаме как няколко души се правят на Рамбо. То не че е трудно да играеш Рамбо срещу жена, дето я има, я не 50 кила, ама къде другаде да го играеш такъв пък?
6
|
нерегистриран
24 април 2018, 16:46
6
-6
Може да е разбираемо, че адвокатите обикалят телевизиите, както и че кутево-бойкаките заливат със сълзливи коментари пространството под статиите, защото за това им се плаща.
Въпросът е какво да кажем за телевизиите и особено тези, които се водят за "обществени"? Защото те не дават поле за изява на адвокатите на всички обвиняеми, но пък в замяна на това за адвокатите на някои обвиняеми същите телевизионни студия се превръщат едва ли не във втори техен дом и те битуват постоянно там. Очевидно е, че "четвъртата власт", дори държавната телевизия издържана от всички български данъкоплатци не работи в полза на всички, а само в полза на няколко криминални елемента.
5
Tribus Verbis
|
нерегистриран
24 април 2018, 16:32
10
-1
До коментар [#4] от "Медия":
Главен прокурор дава „ексклузивно” интервю в сайт измежду заглавия „Внимание! Плутон вече е ретрограден! Ето за какво да се приготвим.”; „Горещата моделка Деми Роуз отново спря дъха на феновете си с неустоимите си форми (снимки)”; „Стюардеса, която напусна работата си заради кариера в порното, разказа какво е предизвикало промяната в живота й (Снимки 18+)”...

В интерес на истината, трудно би се намерила по-подходяща "медия" за интервю с този именно индивид. Интервюиращият също е the perfect match.
4
Медия
|
нерегистриран
24 април 2018, 16:16
22
0
Главен прокурор дава „ексклузивно” интервю в сайт измежду заглавия „Внимание! Плутон вече е ретрограден! Ето за какво да се приготвим.”; „Горещата моделка Деми Роуз отново спря дъха на феновете си с неустоимите си форми (снимки)”; „Стюардеса, която напусна работата си заради кариера в порното, разказа какво е предизвикало промяната в живота й (Снимки 18+)”...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно