Заради разминавания, противоречия и неясноти в обвинителния акт
Специализираният наказателен съд върна на прокуратурата делото срещу Румен Овчаров за "Мини Бобов дол"
Държавното обвинение ще протестира решението на съда
Специализираният наказателен съд върна на прокуратурата делото срещу Румен Овчаров за

Специализираният наказателен съд (СпНС) прекрати и върна на прокуратурата делото срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров заради съществени разминавания, противоречия и неясноти в обвинителния акт, съобщи в-к "Труд".

Според съда естествени за обвинението дати не са отразени на нито едно място в обвинителния акт, не са конкретизирани неговите задължения, както и липсва връзка между задълженията му като министър и вредните последици, поради това нито Румен Овчаров можел да се защити адекватно, нито министерството на финансите имало възможност да предяви претенции за щети.

Решението не е окончателно, а от прокуратурата обявиха, че ще протестират, тъй като според тях обвиненията са ясни.

Пред журналисти Овчаров и адвокатът му Васил Василев са заявили, че делото е "поръчково, било е на ръба да бъде прекратено заради изтичане на абсолютна давност и целта била да се затвори устата на Овчаров".

Румен Овчаров е обвинен за това, че в периода от 09.06.2006 г. до 18.07.2007 г. в гр.София, в качеството си на министър на икономиката и енергетиката на Република България, орган упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100 % държавно участие "Мини Бобов дол" ЕАД гр.Бобов дол, въпреки задълженията си, умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за "Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лева, като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Второто обвинение спрямо Овчаров е затова,че  в периода от 31.05.2006 г. до 26.02.2007 г. година в гр.София, в качеството си на министър на икономиката и енергетиката на Република България, орган упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100 % държавно участие "Мини Бобов дол" ЕАД гр.Бобов дол, при условията на продължавано престъпление, е превишил властта си и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за частно дружество облага, изразяваща се в осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за "Мини Бобов дол" ЕАД и Българската държава, като случаят е особено тежък.

В качеството му на министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров бил запознат с влошените финансови показатели на дружеството, поради което извършил смяна на Съвета на директорите. Новоизбраният съвет на директорите предложил три оздравителни плана за дружеството, но и трите били отхвърлени без мотиви от страна на министъра.

През пролетта на 2006 г. към дейността на дружеството проявили инвеститорски интерес две частни компании.

Въпреки изискването за провеждане на търг при наличие на повече от един кандидат, Румен Овчаров дал разрешение на "Мини Бобов дол" ЕАД да отдаде възмездно под наем за срок от 5 години на "Ораново" ЕООД активи, собственост на "Мини Бобов дол" ЕАД,  при условията на пряко договаряне. 

Извършените две финансови проверки от работни групи към министерство на икономиката и енергетиката констатирали, че вследствие на сключения договор за наем не били постигнати заложените цели и не било постигнато финансово оздравяване на "Мини Бобов дол" ЕАД. Дружеството продължавало да работи на загуба и да трупа задължения, тъй като наемната цена дори не покривала амортизационните разходи.

Въпреки че бил запознат с тези констатации, Румен Овчаров умишлено не предприел действия за тяхното отстраняване.

През този период Овчаров нарушил служебните си задължения като допуснал да се извършва добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, без проведена процедура за предоставяне на концесия от дружеството наемател, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за "Мини Бобов дол" ЕАД и Българската държава.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
А от къде
|
нерегистриран
25 април 2018, 18:59
3
0
са знаели, че делото е било "на ръба"
..
1
|
нерегистриран
25 април 2018, 15:42
4
-5
Съдиите от спецсъда да не са били пратени на обучителен семинар в НИП с гостлектор Мирослава та започнаха да усвояват практиките на СГС за работа по дела на ВИП-персони, т.е. 24 отлагания и връщания до давност?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно