Софийски градски съд определи:
Бившият директор на БАБХ-София е невинен за престъпление по служба и принуда
Според прокуратурата Антон Генов неправомерно изземвал стара мазнина, за да подпомага фирмата на сина си
Бившият директор на БАБХ-София е невинен за престъпление по служба и принуда

Бившият директор на Областната дирекция по безопасност на храните – София (ОДБХ – София) Антон Генов е невинен по обвиненията за престъпление по служба и принуда, това гласи присъда, постановена във вторник от градския съдия Александра Йорданова.

Генов бе изправен на съд през декември 2017 година затова, че на 5 октомври 2016 г. той е разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на дружество от гр. Нови Искър, където се съхранявала отработена мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене. Продуктът служи като основна суровина за производство на биогориво. Генов разпоредил мазнината да бъде иззета. Подобна проверка и действия по изземване не са от компетентността на ОДБХ - София, тъй като не се касае за храни, а за отпадък. Извършването на такава проверка е от компетентността на РИОСВ – София. С тези си действия обвиняемият Генов е превишил властта си, смятат от държавното обвинение.

Според прокуратурата целта на Генов е да се набавят облаги за друго дружество, в което по същото време е работел синът му. Дружеството се занимава също с изкупуване на отработена мазнина и реализирането й като суровина за производство на биогориво.

Служители на дирекцията иззели 8180 литра отработена мазнина и 167 броя неупотребявани бидони, които били извозени с автомобилите на конкурентната фирма, собственост на сина на Генов.

В обвинителния акт срещу Генов бе записано още, че на 5 ноември м.г. "в качеството му на длъжностно лице по смисъла на чл. 93, т. 1,6. "а" НК, на което е било възложено да изпълнява със заплата постоянно служба в държавно учреждение, а именно Директор на Областна дирекция по безопасност на храните - София, с цел да причини вреди на дружеството "Б.Е.О." ЕООД - имуществени, изразяващи се в 30 тона отработено растително готварско олио на стойност 51 399.60 лева и неимуществени, изразяващи се в разстройване на нормалната търговската дейност на дружеството "Б.Е.О." ЕООД, превишил властта си и нарушил служебните си задължения, като устно разпоредил на служителката на ОДБХ - София град Е.С.С. да бъде извършена проверка на складово помещение на дружеството "Б.Е.О." ЕООД, находящо се в София, където се съхранявало отработено растително готварско олио и да бъде иззето горепосоченото количество отработено олио, която проверка била от компетентността на РИОСВ - София, а не на ОДБХ - София град, не издал нарочна писмена заповед за извършване на проверката, включително извън регламентираното работно време, липсвало законово основание за извършване на проверката, тъй като обектът на проверката не касаел хранителни продукти или транспортиране на СЖП до склад, не бил подаден сигнал по съответния ред, съдържащ достатъчно подробни данни за нарушение от компетентността на ОДБХ - София град, с което нарушил разпоредбите на: чл. 28, ал. 1 от Закона за храните".

Решението подлежи на обжалване и протест пред Софийски апелативен съд.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
08 май 2018, 10:38
2
0
Известната с "такса спокойствие" БАБХ очевидно работи и в други направления, вкл. на също невинните "батко и братко", което в случая е "татко и синко".

Сплотени семейства, гнили ябълки, мейли за "такса 10%" върху материалния интерес, Красьо Черничкият, Черен лебед и черна серия от блондинки в Министерство на правосъдието. После защо държавата била зле?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно