Софийският районен съд с декларация след медийна атака

Ръководството на Софийския районен съд застана с официална декларация зад съдия Силвия Хазърбасанова, след като тя стана обект на медийна атака заради свое решение по дело. Подобно действие на магистратите е без аналог до момента.

Хазърбасанова беше докладчик по дело за клевета, заведено от историка и граждански активист Емил Джасим срещу сайта "Пик". Причината е материал без автор, озаглавен по следния начин: "СКАНДАЛНА ГАВРА! Историк и учител от "Да, България" хули българщината навръх 3-ти март, нар Левски л.йно"

В текста, излязъл по време на предизборната кампания (Джасим беше кандидат-депутат от "Да, България"), той е определен като "лобист за легализиране на хомосексуалните бракове", а в края на материала се пита: "Що не вземе да скочи от паянтовата си Вавилонска кула?".

Решението на първа инстанция от 23 април т.г. е, че медията е опетнила доброто име на Джасим.

Отговорът на "Пик" е мащабна кампания срещу съда и докладчика по делото. От Софийския районен съд посочват като пример два материала.

Заглавието на единия (подобно на горното) дава ясна представа за съдържанието: "СКАНДАЛ В ПИК! Столична съдийка в комбина с хулителя на Левски - лекето Емил Джасим! Съдия Хазърбасанова, Левски лайно ли е?".

Към текста е приложена снимка на съдията с коментар: "Съществото, оградено с червено на снимката. Запомнете го. То олицетворява националния нихилизъм и безродничество". "Време е да извадим на светло лицата на съдиите. Най-големите негодници са се спотаили сред тях. Медиите се фокусира яростно в прокурори, полицаи и политици, а съдът продължава да бъде свещена територия", пише авторът и собственик на сайта Недялко Недялков.

"Остър коментар" пред "Пик" по темата прави и вицепремиерът Красимир Каракачанов: "Българският съд често взема решения, които не почиват на здрава логика или го правят с някакви предубеждения емоции".

Има и други публикации.

Друг националист – депутатът Валентин Касабов от НФСБ стига и по-далеч от Каракачанов: "Това, което се случва, е нещо ужасно, нещо отвратително! От една страна имаме един човек, кой ругае по светинята на България – Васил Левски, от друга съдийка с чуждо самосъзнание, която мрази България и българите и дава опрощение на този негодник. Това може да се случи в държава, в която няма правила. За съжаление, това е следствие на т.нар. "демокрации" в продължение на 27-28 години демократичните промени".

Обзорен материал за делата на политици срещу журналисти с автор Ива Николова също е публикуван след решението срещу "Пик". Пред сайта адв. Людмил Рангелов също коментира, че "решенията, които съдът постановява системно срещу медии и журналисти е друг цензура, която ограничава журналистите. Тази цензура нито е в съответствие с Конституцията, нито с европейската конвенция за основните права на човека".

"В статиите не се излагат конкретни факти, анализ или оценка на съдебния акт, а по недопустим начин се атакува вътрешното убеждение и личността на съдията-докладчик", пишат от Софийския районен съд. Те се противопоставят на използваните изрази и квалификации.

"Считаме, че чрез тях се засяга не само нейното лично човешко достойнство и добро професионално име, но и независимостта на съдебната власт", завършва позицията на Софийския районен съд.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
112
|
нерегистриран
06 май 2018, 08:53
3
-2
А той казал ли ги е тези неща наистина (за л.ното и за подкрепа за алтернативните бракове)? 'Щото ако е, реакциите срещу решението имат резон (изобщо не симпатизирам на тази медийна група, ама хич). Остава само крилатата фраза "Що не вземе да скочи от паянтовата си Вавилонска кула?", която не е особено професионална, но не е нито обидна, нито клеветническа, че да говорим за деликт. Аз така ги виждам нещата...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно