Софийска градска прокуратура обяви
Обвинения за квесторите на КТБ
Станислав Лютов и Елена Костадинчев ще бъдат разследвани за умишлена безстопанственост в особено големи размери
Обвинения за квесторите на КТБ

Станислав Лютов и Елена Костадинчев, снимка:БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай- престъпление по чл. 219, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, съобщиха от държавното обвинение.

Станислав Лютов и Елена Костадинчев са обвинени за това, че в периода 20.08.2014г. до 06.11.2014г в гр.София, действайки в качеството на длъжностни лица по смисъла на чл. 93, т. 1, б. Б от НК – квестори при "Корпоративна търговска банка" АД, в съучастие, умишлено, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество, и от това последвали значителни щети в размер на 1 070 383,83 лв. за Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Двамата обвиняеми умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), смята прокуратурата.

"Тези им действия са в нарушение на чл. 5, ал. 1 от Закон за гарантиране на влоговете в банките, според който "Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на: 1. Лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители", допълват от обвинението.

Разследването срещу двамата квестори започна през 2015 година, като в хода му бе разпоредено  да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях, в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

Като свидетели са били разпитани депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към този процес, извършени са и редица съдебно-финансови експертизи.

Още при старта на разследването през 2015 година премиерът Бойко Борисов заяви, че му е съобщено, че в последния си работен ден квесторите са изнесли огромно количество имущество от банката.

Лютов и Костадинчев от своя страна тогава отговориха, че са действали по указания на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали точно.

Спрямо двата обвиняеми е взета мярка за неотклонение "подписка".

Ако бъдат признати за виновни Станислав Лютов и Елена Костадинчев могат да получат наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заемат определена обществена или държавна длъжност и право да упражняват определена професия или дейност.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Значи според прокуратурата
|
нерегистриран
14 май 2018, 12:26
0
0
две групи лица /тези по делото "КТБ" и двамата квестори/ са крали едни и същи пари. Как ли ще им ги раздели съда? А когато и сегашните синдици станат подсъдими? Ега ти кашата.
3
Кредитор
|
нерегистриран
11 май 2018, 15:13
8
0
Естествено настоящите синдици ще бъдат без обвинение,макар и тотални престъпници.Просто те изпълняват всичко което им кажат,и са с тотален прокурорски часъп
2
|
нерегистриран
11 май 2018, 13:01
10
-2
Единият от квесторите е в делови отношения с няколко съдии от търговските отделения по вертикал/от СГС до ВКС/.
1
адвокат–сак
|
нерегистриран
11 май 2018, 11:45
4
-4
Да видим как ще се развият нещата и дали прокуратурата ще съумее да поддържа тезата си жива и доказана в съдебната фаза...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно