Процесът за убийството на 11-годишната Никол без публика

Дългоочаквания процес срещу 15-годишния бургазлия Иван Иванов, който закла 11-годишната Никол в асансьор, тръгва при закрити врати. Решението да не се допускат на заседанията журналисти и външни лица, извън кръга на страните и свидетелите е взето от съдебния състав.

Причината е, че по време на делото ще се изнасят данни и факти, касаещи непълнолетния убиец и малолетната жертва. Разпореждането е издадено по усмотрение на съда, въпреки, че никоя от страните не е поискала това.

Първото заседание започва от 9.30 часа в понеделник. Според запознати, не е изключено да не бъде даден ход по същество, ако защитата на подсъдимия установи пропуски обвинителния акт или разследването и поиска то да бъде върнато.  

На подсъдимата скамейка на 14-ти май ще застане 15-годишният Иван Иванов, който е единственият обвинен в кървавото престъпление. Осмокласникът бе диагностициран с лека умствена изостаналост, но според психиатрите е напълно вменяем и носи наказателна отговорност. Тийнейджърът е разбирал свойството и значението на своите действия, и е бил наясно с последиците, сочат резултатите от съдебно-психиатричната експертиза. Вещите лица са категорични, че не може да става въпрос за временна невменяемост. Установено е, че Иван действително има специални образователни потребности, но няма психическо заболяване, което да го освободи от наказателна отговорност, категорични са от държавното обвинение. Непълнолетното момче ще отговаря пред закона за умишлено убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Събраните  по делото доказателства сочат, че Иван е умъртвил 11-годишната Никол, чрез нанасяне на удар  с нож във врата. Според резултатите от експертизите, той  е намушкал момичето с лявата ръка и с хоризонтално движение е прерязал сънната й артерия. Разрезът се оказал фатален и предизвикал  силна кръвозагуба и остра анемия, довела до смъртта на невръстното дете. Според вещите лица Никол е съзнавала, че умира и е агонизирала безпомощно в локва кръв, затворена в асансьора. Момичето отчаяно викало за помощ, но никой не я чул.  

Кръв от зверски закланото дете е открита по дрехите на 15-годишния Иван, разкриха разследващи. Резултатите от ДНК-експертизите са категорични, че кървавите петна са именно от убитото момиче и практически заковават извършителя. Близките на Иван твърдяха, че синът им е невинен, а основният им контрааргумент, който поставяха, е че по дрехите му е нямало кръв. Резултатите от експертизата обаче опровергаха това и са изключително важно доказателство срещу него. 

По делото са приложени и кръвните проби на заподозрения тийнейджър и жертвата, които трябваше да установят дали двамата са употребили алкохол или дрога. Според резултатите и двамата са чисти, което показва, че в момента на престъплението убиецът е бил с ясен разсъдък. Към папките с доказателствата е приложена и техническата експертиза на телефона на Никол. Вещите лица са успели да източат цялата налична информация от повреденото мобилно устройство. "Изтеглени са всички чатове, SMS-и и съобщения от телефона. Вече имаме цялата кореспонденция на момичето и имената на хората, с които е комуникирала преди да бъде убита", съобщиха работещи по случая. В съдебната зала ще стане ясно какви са били последните чатове на Никол и има ли сред тях разговори с Иван.

Родителите на 15-годишният Иван продължават да твърдят, че синът им е невинен. Майката Донка упорито лансира версията, че Иван е видял убиецът, но не може да го опише, защото бил с маска.  Освен това имало десетки свидетели, които са го видели да играе пред блока. 

"Иван дълго време мълчеше и само повтаряше, че не е направил нищо. Много по-късно ми каза, че знае кой е убиеца, каза че било по-голямо момче. Как го е видял и къде, не зная. Но това другото момче е заплашило Иван, че ще убие и него и цялото му семейство", твърди майката на тийнейджъра. 

Според нея всички деца, които са играли пред блока видели мистериозното момче с маската и могат да потвърдят версията на сина й. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно