Двамата служители на Здравната каса в Пловдив остават в ареста

Двамата служители на Здравната каса в Пловдив Иван Деспотов и Влади Манев отават в ареста,  реши тази вечер Пловдивския окръжен съд. Те са обвинени за подкуп и документна измама. Според съда за Деспотов и Манев -  единият директор на дирекция, а другият негов подчинен,  е налице обосновано предположение двамата да са извършили това , в което са  обвинени , затова трябва да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение. Освен това има опасност да извършат друго престъпление. 

По време на заседанието прокурор Светлозар Чераджийски  подчерта, че ако мярката е по- лека, двамата могат да повлияят на свидетели. Има опасност и да манипулират компютърните системи в Регионалната здравна каса, тъй като притежават достъп до сървърите.                                         

Около 1 милион лева са били източени от  аптеки фантоми чрез схема с фалшиви рецепти за скъпи лекарства, посочиха още от държавното обвинение. Иван Деспотов е предоставял данните за пациентите, предимно болни от хепатит С. Така за лечението им, което е над 20 хиляди лева на месец,  касата е плащала два пъти. 

Съучастници на  двамата служители от Здравната каса са собственикът на аптеки Николай Александров, на когото през седмицата беше наложена парична гаранция от 20 хиляди лева, и подставенотото лице - социалнослаб пловдивчанин, който се е водел управител на кухите аптеки. Той също е на свобода с  парична гаранция  3 хиляди лева.   

Решението на съда подлежи на обжалване пред по-висока инстанция. Заседанието беше насрочено за 17 май. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно