След събеседване с допуснатите кандидати
Избират главен секретар на ВСС на 5 юни
За поста ще се съревновават Силвия Рашева Илиева и Александър Богданов Николов
Избират главен секретар на ВСС на 5 юни

След като на 1 март главният секретар на Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Тончев бе пенсиониран, а на 29 март Пленумът на Съвета обяви и конкурс за избор на негов наследник, стана ясно и кои са допуснатите до събеседване кандидати, един от които най-вероятно ще заеме вакантния пост.

Това са Силвия Рашева Илиева и Александър Богданов Николов, с които ще бъде проведено събеседване на 5 юни /вторник/ от 14 часа в сградата на ВСС, ул. "Екзарх Йосиф" № 12.

До конкурса не е допуснат един кандидат - Лилия Евтимова Стратиева, а мотивите за това са, че "видно от приложените от кандидата копия на документи не може да се установи наличието на изискуемия стаж".   

Съгласно изискванията на чл. 355, ал. 2 във връзка с чл. 164, ал. 2 от ЗСВ за заемане на длъжността "главен секретар на ВСС" е необходимо удостоверяването на най-малко 8 /осем/ години юридически стаж.

Както "Правен свят" писа наследникът на Димитър Тончев ще бъда избран по нови правила. Освен изискването за стаж, при избора на нов главен секретар специална седем членна комисия, в която участват членове на двете комисии "Съдебна администрация" към прокурорската и към съдийската колегии, както и представляващият Съвета Боян Магдалинчев, са съобразили и следните критерии - дали кандидатите пoзнaвaт мaтepиaлнoтo и пpoцecyaлнoтo пpaвo, дали концепциите им cъoтвeтcтват нa ĸpaтĸocpoчнитe и дългocpoчни цeли и пoлитиĸи нa caмия BCC, съдебнтие кадровици ще оценяват кандидати и по cтeпeнта нa зaдълбoчeнocт нa aнaлизa, както и peaлиcтичнocтта нa пpeдлoжeния от тях плaн, включително и по yмeнията им дa oтcтoявaт определена пoзиция. Въпросните кандидати са били оценени по шестобалната система на база на описаните критерии и са получили оценка минимум 4,50, щом са допуснати до събеседване със съдебните кадровици.      

След като двамата допуснати кандидати бъдат изслушани, нов ръководител на администрацията на ВСС ще има, ако за него са гласували мнозинството от присъстващите съдебни кадровици, а именно седем от тях, тъй като законовото изискване за кворум е тринадесет членове на ВСС да участват в заседанието.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
ВСС
|
нерегистриран
14 май 2018, 18:04
8
-6
Пореден кадър на Цацаров е на път!
3
|
нерегистриран
14 май 2018, 15:01
3
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2
Мечо
|
нерегистриран
14 май 2018, 12:51
9
0
Ами главен секретар на АГП, кога ???
1
Ivaylo Radulov
|
нерегистриран
14 май 2018, 11:57
15
-2
E , и ...?! Като назначиха Точкова - та като главна инспекторка , какво се промени ?! Според мен нищо - просто ни разиграват скеч след скеча . Симулират държавност.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно