В парламента
Промените в Закона за обществените поръчки минаха на първо четене
Жалбоподателят трябва да докаже, че има пряк интерес към дадена поръчка, преди да я обжалва, гласят част от измененията в закона
Промените в Закона за обществените поръчки минаха на първо четене

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, насочени срещу тенденциозното и неоснователно обжалване на поръчки, съобщава в-к "24 часа".

"За" законопроекта гласуваха 93 народни представители, "против" – 20 и "въздържали се" - 42, с което той бе приет. Промените бяха внесени от осем народни рпедставители от ГЕРБ, които предлагат да бъде въведена отговорност за причинените вреди, когато е налице злоупотреба с правото на обжалване.

Разписаните промени предвиждат, че за да се обжалва дадена поръчка вече жалбоподателя трябва да докаже, че има пряк интерес към нея. Жалбата няма да спира веднага процедурата, а едва след като Комисията за защита на конкуренцията образува производство, след като вече е проверила дали е основателна.

Вносителите на законопроекта, сред които е и председателят на правната комисия Даниел Кирилов, се обединяват около мнението, че има много случаи на значително забавяне на процедури и възлагане на поръчки, а това поражда съмнения за злоупотреби. Промените предвиждат да се въведе и задължение за участващите в производството страни да упражнят процесуалните си права добросъвестно. В противен случай ще може да се търси отговорност по общия исков ред.

В рамките на дебата от ПГ на "БСП за България" обяви, че няма да подкрепи промените в Закона за обществените поръчки, внесени от ГЕРБ. Секретарят на групата Филип Попов посочи, че БСП няма как да подкрепи законопроекта в този му вид, защото предложенията в него не са нормални за една правова държава и няма да се приемат добре от европейските институции. Според него се разбира желанието на вносителите да се осигури още една бърза писта по поръчките, но тя би следвало да е балансирана.

От ДПС заявиха, че ще се въздържат от подкрепа на закона, защото споделят целите, но не и методите в проекта. Според Хамид Хамид от ДПС това може да се тълкува като възпрепятстване до достъпа до правосъдие.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Тенденциозно и неоснователно обжалване по закон?
|
нерегистриран
16 май 2018, 11:28
1
-1
Не беше ли съдът този, който преценява това?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно