Корупция
Главният юрисконсулт на столичния район Подуяне е арестуван с подкуп
Даващият и получаващият парите били изненадани от разследващите в момента на сделката
Главният юрисконсулт на столичния район Подуяне е арестуван с подкуп

Градският прокурор на София Емилия Русинова и Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, снимка: БГНЕС

Главен юрисконсулт от Столичната община е заловен с подкуп, задържаната е Лилия Геринска от район "Подуяне". Това каза ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова на брифинг за образувано досъдебно производство срещу председателя на комисията по обществени поръчки в район "Подуяне". 

"Обвиняемата е получила неследваща се парична сума, за да наруши свои служебни задължения. Размерът на паричната сума, която е задържана във вчерашния ден е 10 000 лева. Същата няколко месеца по-рано, в края на миналата година, за същата обществена поръчка е получила като първоначална сума 5000 лева, т.е. общо 15 000 лева. Паричната сума е получена от представител на дружество, което е спечелило обществената поръчка", разкри Русинова. Тя уточни, че конкретната обществена поръчка, за която е била заловена, е за саниране на блок на стойност над 2 млн. лева и за деянието си Геринска е задържана за 72 часа. 

Русинова каза още, че от няколко месеца прокуратурата следи председателя на комисията по обществени поръчки и подчерта, че наказанието, което е предвидено в Наказателния кодекс е до 8 години лишаване от свобода и глоба в размер до 10 000 лева. Ръководителят на Софийската градска прокуратура каза още, че са налични доказателства и за други престъпления в това число и длъжностни. "Не само за тази обществена поръчка, а и за други обществени поръчки длъжностното лице е получавало неследващи парични суми, дори в делото има доказателства, затова че по едната обществена поръчка като подарък е получила парична сума, за да заведе и свои подчинени на почивка в хотел. Отиването в хотела и престоя там са установени по делото. Установени са по делото и контакти на това длъжностно лице в периодите на процеса на обществените поръчки с представители на дружествата, които са печелили обществените поръчки",обясни Емилия Русинова. Тя допълни, че Геринска е помагала на определени фирми да печелят обществени поръчки като дори е фалшифицирала подписи и е подменяла условия от изискванията по тях. 

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов добави, че в тази акция няма белязани пари, но получената сума е била броена на място. Спред него са развалили една взаимноизгодна сделка, защото и двете страни не са очаквали, че правоохранителните органи знаят за нея. "Въпросната сделка стана на другия край на София в кв. Овча купел. По случая бяха използвани СРС-та. Това което беше нужно за досъдебното производство мислим, че сме го набавили и е достатъчно. Вчера получихме информация, че предстои даването на парите към въпросната госпожа. Организирахме се по най-бързия начин", каза Спиридонов. Той разкри още, че парите са били изтеглени от банков клон от сметката на дружеството и малко по-късно тя и лицето, което е дало подкупа са заловени на място. Спиридонов обясни, че сигналът не е получен от конкурентна фирма, а от лице, което е запознато с дейността й. Директорът каза още, че задържаната е помагала на фирми да печелят поръчки за строителство, доставка на хранителни стоки и саниране, както и че са получили съдействие от Столичната община, съобщава БГНЕС. Управителят на строителната фирма, който занесъл подкупа, не е задържан, защото веднага се съгласил да стане свидетел.

Предстои съдът да определи каква мярка за неотклонение ще бъде наложена на Лилия Геринска.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
14
|
нерегистриран
17 май 2018, 10:10
5
0
Предполагам, че са я разкрили по подадената имуществена декларация - нали това било преградата срещу корупцията. Жената декларирала и почивките, платени от други и парите под масата?

Не че декларациите нямат отношение към корупцията. От тях всеки заинтересован рушветодател може да се информира кои са материално-затруднените лица, които срещу известна сума са готови да "услужат".

Затова в нормалните държави има само встъпителна декларация. Чрез нея може във всеки момент да се провели дали някой не се замогва прекалено бързо, след като е заел даден пост. Сиреч, тя служи за употреба на правосъдието. У нас обаче са текущи и позволяват на всеки рушветодател да открие бързо и лесно "слабото място", т.е. човека готов да направи нещо за рушвет. Сиреч в България декларациите служат не на правосъдието, а на мафията.
13
субективен
|
нерегистриран
17 май 2018, 09:19
6
-1
До коментар [#10] от " обективен":
Има някаква грешка. Всички знаем,,че в районните администрации подкупи не се искат, а всичко се движи както е по закон!
ДА, всички знаем! Но, и всички знаем, че за тази "среда" има специален принос онзи със суджуците "дето не ядял"!

Рибата мирише откъм главата! Много е просто, простако милиционер! Ти, и такива като теб:

1. Създавате блатната среда за рибоците Ви;
2. После хващате някоя цаца и тръбите до Патагония, че сте изяли всички гръбначни животни във водоема;
3. Вашите рибки, в неограничен обем и по ваш образ и подобие - си остават в блатото.

Това ви е "борбЪта с корупцията" - ПО ВАШ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ! https://www.youtube.com/watch?v=3JhW8jT5Bcw
12
"ТИ" ли?
|
нерегистриран
17 май 2018, 09:12
5
-2
До коментар [#9] от "нерегистриран":
Нещо не мога да разбера този негативизъм. Иванчева била задържана много публично, тази я задържаха тихо,но пак няма угодия. Явно на някой не му харесва да има задържани за подкуп. Аз пък приветствам тези акции. Имайте малко уважение към труда на хората.
ТИ си ми ясен! Били сме "заинтересовани" да имало подкупи ?!?!?!

Господ като иска да накаже няКОЙ, му взема онова което или го има, или го няма! При тебе "клони" към втория "вариант".

Много е просто, ама не е за прости хора! Корупцията не се бори със средствата на ДС, тайни служби и откровени милиционери. По една много просто причина - те са флагманите на корупцията, понеже работят "на тъмно". Това се знае от професионалистите. Корупцията се преборва, при това постоянно с - отчетност, прозрачност и интегритет, т.е. с онзи "девиз" с който събраха сума ти Върховни одитни институции в София, тия дни! И си има специална институция за тази работа. Ако не знаеш, тези дни Путин лично одобри "големият реформатор" на Русия - Кудрин. За председател на руската Сметна палата. Съвсем случайно. А у нас, на Балканите, при тиранията на Бочко III и сие - си има "принцип" - ние ги хващаме, а те не ги пускат! Въпреки ЕКЗПЧОС. И после, след десетилетия, плащаме, обедняваме, оглупяваме ... всички. Повсеместно. Понеже е заразно и доминантния "ген" на дегенератите се наложи още след 9.9.44 г. Днешните "демократи" са най-великите дегенерати и "борят корупцията" както те си знаят!

Сега, другата седмица, Цецооу ще издигне тази патка начело на СГП - за специализирана патка! Това е, и за това е - цялата "акция"!
11
Re:
|
нерегистриран
17 май 2018, 09:00
5
-1
До коментар [#3] от "нерегистриран":
Това е нивото на СГП.
ДА, това е нивото! И точно заради ТОВА НИВО - нивото на корупция е 90% и повсеместно.

Ама как да го обясниш на простаци, при това и заинтересовани единствено от това да си пазят топлото местенце и наистина голямата заплатка. Понеже на свободния пазар, при това социално-икономическо състояние при цар Бочко III - за умрели от глад. При това не в преносния, а в буквалния смисъл. ДА, това е ПРОБЛЕМЪТ!
10
обективен
|
нерегистриран
17 май 2018, 07:56
3
-3
Има някаква грешка. Всички знаем,,че в районните администрации подкупи не се искат, а всичко се движи както е по закон!
9
|
нерегистриран
17 май 2018, 06:40
5
-5
Нещо не мога да разбера този негативизъм. Иванчева била задържана много публично, тази я задържаха тихо,но пак няма угодия. Явно на някой не му харесва да има задържани за подкуп. Аз пък приветствам тези акции. Имайте малко уважение към труда на хората.
8
залавянето на здравия разум е престъпление,за което наказанието е колапс
|
нерегистриран
17 май 2018, 00:40
6
-2
хаххахаха, "заловен", "хванат". Оглупяването е в ход, настъпва неумолимо. По времето на "мракобесните комунистически тайни служби", думичките, заловен, хванат, разбит и други подобни, предизвикваха искрен смях и който ги употребяваше , явно не беше вътре в компанията и се приемаше като кретен . Залавят се животни, примерно маймуните скачат от клон на клон , а някой ги залавя с ласо, просто ги лови като се лови дивеч. или те бягат , а някой ги хваща, залавя ги.Подобно отношение се считаше обидно и срамно към човека , другар ,приятел и брат, строителя на социализма,всестранно развит човек и т.н. Днес обаче,по времето на безполовата морална догма пребиваваща удобно в скритата форма на диктатурата на имащите над нямащите, масово навлизат словоформи и идиотски полукриминален просташки изказ,които поголовно и се приемат като нещо естествено и нормално. Обидното звучене,пр. "заловен с подкуп", или "хванат с подкуп" или "закопчан" или "разбит канал, група и т.н." никому не прави впечатление. Защо ли, ами защото подсъзнателно се налага тезата ,че всички поголовно са криминални , т.е. масово криминални щъкат нагоре надолу из гората, а горския залага капани и ги залавя.Лови ги като диви животни,залавя лисиците влезли в курника да крадат кокошчици,нищо лично , просто лов на дивеч. После ловците или техен представител правят седянка - брифинг и разгласяват героизма си, как са заловили дълго скрито преследвания нищо не подозиран прегрешил дивеч. Не как са предотвратили престъпление или нарушение на закона, а как дълго време ловците са дебнели скрити в храсталака, как ловеца е подслушвал и следял с куп филери "гъз до гъз" и как накрая е заловил дивеча . Подобно отношение , косвено уврежда и привиква туземното съзнание и разбиране към циничен откровен животински примитивизъм и просташко неуважително отношение към все по оглупяваното население. За жалост това е само един от механизмите на опростачването и затъпяването на нищо неподозиращия почти безмозъчен и несмислен потребител. Атаката е тънка, неосъзната дори от провеждащите я официално битуващи папагали,скрита и масово поразяваща.Не прави впечатление никому точно обратното арогантната милиционерщина вижда престъпник във всекиго и залавя всекиго,"нема лабаво". Подобен процес с подобни механизми и подход на въздействие може да се наблюдава във всички сфери на обществените отношения на територията, но не прави впечатление защото е скрит но със поразяващ масов силен извращаващ ефект. Както се казва в книгата на книгите, В НАЧАЛОТО БЕ СЛОВОТО !
7
RRR
|
нерегистриран
16 май 2018, 23:47
5
-2
Много работи съм чувал и виждал, след време и тази ще видим, рамо е още.
6
ляля
|
нерегистриран
16 май 2018, 22:31
4
-3
до :5....ми да си чувал за търговия с влияние, председател събират се , налага своето мнение, авторитет , единствен юрист в комисия прочие, ако търсиш кабая на някои винаги ще намериш :)два три донуса , закачане на максимум от 6 и като се намести ...здравей :)майтапа настрана:
ако не взема , не могат да я хванат, като взема....ще яде ..похвала на гд боп....тихо , без ръце по устите на задържаните, камери....новата служба няма нищо общо със старата...евала....
5
RRR
|
нерегистриран
16 май 2018, 22:25
3
-4
Да вземем да видим какво може да извърши или да не извърши по служба председател на комисия по ОП.Що си мисля, че НК май се е чел слабичко от шефката, съдейки по написаното.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно