Втори опит
Трима ще са кандидатите за председател на СГС
Съдия, членуващ в ССБ, провалил се претендент и магистрат, извън Градския съд, са сред очакваните номинации
Трима ще са кандидатите за председател на СГС

Сагата с избора на нов титулярен председател на Софийския градски съд продължава. След като през март месец Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се провали в опита да избере административен ръководител на най-големия окръжен съд в страната, бе стартирана повторна процедура, която в момента е на етап издигане на номинации.

Първата кандидатура вече е известна. Тя е на съдия Евгени Георгиев, който не получи необходимата подкрепа сред кадровиците на 13 март т.г.. Този път Георгиев атакува ключовия пост в съдебната система с нова тактика. При първия си опит той се самономинира, докато този път е успял да събере подписите на една дузина от градските съдии (около 10% от общия брой на съдиите "с право на глас" в СГС - бел.ред.), които издигат кандидатурата му.

Във финалната фаза на предишната процедура стана ясно, че Евгени Георгиев се ползва с неформалната подкрепа на определени кръгове с интереси в съдебната система. В сайтове и вестници, чиито издатели са подсъдими и обвиняеми представители на едрия бизнес у нас, част от които със съдебни дела, именно пред СГС не криеха симпатиите си, като дори го представяха за "кандидата на съдиите". Това и участието му в различни проекти, финансирани от чужди фондации, донесе на кандидатурата както позитиви, така и негативи, включително разкритието на в-к "Труд", че Георгиев е лансирал определени адвокатки за получаване на грантово финансиране.

Прекият конкурент на съдия Евгени Георгиев – бившият председател на СГС Светлин Михайлов, също не успя да получи нужната подкрепа от ВСС преди два месеца. Срещу кандидатурата на Михайлов бе организирана медийна кампания в опит за дискредитиране на името му, което се оказва и причина, той да не желае да участва в новата процедура.

Именно рискът да станат обект на компроматни атаки, организирани от външни и вътрешни за съдебната система кръгове, спира голяма част от съдиите в СГС и извън него да приемат номинация или сами, както позволява Законът за съдебната власт, да предложат кандидатурата си за административен ръководител.

И все пак, очаква се и втората кандидатура за председател на Градския съд да е на съдия от същата институцията. За кандидата в Съдебната палата се твърди, че си е осигурил подкрепата от съсловната организация, чийто член е - Съюзът на съдиите в България. Очакванията на магистрати, с които "Правен свят" разговаря, са да се стигне до издигане на кандидатурата на съдията от II-е въззивен състав на Гражданско отделение Петър Любомиров Сантиров. (Макар две от имената да съвпадат, не се отнася за съдия Петър В. Сантиров, който е председател на 17-то Наказателно отделение на СГС и стана публично известен с арестуването му при акцията срещу бившия военен министър Николай Цонев - бел.ред.)

Освен двете кандидатури, които магистрати в Съдебната палата и кадровиците разглеждат като свързани с определена съдийска организация, очакванията са да има още един независим кандидат. По всяка вероятност това може и да не е съдия от СГС, а уважаван и доказал се професионалист от друг орган на съдебната власт. Законът позволява това, още повече, че всички кандидати могат да се явят на изслушване пред Общото събрание на съда. Каквото и да е решението на мнозинството от съдиите в СГС, то не задължава членовете на Съдийската колегия да се съобразят с него.

Така се оказва, че в последните дни преди лятната си ваканция или най-късно в началото на септември, кадровиците ще могат да избират между съдия, членуващ в ССБ, провалил се в предишната процедура претендент и магистрат, извън СГС. От този избор зависи дали статуквото на върха на най-големия окръжен съд у нас, настанило се преди три години, ще продължи да се окопава и да се конфронтира с други съдебни и държавни органи или ще се стигне до реформиране на ключовата съдебна институция, която и след последните промени в Наказателнопроцесуалния кодекс, влезли в сила преди повече от шест месеца и довели до "преместване" на подсъдността по делата за корупция "по високите етажи на властта" в Специализирания наказателен съд, продължава да решава дела с висок обществен и материален интерес.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
23
ти си късопаметен
|
нерегистриран
18 май 2018, 14:30
2
-1
До коментар [#10] от "Наминаващ оперативен !":
Време е бъдещия председател да бъде бивш служител на МВР ! Гаранция за наличие на страничен опит, гъвкавост, асоциативно мислене, съобразяване със ситуацията и вземане на решение в съответствие с актуалната обстановка... При наличие на тези качества, правната форма на взетото решение винаги ще поражда ПРАВДА - за обществото и хората, а не словоблудство от горната инстанция !
Ако можеше щях да се кандидатирам ! Първото и управлевнско решение щеше да е групова разходка на съставите в някое РПУ и кв. Люлин...
Вече имаше такъв човек и той се казваше Георги Колев. Сега си отговори дали написаното от теб важи все още. :-)
22
|
нерегистриран
18 май 2018, 07:15
6
0
Дано кандидата да е бил в СГС повече от три години но не командирован
21
Алексей...
|
нерегистриран
18 май 2018, 00:00
4
-1
До коментар [#20] от "?":
Кой съдия от САС?

...ха дано, ама надали...хаха
20
?
|
нерегистриран
17 май 2018, 23:14
2
-1
Кой съдия от САС?
19
|
нерегистриран
17 май 2018, 22:08
4
0
Не е Влахов,съдия от САС е.
18
Re:
|
нерегистриран
17 май 2018, 22:03
6
-9
До коментар [#8] от "не ми се вярва, но...":
...Би било чудесно, ако е така.Карикатурата, председателстваща временно ВКС ше позеленее, защото Влахов би бил абсолютният фаворит в тази тройка.
Влахов ще обуе цървулките на Светлин Михайлов. По размера на акъла са му.
16
Случаен с юридическо образование
|
нерегистриран
17 май 2018, 16:03
20
-8
"Във финалната фаза на предишната процедура стана ясно, че Евгени Георгиев се ползва с неформалната подкрепа на определени кръгове с интереси в съдебната система. В сайтове и вестници, чиито издатели са подсъдими и обвиняеми представители на едрия бизнес у нас, част от които със съдебни дела, именно пред СГС не криеха симпатиите си, като дори го представяха за "кандидата на съдиите". Това и участието му в различни проекти, финансирани от чужди фондации, донесе на кандидатурата както позитиви, така и негативи, включително разкритието на в-к "Труд", че Георгиев е лансирал определени адвокатки за получаване на грантово финансиране."

Горният цитат от статията на "новия" правен свят само показва, КОЙ НЕ Е кандидатът на Тримата шишковци...
15
гражданин
|
нерегистриран
17 май 2018, 15:28
15
-1
Предполагам, че на всички е ясно, че може да си перфектен професионалист и въобще да не ставаш за административен ръководител.Това са две съвсем различни понятия.но и в двата случая е необходимо да се свободен,политически независим, смел,със собствено мнение. И по възможност по- млад, стига с тези стари муцуни.
14
......
|
нерегистриран
17 май 2018, 15:21
17
-4
Който и да бъде, само да не е човек на Цацата, Пеевски и Бойко. Но това възможно ли е??
11
Сивия кардинал
|
нерегистриран
17 май 2018, 13:20
7
-4
Поне са трима ,за парлама ! У Пловдив даже не искат да се кандидатират ,толкова предизвестен им е избора там ! Вечните началници с 3-4мандати ,сигурни в покровитемя си !
Даже концепциите им не са концепции ,а отчети за щяло и нещяло в съда ! Научете ги преди да влезнат отново в битката с Един кон ,що е Конепция ! Те правото така и така не го знаят !
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно