Неубедителен резултат
Кандидатурата на Евгени Георгиев за председател на СГС събра 53 гласа от общо 121 съдии
Общото събрание на Градския съд се е провело с минимален кворум
Кандидатурата на Евгени Георгиев за председател на СГС събра 53 гласа от общо 121 съдии

Съдия Евгени Георгиев за втори път се кандидатира за председател на СГС, снимка: БГНЕС

Претендентът за председател на Софийския градски съд (СГС) Евгени Георгиев е събрал неубедителна подкрепа от Общото събрание на съдиите. Това се разбира от информацията, изпратена до медиите от пресслужбата на съда.

Самото Общо събрание се е провело при минимален кворум. Присъствали са само 64 съдии от имащите право на глас 121 магистрати. 12 от съдиите са били в отпуск, а останалите изглежда не са пожелали да участват в Общото събрание, свикано по повод номинацията от миналата седмица на Георгиев. Не е ясно и защо то се провежда две седмици преди крайния срок, в който могат да се правят номинации за председател на съдебната инстанция. Не е ясно и дали ще има друго Общо събрание на СГС, на което кандидатурите си да представят и други номинирани за поста.

В крайна сметка Георгиев е получил подкрепата на 53 от съдиите от СГС или малко над 40% от всички имащи право на глас магистрати в най-големия окръжен съд в страната. 11 от присъствалите на Общото събрание са гласували "против". Гласуването се е провело тайно, съобразно правилата, приети от Общото събрание на СГС, уточняват от институцията.

Георгиев се кандидатира за втори път за председател на Градския съд. При първата процедура, съдията се самономинира, но не успя да получи достатъчно гласове сред членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. През март месец, когато се проведе първата процедура, кадровиците не подкрепиха и другия кандидат – съдията от СГС и бивш негов председател Светлин Михайлов.

"Подкрепата за мен в първата процедура и отношението Ви след приключването й, ме накараха да почувствам, че не съм сам, че вие се отнасяте с доверие към мен, но и с положителни очаквания. Бих искал да оправдая доверието и да реализирам очакванията ви чрез участието ми в този избор и евентуалната ми работа като председател. За да мога да го направя, отново се нуждая от подкрепата ви", заявил пред колегите си преди гласуването съдия Георгиев, цитиран от пресслужбата на СГС

Очакванията са, че до настъпването на крайния срок, в който може да се издигат кандидати за председател на СГС – 7 юни, ще има още номинирани за отговорния пост. Първоначално се очакваше претендентите да са поне трима, но по всяка вероятност членуващият в Съюза на съдиите в България съдия Петър Л. Сантиров от Гражданското отделение, няма да участва в процедурата. Почти сигурно е, че като кандидат за председател на Градския съд ще се включи друг уважаван магистрат от системата.

Крайното решение за избора на председател на СГС е на съдийската колегия, която по закон, не е задължена да се съобразява с мнението на част от магистратите в съответния съд. Най-големият окръжен съд в страната остана без титуляр за административен ръководител през есента на 2017 г., когато бившият му председател Калоян Топалов изненадващо подаде оставка и по-късно се регистрира като адвокат.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
20
|
нерегистриран
23 май 2018, 13:00
12
-10
Това се случва и с Даниела Дончева, нежелан от кликата председател. Свидетели сме на постоянни интриги по отношение на нея. Вероятно обстановката в САС не е приятна. Там отидоха основните интриганти. Друга част от интригантите отидоха в СГС и там обстановката е неприятна, защото същите са на власт, но надявам се временно. Тежко на работещите там, ако тази клика остане на власт.
Например в СРС обстановката е много спокойна, след като всички интриганти бяха повишени. Браво на новото ръководство на СРС. Там в момента се работи спокойно и не се взимат решения, които постоянно да скандализират и да създават повод за напрежение и интриги. Така е защото ги няма интригантите.
18
|
нерегистриран
23 май 2018, 09:42
14
-6
До коментар [#17] от "До 15":
Имам усещането, че Евгени Георгиев няма да бъде избран. От сигурен източник ми е усещането.
Алексей Трифонов е вероятно да го изберат , но лично му препоръчвам да не се кандидатира . Янева я наложиха силово и се сдоби с присъда . Да си председател на съд без да те искат е тежко бреме и няма да си полезен нито на себе си , нито на избралите те , нито на хората в съда …..
17
До 15
|
нерегистриран
23 май 2018, 07:58
16
-12
Имам усещането, че Евгени Георгиев няма да бъде избран. От сигурен източник ми е усещането.
16
|
нерегистриран
23 май 2018, 01:29
5
-9
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Евгени Георгиев няма качества, за да е председател на СГС!
Мекушав, зависим от организациите, които са платии близо 300 000 щ.д. за квалификацията му в нещо, което чисто законодателно няма почва у нас. Нещо повеече, той заяви при изслушването си пред СК на ВСС, че е благодарен за тези "специализации".. Но не уточни на кого е благодарен. Не че има нужда да се пояснява.
15
|
нерегистриран
22 май 2018, 23:48
15
-11
Имам усещането, че ако Алексей Трифонов има неблагоразумието да се кандидатира ще го сполети съдбата на Светлинчо Михайлов! Пт сигурен източник ми е усещането :) Е, освен ако няма нещо да връща, тогава глупостта ще е пренебрежима
14
Виц
|
нерегистриран
22 май 2018, 22:02
12
-1
Президентът на САЩ Роналд Рейгън посетил СССР по времето на Леонид Брежнев. Между другото, пожелал домакините му да му осигурят подходящо място, където да може да тича рано сутрин. Като научил за това, Леонид Брежнев изявил желание и той да тича рано сутринта заедно с президента на САЩ. Рейгън нямал нищо против и на следващата сутрин те били заедно. Устроили си състезание по бягане и Рейгън, като по-спортна натура, изпреварил Брежнев.
Тогавашната съветска преса отразила събитието приблизително по следния начин: "Нашият генерален секретар на ЦК на КПСС другарят Леонид Илич Брежнев завоюва почетното второ място, докато неговият съперник, президентът на Съединените Американски Щати Роналд Рейгън, за голямо съжаление, успя да се класира едва предпоследен."
13
Няколко думи говорят много повече от една снимка
|
нерегистриран
22 май 2018, 21:09
9
-1
До коментар [#12] от "Една снимка говори повече от хиляди думи":
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Ти си много гнусен и мазен трол. Но и снимката ти ще публикувам, в подкрепа на думите си:

11
|
нерегистриран
22 май 2018, 20:23
12
-4
До коментар [#10] от "нерегистриран":
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Да , изключително бързото кариерно израстване на лицето Трифонов не е много случайно....И рано или късно трябва да се плати чрез заемане на отговорен пост и съответните услуги.
9
да
|
нерегистриран
22 май 2018, 18:57
5
-12
Цанова да се кандидатира ! Има и други !
8
!
|
нерегистриран
22 май 2018, 18:55
17
-17
Този Георгиев не става ! Точка по въпроса. Друг ще е !
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно