Пламен Георгиев:
Разговарях с европосланици, те се изумиха от питането на СГС до СЕС*
Искаме да борим корупцията, но като почнем да я борим – защо така? Искаме прозрачност, но защо е толкова прозрачно? Така председателят на КПКОНПИ коментира недоволството на администрацията от новите декларации за имущество и интереси
Разговарях с европосланици, те се изумиха от питането на СГС до СЕС*

Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ

Г-н Георгиев, колко сигнала за подкупни държавни служители получихте, откакто отвори врати новата антикорупционна комисия?

В новата комисия се сляха пет по-стари органа: Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР, Публичният регистър от Сметната палата и дирекцията по корупцията от ДАНС. Това се случи на 23 януари. 

Оттогава сме получили над 200 сигнала за корупционни деяния от граждани и организации. Приблизително толкова са и проверките, които ни възложи прокуратурата по сигнали, получени там или по текущи досъдебни производства срещу магистрати и лица от високите етажи на властта. Ние сме единственият орган, компетентен да проверява президента, вицепрезидента, министри, областни управители, кметове, председатели и членове на комисии, и други лица, изброени в чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Наши читатели питат как да стигнат до вас, за да ви разкажат, че им искат рушвети за това-онова. По телефона ли да ви звънят?

Има образец за подаване на сигнали на нашата интернет страница. Всеки гражданин може да го попълни, да ни го донесе в деловодството или да ни го прати по имейл или по пощата. Ние ще се срещнем с него, за да потвърди, че е подател на сигнала. Защото законът ни забранява да работим по анонимни сигнали.

Същевременно ни задължава да пазим в тайна лицата, които ги подават. Всеки сигнал се завежда в секретен регистър и се отбелязва за какво се отнася, кой го е подал. Ако изтече информация, подателят би могъл да получи обезщетение по решение на съда.

А що за хора са, които ви дават сигнали?

Всякакви хора. За съжаление много от сигналите са негодни. Има непознаване на закона. Сигнализират ни за лица от администрацията, но не за тия около 2500 души от високите й етажи, които ние проверяваме. Или пишат: "Съседът има скъпа къща и кола, разберете как е забогатял". Това са сигнали, които препращаме в икономическа полиция, ГДБОП или НАП.

В "Труд" пристигат много сигнали за обществени поръчки, които се дават нечестно на фирми с връзки във властта.

И при нас има доста такива сигнали. Но не са малко и тези за чисти корупционни практики.

За големци, които си искат рушвети ли?

Да.

Обаче вие нямате право да разследвате рушветчиите, нали така?

Нямаме право да разследваме, да. Но имаме право да събираме достатъчно данни, за да може прокуратурата да образува дела за корупционни престъпления по високите етажи. С разрешение на съда използваме СРС, снемаме обяснения, изискваме документи и ги предоставяме на прокурорите като доказателства, годни за досъдебно производство. Такива доказателства се събират трудно, както знаете. Подкупът най-често е "щастливо" престъпление, в което и даващият, и взимащият са доволни и мълчат за деянието.

Много надежди се възлагат в тази връзка на вас. За да ги оправдаете, ви е нужно доверието на гражданите. Но недоверието е повече, май?

Хората очакват много от нас. И ние почнахме ударно да даваме резултати, дори преди да се сформира комисията в пълен състав. Бедата е, че има недоверие към всички институции в държавата. Ако ние разполагаме с кредит на доверие, то е защото сме нов орган с добавена стойност от петте, които се сляха. Всеки разполагаше с база данни, но липсваше комуникация помежду ни, а сега сме едно цяло.

И какво от това?

Ще ви дам пример с кметицата на "Младост". По случая получихме сигнал от бизнесмен, който имал разрешение за строеж: кметицата отказвала да уведоми за строителството съседите и му искала рушвет. Отработихме сигнала, отидохме в прокуратурата, образува се досъдебно производство и кметицата беше задържана в момента на предаване на подкупа. В това време забелязахме законодателен проблем. Да има човек всички разрешителни, но преди кметът да уведоми съседите, да не може да строи! Това е формален акт. 

Ето защо бившата БОРКОР, която сега е дирекция по превенция на корупцията в КПКОНПИ, се зае да разработи законодателни мерки за преодоляването му. Има варианти. Възможно е например, ако кметът не извърши уведомяването в седмичен срок, то да се счита за мълчалив отказ и строителят сам да уведоми съседите. В БОРКОР работят прекрасни експерти. Те и досега са писали добри доклади, но откъснати от практиката. Възложих им да разработят единен антикорупционен портал, през който всеки гражданин да подава сигнали, да предлага и решения даже и в реално време да има обратна комуникация. Имаме и друг проект – програми за антикорупционно обучение в училищата. Вярно, че резултатът ще се види след години, но от някъде трябва да се почне. Всички се нуждаем от превъзпитание. Един ученик примерно, носи скъп телефон и маркови дрехи, и е известно, че родителите му се занимават с незаконна дейност. Това никого не смущава, казва се: браво, успели са хората, имат стандарт. 

В скандинавските държави обществото ще се отдръпне от тях. Там, ако доктор си поиска да му се плати, на пациента първата му мисъл ще е да сигнализира. А ние сме свикнали, независимо, че сме здравно осигурени, да дадем на доктора пари. Не сме критични към корупцията.

След ареста на кметицата Иванчева вие вероятно сте очаквали хората да ви кажат браво. Но получихте критики вместо това.

Това ме изненада, честно казано. Толкова голям подкуп не е залавян, очаквах хората да кажат: новият орган за месец направи нещо, което 30 г. не е направено. Но недоверието в институциите надделява. Българинът смята, че правим ли нещо, значи имаме някаква скрита цел. И я търси дори, когато вижда, че арестуваме с подкуп кметица. 

Има 10 тома записи със СРС на разговори и срещи, потвърждаващи това, от което бизнесменът се оплака. Има и други бизнесмени, които казват, че са притискани за пари в общината. Въпреки това, тръгват теории на конспирацията: кметицата е задържана, понеже била зелена или друга на цвят, защо в центъра е задържана… Какви ли не спекулации! Сякаш ние договаряме къде се вземат пари и се дават!

Иванчева беше задържана пред Спортната палата и държана дълго с белезници на булеварда. Хората я съжалиха, гледат – крехка жена. Нищо, че се възхищават на китайците, когато разстрелват корумпирани чиновници на площада.

Нашата комисия няма отношение към задържането на Иванчева. Само прокуратурата може да задържа под стража. Поискахме и ние правомощие да задържаме за 24 часа – законодателят го е дал на полицаите, на митничарите, на ДАНС, но не и на нас. Ние сме единствената институция, която се бори с престъпността, но няма право да задържи престъпника, като го хване. Ако установим, че някой дава подкуп някому, трябва да се обадим на колеги да ги задържат. Абсурдно е това.

"Със задържането проблеми няма", каза премиерът по ваш адрес, а то значи, че ще се изпълни желанието ви. Но той каза също, че трябва по-бързо да броите парите, като арестувате корумпираните.

Ние нямаме нищо общо и с това процесуално действие. То е пак законодателен проблем. При ареста на Иванчева прокуратурата трябваше да опише всяка банкнота със серийния й номер. Една цифра да сбърка, адвокатите ще атакуват протокола за изземването и ще ни лишат от основното доказателство – че парите са в колата, в която лицето е задържано. Държа да кажа, че нашите наказателни закони са заимствани от руските и не са актуални. Като бях зам.- министър на правосъдието, разработихме проект за нов НК. Но един от следващите министри го оттегли. Практиците скочиха срещу него. Обяснимо. На един прокурор или съдия с 30-годишен стаж, като му кажеш, че трябва да учи нов закон, той винаги ще възразява. С новия НК, ще каже, се губи цялата практика! Защо да се губи? Защото текстът за безстопанственост ще е в чл. 310, а не в 219?… 

Аз съм радетел на идеята да се преосмисли наказателната политика. В САЩ, ако някой има 10 присъди, те се сумират, може да го пратят в затвора и за 200 години. У нас, ако има 10 наказания, му се налага най-голямото, което може да се увеличи с една втора. Но това е вратичка, през която престъпниците се измъкват и вършат престъпления едно след друго, докато присъдата им влезе в сила! А поемните лица? – само в Русия и у нас го има това – няма да се доверим на полицая, ще се доверим на случайния минувач, който да удостовери дали независимият магистрат си върши работата!

Проверявате ли вече имотите на Иванчева? Има ли повече, отколкото може да си купи със заплатата?

За всяко лице с обвинение в такова престъпление получаваме уведомление и проверяваме имуществото му. Не мога да кажа за Иванчева нищо, преди проверката да приключи.

До 8 юни 130 000 души от властта ще си кажат всичко в декларации – в какви конфликти на интереси са, какво притежават. Процедурата е позната, но в нея има новости, от които хората се смущават.

Около 5000 души от високите етажи ще подадат декларации пред нас и ние ще ги проверяваме. Останалите ще декларират имущество и конфликти пред работодателите си – кметове, министри. За първа година декларациите са толкова подробни.

Не са ли прекалено сложни? Трябва да се впишат в тях 40 факта от имуществото на декларатора, жена му и децата.

Недоволни винаги ще има. Искаме да борим корупцията, но като почнем да я борим – защо така? Искаме прозрачност, но защо е толкова прозрачно? Да, никъде в Европа няма толкова подробни декларации. Те засягат и фактическото съжителство, защото вече много хора живеят без брак. Питат ни: как да разбера какво има жена ми? Ами ще научите, господа, щом е такава длъжността ви. Ще декларирате и чуждото имущество, което ползвате. По-рано карахте автомобила на някой познат, който струва 200 хиляди и не го декларирахте. А то се вижда, защо да не се провери? Ще се декларират и заплатите. Да, в тях корупция няма. Но всеки българин може да види кой по високите етажи колко взима и дали го е заслужил. Ще попитате може би: защо обикновената чиновничка в общината да си декларира заплатата? Ами защото мъжът й може да има бизнес за милиони – нека се освети! Има хора, които се притесняват да не станат обект на нездрав интерес. Но такъв е законът. Пък и декларациите едва ли са единственият източник за информация на изнудвачите.

Много хора ще попълват декларации за пръв път и се боят, че ще сбъркат.

Няма страшно. Законодателят е предвидил едномесечен срок за корекция на декларацията. Ако се пропусне, тогава тя се обявява за невярна.

Около 1000 органа ще проверяват декларациите. Резултатите едва ли ще са еднакви. Може вие да видите конфликт на интереси там, където кметът дава поръчка на роднина за ремонт на площада. Но пък кметът ще каже: малък град сме, други строители няма.

Не бива да се тълкува закона, като се изхожда от недобросъвестното му прилагане. Нашата комисия трябваше да е от 10 000 души, ако проверяваше всички декларации. А местните комисии какво щяха да правят? Ние сме централен орган, отговаряме на най-често задаваните въпроси, и по телефона, и на сайта даваме указания.

А как върви съдебната битка, която водите за богатството на банкера Цветан Василев?

Стигна под кривата круша. Защото българският съд направи до съда на ЕС запитване дали нашият закон за гражданската конфискация противоречи на европейското право.

Става въпрос за делата срещу обвинени, но неосъдени, за които важи презумпцията за невинност. Евросъдът трябва да отговори дали българското законодателство в това отношение отговаря на правото на ЕС.

Практиката показва, че ще чакаме този отговор 2 г. поне. А ние преди 2 г. внесохме иска за отнемане по делото "Василев". Защо чак сега съдът реши да прави запитване? А и в него има некоректна информация. Твърди се, че нашият закон противоречи на евродиректива, която тогава не беше транспонирана. После бе транспонирана и се видя, че не касае гражданската конфискация, а конфискацията в наказателното право. Притеснява ме това, че невярната констатация на съда се базира на отговорите на адвокатите на Василев по исковата молба. 

Недоумявам как може да се направи такова запитване, като гражданската конфискация се прилага не само в България, а и във Великобритания, Словакия, Словения, Италия, Испания! Разговарях с посланици на тези държави. И те се изумиха от това. Еврокомисията ни хвали за гражданската конфискация в докладите. Как може ЕК да хвали нещо, което противоречи на европейското право? Губи ми се логиката. Аз ли греша?!

Не се ядосвайте, ще дойде отговор от евросъда. Бърза работа нямате, би казал някой…

Лесно е да се каже. След изумителното запитване всеки съдебен състав може да спре всяко от нашите дела. А по закона за гражданската конфискация те са близо 300 и с искове за милиарди. Интересно, че няколко месеца след като направи запитването до съда на ЕС, същият съдия гледа друго наше дело с иск за един милион и поиска от нас становище: трябва ли да се спре? Защо не го поиска и по делото "Василев", където искът е за 2,2 милиарда? Излиза, че не ни питат, когато става дума за много пари и обратно. Това сочи пристрастност. Затова поискахме отвод на съда. Той не се отведе, каза, че е различен предметът на делата. Къде му е различното, освен в парите? Казусите са еднакви. 

Съдийски състави чакат сега решението на евросъда по стотици наши дела. А обществото иска бързи резултати. Можех да си замълча, ние личен интерес от конфискациите нямаме. Други органи получават бонуси от изработеното, ние нямаме такива права. Но аз съм длъжен да защитя обществения интерес. Лично за себе си искам след 6 години, като ми свърши мандатът, някой да каже – комисията в тоя мандат постигна добри резултати. Иначе мястото ми в прокуратурата се пази. Рано или късно ще се върна там. Но искам да се върна с вдигната глава.

*Препечатваме интервюто от в-к "Труд", заглавията са на "Правен свят".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
24
dsd
|
нерегистриран
08 юни 2018, 10:10
4
0
Извинявайте "Безправен Свят", защо триете , коментарите, които опровергават думите на ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ ,че въобще се е срещал с посланика на Италия... камо ли да обсъжда бъдещо решение на съда в ЛЮКСЕМБУРГ . НАЛИ тръби навсякъде , как са останали без дъх и как са го подкрепили в тази невиждана БИТКА С КОРУПЦИЯТА , КОЯТО той разиграва.
„Уважаеми Frognews.bg,


Не е провеждана среща между г-н Пламен Георгиев и посланик Стефано Балди.
Може би г-н Георгиев е разговарял с представител от Италия на Международната конференцията за представяне на европейския опит в борбата с корупцията на 5 юни, но среща с посланика на Италия не е имал.


Поздрави“
21
до 13
|
нерегистриран
05 юни 2018, 21:37
2
-2
Не е добре обаче, ако е вярно, че във ВКС този олигархичен кръг освен шефа си имат доста съъдебни състави на разположение, над които е само Господ! Затова тези съдии най-вероятно правят каквото ги "помолят", "умните и красивите"! А ако е вярно, говори се, че освен в СГС, частично в САС и частично във ВКС, имало утъпкани от години пътеки, пътища и пътечки от някои видни адвокатски кантори, свързани с този кръг! Което, което ако е вярно е страшно! Защо, върховните съдии от ВКС никой не ги проверява за ккавото и да било, а по-долустоящите съдебни инстанции ги правят на луди от проверки! Ами, няма ли кой да почисти авгиевите обори най-после? За борба с корупционни практики се изисква контрол там където има вероятност да вирее, а не където е най-невероятно да бъде! Отворете си най-после очите и ушите, и ще видите къде трябва да си почистят корупционните обори в съдилищата!
20
Христо Ботев /към брата си/
|
нерегистриран
05 юни 2018, 21:10
4
0
Тежко се живее , брате , сред глупци неразбрани...така би казал поета.
А иначе и аз разговарях с градинаря на шарже д, афер-а на полоството на Того в страната,макар и последните май да нямат посолство тъдява, но кой ти гледа тия работи у брате...Ако някой посланик се изуми от нещо в милата родина , ще си го каже сам , а няма да търси други хора ,на които да го споделя.Или ако го сподели на други хора , то те ще са от държавата , която го е пратила.
19
ааи
|
нерегистриран
05 юни 2018, 12:28
8
0
ПРОКУРОР ГЕШЕВ, пак ли ще откаже да декларира съпругата си....
18
аоо
|
нерегистриран
05 юни 2018, 11:53
6
0
А ти, като какъв ходиш да разговаряш с посланиците БРЕ, ТИКВО Чувал ли си за суверенитет на държавата, за независимост на СЪДЕБНАТА СИСТЕМА и с КОЙ акъл, ходиш да коментираш , евентуално бъдещо решение и то на Съда в Люксембург, АБЕЕ АБОРИГЕНИ писна ми такива, като ВАС само да петнят името на БЪЛГАРИЯ и да се срамувам заради ВАС, да ни мислят за ПРИМАТИ...защото ходите и освен , ВИЕ да не мислите , че тези ПОСЛАНИЦИ не ВИ ЗНАЯТ ЦЕЛИЯ ДЪРЖАВЕН АПАРАТА Е ХИПЕР КОРУМПИРАН и сега треперите... КАЖИ КОЙ ДИПЛОМАТ Е КАЗАЛ ТОВА КОЕТО ТВЪРДИШ, веднага трябва да се обяви за ПЕРСОНА НОН ГРАТА... ама не смееш, че и ти КАТО БОКО започна с ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ .....
17
Ххф
|
нерегистриран
04 юни 2018, 21:04
13
-2
Палячоооооо, ти колко даде за да те сложат на този пост и да браниш, такива престъпници, като Поражанов, Борисов, Цветанов, Цацаров и Пеевски .... смешниккк най-корумпираната държава с най-корумпирания държавен апарат
16
***
|
нерегистриран
04 юни 2018, 20:29
1
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15
Ало Пацо,
|
нерегистриран
04 юни 2018, 15:49
24
-2
ти като си толкоз "критичен към курупцията" що прекрати преписката "Ало Ваньо", а????
14
Как се приемат законите в българския парламент?
|
нерегистриран
04 юни 2018, 14:46
5
0
До коментар [#12] от "Неглупаците винаги подценяват разрушителния потенциал на глупаците":
Малък Пенчо. Пенчо бре, чети! Пенчо не чете. Пенчо, работи! Пенчо пак не ще. Пенча го мързи, гледа да лежи,. ходи, та се май, търси във форума за юристи той да дращи. Че нали вносители на законопроекта за създаване на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество са като теб, дваминцата правно неграмотни Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместникът му Християн Митев (Обединени идиоти) и тъпата Куневопръмовица. Антикорупционния закон е създаден и многократно ремонтиран от неуки и неграмотни среброменители, от търговците в храма на законодателната власт. Съгласно чл. 87 от КРБ сред възможните субекти на правото на законодателна инициатива наравно с народните представители е Министерският съвет. Законът е нормативен акт, който урежда първично или въз основа на Конституцията обществени отношения, които се поддават на трайна уредба, според предмета или субектите в един или няколко института на правото или техни подразделения. Съгласно чл. 15 от Закона за нормативните актове законите и всички други нормативни актове трябва да съответствуват на Конституцията. Държавните органи са длъжни да уведомят органа, овластен да отмени несъответствието между Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Конституцията. В пределите на компетентността, предоставена му от Конституцията, главният прокурор предявява протест за отмяна на отделни законови разпоредби, ако те противоречат Конституцията. Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната. Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие. Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви привилегии, основани на политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Име на законопроекта
Законопроект за допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество
Сигнатура
854-01-9
Дата на постъпване
19/02/2018
Сесия
Трета сесия
Текст на законопроекта
854-01-9.pdf
Статус
приет
Дата на приемане
23/02/2018
Обнародван в ДВ
брой 21/2018 г.
Финален текст на закона
Закон за допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество
ВНОСИТЕЛИ
ДАНАИЛ ДИМИТРОВ КИРИЛОВ
ХРИСТИАН РАДЕВ МИТЕВ
Народното събрание удължи срока за подаване на имуществени декларации от държавните служители за 2017 г. до 8 юни ... Предложението даде повод на левицата за пореден път да повтори тезата си за лошото качество на законите, които този парламент приема и дори да поискат заради това оставката на председателя на правната комисия Данаил Кирилов/ГЕРБ/. Припомням, че според българския Закон за нормативните актове, законопроектите подлежат на задължително обществено обсъждане. В случая въпросната промяна не може да покрие нормативно установеното с разпоредбата на чл.28 от ЗНА съдържание. По силата на чл. 28 от ЗНА Народното събрание е следвало въобще да не разглежда предложените от безмозъчните корумпета, брокерите Данаил Кирилов и Христиан Митев, допълнения в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗКПКОНПИ), целящи удължаване на срока за подаване на декларациите за имущество и интереси пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.
13
Аз искам или по-малко корупция, или повече шанс да участвам в нея. — Ашли Брилиант
|
нерегистриран
04 юни 2018, 12:23
10
-8
Пламен Георгиев:
Разговарях с европосланици, те се изумиха от питането на СГС до СЕС=
Георгиев, как пък точно по това дело се сетиха да питат преюдициално без никоя от страните да го поиска? С МОТИВАЦИОННО ПИСМО с голяма материална облага (предимно пари) до семейство Енчеви. Това семейство е ярък пример за съдийския интегритет и необходимото съучастие - семейство съдии от Софийския градски съд, вече кандидати за семейство съдии във ВКС. Какво означава „ефектно мотивационно писмо“? Ами рушвет. Скандалният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов свика сбор от “отбрани” юристи на задкулисието, отявлени грантаджии и пионки на разградския олигарх Иво Прокопиев в сърцето на Темида. Причината за странната сбирка е опит на съдията протестър да обслужи интересите на закъсалия бос. Съмненията по отношение на безпристрастността на семейство Енчеви към КПКОНПИ може да се каже, че са обективно обосновани. Къде се е чуло и видяло по белия свят председател на Върховен касационен съд и съпруг на Cygnus atratus от Anseriformes да предприема коварен задкулисен ход, с който да опазва личното имане на приятеля си Иво Прокопиев - "великият комбинатор", своеобразен Остап Бендер в български условия, който знае "над 400 милиона сравнително честни начина за измъкване на пари", от Комисията за установяване на незаконно придобито имущество. Прокопиев дължи много над 400 млн. лв., показват данните от кредитния регистър на БНБ.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно