Обновена  04 юни 17:58
С първоначална цена от 7 315 250 лв.
ЧСИ обяви за продан ½ от сградата на БДЖ в центъра на София
Кредиторите на дружеството искат 40 млн. лв., за да се откажат от принудителните вземания
ЧСИ обяви за продан ½ от сградата на БДЖ в центъра на София

ЧСИ обяви търг за 1/2 от сградата на БДЖ в центъра на София

Частен съдебен изпълнител обяви за публична продан половината от административната сграда на "Холдинг Български държавни железници". Началната цена срещу която се продава ½ от емблематичната сграда, която е и Паметник на културата, е 7 315 200 лв., става ясно от Регистъра на публичните продажба на Камарата на частните съдебни изпълнители. На сайта са публикувани и снимки от имота.

Сградата се води на адрес ул. "Иван Вазов"№3 и е разположена между улиците "Г.С. Раковски" и "Шести септември". Паметникът на културата е строен в първите години на 20-ти век и първоначално е бил ползван като централа на Българската земеделска банка. Части от интериора и фасадата на сградата са декорирани с елементи, които са характерни за барока и неокласицизма. В периода 1934-1944 г. сградата дори е ползвана като седалище на българското правителство.

Публичната продан на части от емблематичния имот се налагат заради просрочени задължения на "Холдинг БДЖ". В края на миналата седмица стана ясно, че компанията е със запорирани сметки. Министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че правителството ще отпусне спешно 20 млн. лв., но кардинално решение на въпроса може да се постигне едва след отдаването на концесия на "Летище София", с парите от която се очаква да се "оздрави" железопътната компания.

Държавата отпуска временна финансова помощ на БДЖ в размер на 20 млн. лв. в следващите няколко дни, за да може холдингът да плати на облигационерите част от задължението си и да спре продажбата на половината от сградата, в която се помещава централата на дружеството на ул. "Иван Вазов" 3. Това каза финансовият директор на холдинг БДЖ Филип Алексиев. Това обаче е половината от изискуемата сума, за да бъде възстановен диалогът с облигационерите. Това свое искане са изложили кредиторите в свое писмо до дружеството. В него те са поискали до края на юни да се платят 40 млн. лева, както и холдинг БДЖ да стане солидарен съдлъжник, за да се избегнат последващи дела. 

"Историята със сградата не е нова. От 20.03.2014 г. сградата е възбранена по повод задълженията на холдинг БДЖ, по т.нар. втори облигационен заем. До момента облигационерите се въздържаха от принудителни мерки спрямо тази сграда, като наскоро решиха да предприемат тази конкретна мярка, т.е. да пуснат на публична продан сградата,т.е. половината от нея, защото тя е собственост на БДЖ, а останалата част е на НКЖИ", каза финансовият директор, цитиран от БГНЕС. Стана ясно, че вторият облигационен заем е изтеглен през 2007 година от дружеството "Пътнически превози" и е на стойност 240 млн. лв. Към днешна дата дружеството трябва да изплати още 103 млн. лева, от които около 30 млн. лв. са натрупани лихви през годините. Заемът е изтеглен за покриване на стари задължения и ремонт на товарни вагони. 

От дружеството уточниха, че когато е теглен заемът дружествата са били едно цяло, а от 2015 г. са разделени. От там добавиха, че ако го бяха изплащали редовно, заемът е трябвало да бъде окончателно изплатен през ноември 2017 г. Финансовият директор добави, че ако се изпълнят исканията на облигационерите те са готови да дойдат на преговори с БДЖ, а дружеството от своя страна ще иска да договорят разсрочване на дълга и евентуално намаляване на част от лихвената тежест, както и разноските по делото и др.

"Водят се разговори и за възможностите за цялостно решение на проблема с облигационния заем, така че считаме, че има всички основания да вървим в посока постигане на някакво взаимно приемливо споразумение. Основните облигационери са няколко големи западноевропейски финансови институции, между които са фалиралата КТБ и "БНП Париба". Оптимист съм, че ще запазим сградата, защото досега винаги сме поддържали добър диалог с облигационерите", каза още Алексиев. Той обясни, че облигационерите не очакват сумата от 40 млн. лева да бъде изплатена наведнъж и се надява държавата поетапно да ги подпомогне, за да покрият целия си дълг към облигационерите. 

Финансовият директор бе категоричен, че дружеството ще успее да запази сградата, която е паметник на културата, и в която се помещава администрацията на дружеството. "Ако изключим тези просрочени задължения на холдинга към облигационерите финансовото състояние на БДЖ е стабилно и осигурява възможността на дружеството да поддържа услугата, но не дава възможност на БДЖ да модернизира или обнови съществуващия подвижен състав или да поръча нов", коментира Алексиев. Той допълни още, че задълженията на дружеството са в размер на 370 млн. лева, от които са просрочени 103 млн. лева, които са към облигационерите.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Няма име
|
нерегистриран
06 юни 2018, 10:13
1
0
Защо тогава държавата не дава на частника някой лев от бюджета за заплати на служителите му или за наем и консумативи на офиса му? Отчисление под формата на 20% ДДС отива в бюджета за всяка една такса на частника.
3
Железничар
|
нерегистриран
05 юни 2018, 08:32
2
-1
Шефът ми каза "Споко", няма да ни извадят от сградата , кой ще ти купи само половин сграда на над 100 години и то в центъра на София точно срещу Дома на покойника.Ако ЧСИ ни изгони обаче ,ще сложим работните бюра в тия новите влакчета "Сименс Дезиро", заради които станахме такива лоши длъжници.Хем там ще сме независими , хем ще сме по-мобилни.Както казва добрия стар железничар "моят влак е моята крепост".Днес сме на Централна гара , утре на Гара Елисейна,после на Червен бряг - Разпределителна, накрая на Сточна гара...Изобщо - "Пей сърце"!
2
*********
|
нерегистриран
04 юни 2018, 22:39
0
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
|
нерегистриран
04 юни 2018, 12:49
6
-4
При начална цена от 7 млн лева какви такси отиват при частника съвсем законно?
Защо не са предвидени ОТЧИСЛЕНИЯ ОТ ТАКСИТЕ В ПОЛЗА НА БЮДЖЕТА, ПРИ ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЪРЖАВНО ДЕЛЕГИРАНА ДЕЙНОСТ?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно