Над 50 магистрати и служители на съдебната власт са настанени в "евтини" имоти
Атанаска Дишева отказа да отговаря на въпроси за ползвания над десет години ведомствен апартамент срещу символичен наем в София
Комисията по професионална етика към Съдийската колегия на ВСС не можела да провери Дишева, защото вече не е магистрат
Атанаска Дишева отказа да отговаря на въпроси за ползвания над десет години ведомствен апартамент срещу символичен наем в София

снимка: в-к "Труд"

Седмица след публикацията на в-к "Труд", разкриваща как в продължение на над десет години семейството на настоящия член на Висшия съдебен съвет и доскорошен съдия от Върховния административен съд закупува недвижимости и трупа лихви от банкови влогове, докато е ползвало просторен ведомствен апартамент от 173 кв. м. в столичния квартал "Изток" срещу нормативно регламентиран месечен наем между 138 и 202 лв., темата се оказа "табу" за кадровиците на съдебната власт и съсловните организации.

"Правен свят" потърси за коментар трима от членовете на ВСС, които би следвало да имат отношение по казуса. Един от тях отклони поканата, друг все още не е отговорил, а трети обясни, че няма законова компетентност, за да се извърши проверка по казуса.

Още на 31 май (четвъртък), в опит да представи позицията и на Атанаска Дишева по публикацията на в-к "Труд", "Правен свят" отправи девет писмени въпроса до члена на ВСС. На 05 юни (вторник) от администрацията на ВСС отговориха, че Дишева не желае да коментира темата, тъй като "счита, че въпросите, съдържащи се в искането, не са своевременни и адекватни, предвид датата на получаването им". От ВСС уточняват, че Дишева била в командировка в края на миналата и в началото на настоящата седмица. В отговора на институцията е пропуснато да се уточни, че "Правен свят" изрази готовност да представи мнението на Атанаска Дишева и под формата на нейна писмена позиция, без редакторска намеса. ("Правен свят" намира въпросите към г-жа Дишева за актуални и към днешна дата, поради което ги публикува във вида, в който са й били предоставени – виж карето. В случай, че висшият кадровик реши да отговори и с оглед на създалия се обществен интерес по темата, позицията й ще бъде публикувана.)

"Правен свят" отправи покана за коментар по темата и до председателя на Комисията "Управление на собствеността" към Пленума на ВСС Евгени Диков, но за момента отговор няма.

С оглед на разразилия се дебат, на 01 юни (петък) "Правен свят" се обърна и към члена на ВСС Олга Керелска, в качеството й на председател на Комисията по професионална етика към Съдийската колегия на ВСС, с питането дали има основание да бъде извършена проверка относно етичното поведение на Дишева. В края на работния ден във вторник (06 юни) "Правен свят" получи писмо, подписано от Керелска. От документа се разбира, че Комисията по професионална етика към Съдийската колегия е провела заседание във вторник с единствената точка – обсъждане на поставените от "Правен свят" въпроси. Приложено е и Решение, в което обстойно се разясняват законовите правомощия, като в крайна сметка се оказва, че "Комисията "Професионална етика" към СК на ВСС няма предоставена от закона компетентност да извършва проверка относно етичното поведение и интегритета на членове на Висшия съдебен съвет, които нямат статут на магистрати". Макар и да е продължила да използва жилището, предоставено й, според публикацията в "Труд", в качеството на върховен съдия, Атанаска Дишева не подлежи на проверка за интегритет, тъй като от встъпването й като член на кадровия орган на съдебната система, тя вече не е действащ магистрат, поне според етичната комисия на Съдийската колегия.  

И ако за ресорната комисия съществуват законови ограничения, то такива не би трябвало да има за онези организации, претендиращи да представляват съдиите или поне част от тях. Пълно мълчание по темата демонстрират вече една седмица от най-активната съсловна организация в съдебната система – Съюза на съдиите в България. Тази пасивност би могла да се обясни и с обстоятелството, че съпругът на кадровика Атанаска Дишева – адвокат Генади Дишев, е бил учредител и кандидат за депутат от партията на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България". Съдийската организация често изразява идентични позиции с тези на лидера на извънпарламентарната политическа формация. 

"Правен свят" отправи искане до ВСС и за предоставяне на пълен списък с наемателите на ведомствени жилища от съдебната власт, но все още отговор не е предоставен.

Неофициално от ВСС коментираха, че малко над 50 магистрати и служители в съдебната власт са ползватели срещу "евтин" наем на апартаменти, повечето от които са в столицата. Наематели са предимно върховни съдии и прокурори, следователи, както и служители на администрацията. Няма данни сред наемателите да има съдии от СРС или прокурори от СРП. Трима от наемателите на ведомствени жилища са от ВСС. Освен члена на Съвета Атанаска Дишева, с ведомствени жилища са една хигиенистка и един шофьор във ВСС.

На заседанието на Пленума на ВСС миналия четвъртък бе прието решение, с което всички наематели на ведомствени апартаменти бяха задължени в рамките на един месец да декларират, че отговарят на изискванията за ползване на имотите.

Въпросите към Атанаска Дишева, на които членът на ВСС не пожела да отговори: 

 

Г-жо Дишева, колко време използвате жилището в кв. “Изток”? Какъв е месечният наем, който заплащате, какво включва той? От материала, публикуван във вестник “Труд”, се разбира, че ползвате жилището 12 години. Не е ли прекомерно дълъг този срок? 

 

Защо не напуснахте жилището когато бяхте избрана за член на ВСС, все пак то Ви е предоставено като съдия във ВАС?

 

Смятате ли, че макар и в рамките на нормативната уредба, най-малкото звучи нелогично за апартамент в кв. “Изток” - над 170 кв.м., да се плаща около 200 лв. на месец?

 

Семейството ви е закупило апартамент във Варна преди две години, не беше ли редно да закупите такъв в София, след като очевидно разполагате с необходимите средства, а друг магистрат, който няма нужните средства за закупуването на жилище в столицата, да ползва Вашето жилище?

 

Закупили сте и доста земеделски земи, за какво ги ползвате?

 

Готова ли сте да напуснете ведомственото жилище? Ще предложите ли промяна на Правилата, по които ведомствени жилища се отдават под наем, така че жилищата на съдебната власт да се отдават срещу цени, които следват пазарните, защото и други магистрати се ползват от подобни “привилегии”?

 

С какво се занимава съпругът Ви? Продължава ли да е активен участник в политическия процес, с оглед на кандидатирането му за депутат от “Да, България”?

 

Как бихте реагирала, ако не бяхте ползвател на ведомствено жилище, а разберете, че член на ВСС плаща “символичен” наем за държавен апартамент в един от най-скъпите софийски квартали?

 

От морална и етична гледна точка, смятате ли, че е редно да поемете отговорност след разкритията на в-к “Труд”?

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
122
limo
|
нерегистриран
10 юни 2018, 13:59
6
0
nali se vigda kakva e MI6KA,kak da komentira
121
джурналиста
|
нерегистриран
09 юни 2018, 20:28
4
-3
До коментар [#119] от "до 106":
Мен никой не може да ме застави насила да се вкл. в нечии подписки! Защо да подписвате, като не искате! Защо позволявате на страха да ви държи! Ами, щом ви е страх и затова участвате в подписки, ами какви съдии сте тогава! Значи изводът е, че всеки може да повлияе върху вътрешното ви убеждение, просто защото ви е страх! Нямам думи! Щом страхливи съдии решават съдбите на хората.....! Ужас! Ами, то се иска смелост да се изправиш и да не се поддаваш на натиска, на поръчкови медийни статийки от гнусните поръчкови журналя! Вярно никак не е лесно, но какъв съдия може да си тогава?! Защо ви е страх, че ако не се поддадете, ще се сбъскате с отвратителна помия, излята по поръчка обикновено, ако шефът на съд не им угоди, то следва в някой местна пасквилна медиййка, обикновено на оня с червените бузи, гризачов ли беше, как беше...?! Но, какво от това! След като от съда, съответинят пиар, определен да бъде за контакт с медиите, не взема никакво становище, обикновено защото е обвързан на местно ниво с тези, които поръчват помиярските статии, тогава имаш парво по съдебен ред да осъдиш съответния съобственик на медията, в която е поръчковия материал! И, съответо може да се сезира ВСС, след като на местна почва, никой от съда не си мърда пръста, поради обвързаност с местинте феодални величия, най-вероятно!Аз лично благодаря на шефа на един провинциален съд/той знае, кой е/затова, че не се меси, нито оказва, нито пък се опетва да оказва натиск върху нас, другите съдии! То, на всички ни стана ясно, че ако не се поддадеш и решиш делото по съвест и убеждение, формирано на база доказателствата по делото, а не в нечия угода, то неминеумо, след като не е минал номера да накарат шефа да ти повлияе, се намира поръчкова статия в някой местен вестник или чрез местен кореспондент на централен сайт, обикновено свързан с оня кръг на "умните и красиви", с цел да те сплашат друг път да се страхуваш, а другата цел е да се повлия на по -горната съдебна инстанция, т.е. там да се уплашата за да бъде угодено на поръчващия! Нали знаете, мафията се побеждава като се изкарва на светло!И ако има страхливци, действа в пълна сила и разширява още повече своите мащаби!
Мислиш ли, че "медиите" на дебелобузия (ти за тези на розовобузия само говориш) са по-различни? В България медии няма. Всичко е поръчкови бухалки - жълти парцали. Само съд и присъждане на големи обезщетения ги оправят.
120
до 116 от 119
|
нерегистриран
09 юни 2018, 18:51
2
0
С поста под 119 имах предвид, че е до 116, а не до 106! Объркал съм се, от жегата трябва да е!
119
до 106
|
нерегистриран
09 юни 2018, 16:49
2
-1
Мен никой не може да ме застави насила да се вкл. в нечии подписки! Защо да подписвате, като не искате! Защо позволявате на страха да ви държи! Ами, щом ви е страх и затова участвате в подписки, ами какви съдии сте тогава! Значи изводът е, че всеки може да повлияе върху вътрешното ви убеждение, просто защото ви е страх! Нямам думи! Щом страхливи съдии решават съдбите на хората.....! Ужас! Ами, то се иска смелост да се изправиш и да не се поддаваш на натиска, на поръчкови медийни статийки от гнусните поръчкови журналя! Вярно никак не е лесно, но какъв съдия може да си тогава?! Защо ви е страх, че ако не се поддадете, ще се сбъскате с отвратителна помия, излята по поръчка обикновено, ако шефът на съд не им угоди, то следва в някой местна пасквилна медиййка, обикновено на оня с червените бузи, гризачов ли беше, как беше...?! Но, какво от това! След като от съда, съответинят пиар, определен да бъде за контакт с медиите, не взема никакво становище, обикновено защото е обвързан на местно ниво с тези, които поръчват помиярските статии, тогава имаш парво по съдебен ред да осъдиш съответния съобственик на медията, в която е поръчковия материал! И, съответо може да се сезира ВСС, след като на местна почва, никой от съда не си мърда пръста, поради обвързаност с местинте феодални величия, най-вероятно!Аз лично благодаря на шефа на един провинциален съд/той знае, кой е/затова, че не се меси, нито оказва, нито пък се опетва да оказва натиск върху нас, другите съдии! То, на всички ни стана ясно, че ако не се поддадеш и решиш делото по съвест и убеждение, формирано на база доказателствата по делото, а не в нечия угода, то неминеумо, след като не е минал номера да накарат шефа да ти повлияе, се намира поръчкова статия в някой местен вестник или чрез местен кореспондент на централен сайт, обикновено свързан с оня кръг на "умните и красиви", с цел да те сплашат друг път да се страхуваш, а другата цел е да се повлия на по -горната съдебна инстанция, т.е. там да се уплашата за да бъде угодено на поръчващия! Нали знаете, мафията се побеждава като се изкарва на светло!И ако има страхливци, действа в пълна сила и разширява още повече своите мащаби!
118
J
|
нерегистриран
09 юни 2018, 13:27
17
-2
Тая Дишева, тая пагка да вземе сама да се гръмне ...
117
Re:
|
нерегистриран
09 юни 2018, 11:04
10
-4
До коментар [#84] от "Американският оптимизъм среща българския потенциал":
Оставете жената на мира! И семейството й, за да може нейният мъж спокойно да си адвокатства и участва в политическия живот на страната.
Дишева няма да хвърли оставка като Захарова и Костова едно време. Но, да видим дали ще продължи да критикарства или Пеевски е успял с активното мероприятие ?
116
105
|
нерегистриран
08 юни 2018, 23:05
8
-2
Ние не сме по подписките,това е унизително, но вие не разбрахте с какво отвращение съдиите ви подписват подписките,защото ще ги заклеймят или няма да получат кариера бонус. Дори и подписалите се ви мразят, а и настана друго време, но вие Събираните на подписи очевидно не сте го разбрали
115
бау бау
|
нерегистриран
08 юни 2018, 14:13
0
0
До коментар [#112] от "жена ми":
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
Бау бау, разочароваш ме.Освен дръглив помияр си и джендър. Ама май не си мъжа защото дамата на сърцето ти ползва опция външна услуга. Знам защото съм един от външните.
Пий си хапчетата, ма, че вече взе да ги говориш и несвързани.
114
на си ти куклата, дай си ми парцалките
|
нерегистриран
08 юни 2018, 14:11
7
-14
До коментар [#105] от "до 81":
Ако Дишева смята, че огромната част от магистратите я подкрепят, нека поиска вот на доверие. Има електронна система, може да се гласува анонимно или по някакъв друг начин. Въпросът е да поиска, но едва ли. Няма как да не осъзнава, че се е компрометирала сериозно. познавам хиляди съдии, контактувала съм към 20-тина в последните дни, но нито един не мисли като вас. ТАКА ЧЕ, АКО СЕ СМЯТА ЗА ПОДКРЕПЯНА ДА ПОИСКА ВОТ НА ДОВЕРИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ами като познавате толкова много съдии, направете подписка - опишете какво считате за незаконно и неморално в действията й, поискайте й оставката и се подпишете. Нека магистратите да имат възможност да преценят дали сте права, или не сте, съответно - дали ще ви подкрепят или не в искането, а не така анонимно да заклеймявате жената във форума, без дори да се обосновавате. Подло и нагло е някак си и недостойно за съдия.
113
!
|
нерегистриран
08 юни 2018, 14:10
16
-4
105,това е чудесна идея.Само че Дишева няма да посмее,защото след вота тръгва за Омуртаг а не във ВАС
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно