ВСС даде указания на директора на ГДО:
Незабавно да се подсигури охраната на Специализирания наказателен съд
Членовете на Съвета ще изслушат отново Георги Жеков през октомври, относно изпълнението на предложенията
Незабавно да се подсигури охраната на Специализирания наказателен съд

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие единодушно решения във връзка с проведеното на 31май 2018 г. изслушване на главния директор на Главна дирекция "Охрана" Георги Жеков.

 Пленумът намира, че действащата сега организация на охраната на съдебната сграда на специализираните органи на съдебната власт на ул. "Черковна" не гарантира в необходимата степен сигурността на магистратите при осъществяване на техните правомощия и на гражданите, участници в наказателните производства, провеждани там. В решението се посочва, че изпълнението на задълженията на ГД "Охрана" в съдебните сгради в страната не отговаря в необходимата степен на изискванията на закона, а именно чл. 391, ал. 3, т. 1 от ЗСВ, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Пленумът предлага, министърът на правосъдието да предприеме мерки за осигуряване на щатна численост на ГД "Охрана", адекватна на задачите по гарантиране сигурността и реда във всички съдебни сгради.

Предлага се на главния директор на ГД "Охрана" да предприеме незабавни мерки (включително осигуряване на щатна численост и технически средства) за създаване на необходимата организация на охраната на съдебната сграда на специализираните органи на съдебната власт, съгласувано с административните ръководители на специализираните съдилища и прокуратури. С решението се препоръчват и мерки за поетапно, до края на 2018 г., поемане на охраната (изпълнение на задълженията по чл. 391, ал. 3, т. 1 и т. 2 от ЗСВ) на всички съдебни сгради в страната със служители на ГД "Охрана", като охрана със сигнално-охранителна техника се извършва по изключение, само извън установеното работно време и в почивни и празнични дни.

Пленумът на ВСС прие, че на първото му заседание през октомври 2018 г. ще се проведе изслушване на главния директор на ГД "Охрана" по изпълнението на предложенията в настоящото решение, след предварително представяне от него на писмена информация за предприетите действия.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
07 юни 2018, 15:57
6
-2
Предполагам директора на ГДО много се е посмял на писмото на ВСС, защото както е добре известно на всички в България по-голямата част от щата не е зает. Тъй че може да им "изпрати" няколко незаети бройки, сиреч - никой. Интересно защо не са изслушали председателката на ВСС Цецка Цачева, която е човекът, който отговаря за охраната на съдебните сгради и затворите (то затуй и на двете места цари бездържавие).
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно