Висшият дисциплинарен съд с окончателно решение:
Момчил Мондешки не е нарушавал Закона за адвокатурата
Участието и коментарите на Мондешки по разговорите с бившите съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева не са правени в качеството му на адвокат
Момчил Мондешки не е нарушавал Закона за адвокатурата

Адвокат Момчил Мондешки не е нарушавал Закона за адвокатурата. Това окончателно е решил състав на Висшия дисциплинарен съд, с което се слага край на дисциплинарната процедура срещу юриста заради негово интервю пред в-к "Труд" от 02 ноември 2016 г. 

Разкритията на Мондешки за истинската цел на записите с бившите съдийки от СГС станаха повод срещу него да бъдат подадени сигнали от Инициативен комитет за адвокатска реформа (ИКАР) и от регистрирания в монтанската адвокатска колегия Николай Хаджигенов, които твърдяха, че са налице действия, уронващи престижа и достойнството на адвокатската професия. Жалбите бяха подадени пред Адвокатската колегия в Стара Загора, където Мондешки е регистриран като адвокат.

През м. май 2017 г. Дисциплинарният съд при Адвокатска колегия-Стара Загора обяви, че Мондешки не е нарушавал Закона за адвокатурата, но решението бе обжалвано пред Висшия дисциплинарен съд при Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), който от своя страна върна делото за разглеждане от друг състав на Дисциплинарния съд в Стара Загора. Новият състав приключи делото на 15 декември м.г. с решение, с което на Мондешки е наложено наказание "порицание". Следва ново обжалване, този път от Момчил Мондешки, пред Висшия дисциплинарен съд при ВАдвС.

Тричленен състав e разгледал делото на 27 април 2018 г. и окончателно е приел, че Мондешки не е извършвал нарушение на Закона за адвокатурата. Като мотив за това решение съдът заключава, че участието и коментарите на Мондешки по разговорите с бившите съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева не са правени в качеството му на адвокат. "Обръщението "адвокат Мондешки" е използвано от интервюиращия го на два пъти – в началото и в края на интервюто. В отговорите на Момчил Мондешки обаче никъде не е визирано, че той е действал като адвокат и дава отговори като адвокат. Самият той не е бил адвокат, пълномощник или защитник на Румяна Ченалова и Владимира Янева по случая, свързан със звукозаписа", заключава тричленният състав.

Според Висшия дисциплинарен съд, с интервюто си Мондешки не само, че не е нарушавал престижа и достойнството на адвокатската професия, а е разкрил "истината за тези звукозаписи", които вече са били оповестени публично и са били обществено достояние. "Конституционно е признато правото на всеки да бъде информиран – особено, когато се засяга функционирането на съдебната власт, какъвто е настоящият случай", посочва тричленният състав.

Висшият дисциплинарен съд аргументира решението си и като се позовава на чл. 41, ал. 1 от Конституцията, регламентиращ правото на всеки да търси, получава и разпространява информация и да отстоява своето мнение, както и на параграф 2 от чл. 10 на Конвенцията за правата на човека и общите свободи, съгласно която тази свобода се прилага не само за информация и идеи, които намират благоприятен прием, а също и такива, които засягат, шокират или смущават държавата или част от населението. "Такива са изискванията на плурализма, толерантността и широкомислието, без които няма демократично общество. Затова изявленията на Момчил Мондешки в интервюто не съставляват нарушение на чл. 40, ал. 1 и ал. 5 от Закона за адвокатурата", пише в окончателното решение на Висшия дисциплинарен съд.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
59
Есе
|
нерегистриран
23 ноември 2018, 21:45
1
0
Мондешки е атакуван от един файтон фора, това са Радан Кънев, Христо Иванов, Калоян Топалов и Лозан Панов. Към днешна дата ако се замислите какви са, ще се отвратите и ще си задавате въпроса как сте могли дори и за миг да им повярвате, аз съжалявам. Христо Иванов е провален Министър на Правосъдието доказано, Радан Кънев е също провален политик и никому нейзвестен адвокат, Калоян Топалов е провален съдия и Лозан е същата манджа. Сега ако обобщим всичките които плюеха по него лумпени са доказани ...
За медиите които го плюеха като Капитал, Дневник, Медиапул и Бивол те са едно, щедро финансирани от Сорос и работещи по опорни деструктивни точки срещу България за да могат да имат възможността да се борят с въображаеми демони и да получават грантове естествено.
58
мдааа
|
нерегистриран
24 юни 2018, 22:06
1
0
Момчиле осъди ги, всичките от ИКАР, Хаджигенов и всички тези където се упражняват по твой адрес. Запори, възбрани ... не се колебай! По милон на човек искай, после ги дари за някаква кауза. Тези грантаджии това заслужават. Срам ме е от всички тези компетентни по всичко, а чакат на стипендии от Сорос?! Резил! А през останалото време вместо да се хванат да работят обикалят по телевизиите само дето по 18+ където не случвам да ги гледам!
57
Меню
|
нерегистриран
11 юни 2018, 06:54
1
-2
Познавам господина. Сърдечно го поздравявам. Сороси това е война . Само с плач не става трябват и мускул. При вас много мека китка. Айде със здраве.
56
Баси
|
нерегистриран
10 юни 2018, 07:41
1
-3
А бе тоя Момчил Мондешки много ме дразни. Пак се оправи. Мислих, че оняд дърта парясница Чаналова ще му види сметката. Тя и Биволицата, пък и другите, ама той им пръсна перушината. Внимаваите с Мондешки, това е извода. И аз не го дишам.
55
Що е грантаджия - слаб юрист и безработен
|
нерегистриран
09 юни 2018, 14:02
4
-6
Грантаджиите освен всичко са и слаби юристи!!! Вижте Христо Иванов, правален адвокат с поне 10 дисцип. наказания, фалшиви подписи като министър, провълен министър на парвосъдието! Радан Кънев световно неизвестен адвокат, сега пак. Хаджи Генов неудачник, ли е или на такъв прилича!?
54
Пак някой изкара 2 лева за коментар, Сорос плаща ...
|
нерегистриран
09 юни 2018, 13:59
6
-5
Айде пак Соросоди. То не беше Радан Кнънев, Хаджигенов, ИКАР, Христо Иванов ... Трол до трол
53
Маринчо
|
нерегистриран
09 юни 2018, 13:03
8
-3
Мондешки, нямаш ли си работа у КТБ-то, та си седнал да пишеш коментар след коментар за своя слава, та вече шестдесет.
52
Закона над всичко!
|
нерегистриран
08 юни 2018, 21:10
6
-8
Аз винаги съм вярвал, че Момчил Мондешки е невинен! Така е и факта е безспорен! Повече няма какво да кажем! Решението е категорично!
51
Едва ли има по известен адвокат от Момичл Мондешки!
|
нерегистриран
08 юни 2018, 21:04
5
-5
Едва ли има по известен адвокат от Момичл Мондешки!
50
|
нерегистриран
08 юни 2018, 17:39
9
-3
Боже-е-е, какво правиха цяла година по тази дисциплинарка, все записите ли слушаха?!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно