По старшинство
Съдия Мариета Неделчева би трябвало да поеме временно ръководството на Специализирания наказателен съд
След като Георги Ушев официално встъпи в длъжност като председател на АСпНС, съдебните кадровици определят идния вторник и.ф. ръководител на първоинстанционния спецсъд
Съдия Мариета Неделчева би трябвало да поеме временно ръководството на Специализирания наказателен съд

След като досегашния председател на Специализирания наказателен съд (СпНС) Георги Ушев официално встъпи в новата си длъжност като ръководител на Апелативния специализиран наказателен съд (АСпНС) в понеделник (4 юни), ръководния пост в първоинстанционния съд се оваканти.

Въпреки, че във вторник (5 юни) членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) откриха процедура по избор на титулярен административен ръководител на СпНС, до неговото назначаване трябва да бъде избран временно изпълняващ длъжността.

Според новите правила, гласувани от настоящия състав на ВСС още в първите дни от встъпването си, временен председател на съд се избира по старшинство измежду заместниците на титуляра или измежду редовите съдии в съответния съд (бел.ред. ако титулярът няма заместници).

В случая със СпНС, допреди встъпването му в новата длъжност Георги Ушев имаше трима заместници, това са съдиите Мариета Райкова, Мариета Неделчева и Пламен Панайотов.

Според публикуваните на страницата на съда данни за биографиите на тримата зам.-председатели на СпНС съдия Неделчева има най-много стаж на последната заемана длъжност, а именно като зам.-председател на СпНС, поради което следва да поеме временното му ръководство.

Според правилата, гласувани от ВСС, ако съдия Неделчева откаже да заеме поста и.ф. председател на СпНС до избирането на титулярен ръководител и ако се окаже, че в съда няма друг "подходящ"  магистрат, предложение за и.ф. може да се направи и от председателя на горестоящия съд  - в случая Георги Ушев - или от член на съдийската колегия на ВСС.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Пеевски свят
|
нерегистриран
11 юни 2018, 08:22
4
0
Защо свалихте CV-тата на кандидатите? Цензура! За да не се вижда какви необразовани послушковци ги е събрал специализирано #КОЙ?
1
СУ
|
нерегистриран
09 юни 2018, 10:47
14
-10
Чак сега разбирам, че "прехваленият" Пламен Панайотов е с "болярско" образование.

Неделчева да си поема временно "специализираното управление", че цялото специализирано наказателно правосъдие се обърна на цирк! Трагикомедия. И лошо политизирарано с уклон към СРС-та на Ушевите.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно