Николай Проданов, заместник-министър на правосъдието
Пелов нямаше да избяга, ако надзирателите бяха прочели внимателно изводите на психолозите за него*
14 служители от Софийския затвор – 2-ма ръководители и 12 от изпълнителния състав, са наказани с порицание, казва проф. Проданов
Пелов нямаше да избяга, ако надзирателите бяха прочели внимателно изводите на психолозите за него*

проф. Николай Проданов, снимка: в-к "24 часа"

Проф. Проданов, 2 месеца след бягството от Софийския затвор рецидивистът Владимир Пелов бе намерен убит в центъра на родния си Ботевград от местен бабаит. Как ви се струва този край на един от най-опасните затворници у нас?

Естествен. Когато един човек смята, че насилието е универсален способ за решаване на житейските проблеми, неизбежно в определен момент този модел сработва срещу него.

Кой е виновен за бягството на Владимир Пелов и авера му Радослав Колев от парадния вход на Софийския затвор?

Малка поправка – затворите нямат "парадни" входове. Иде реч за входа, през който влизат и излизат и началникът на затвора, и надзирателите, и лишените от свобода. Що се отнася до вината, ако само един служител беше отговорен за инцидента, това щеше да улесни много нашата последваща работа. Всъщност става дума за пропуски и недоглеждане на цяла група надзиратели. Бяха проведени дисциплинарни производства срещу 14 служители – 12 от тях изпълнителски състав и 2-ма ръководители. Установено беше, че всички те са допуснали нарушения на служебната дисциплина. Едните не са изпълнили качествено и в пълен обем задълженията си – например по обискиране на Пелов и Колев на няколко места, когато двамата са вървели от вътрешността на затвора към стаята, в която се получава техниката. Двамата ръководители, а именно зам.-началникът на затвора (Анатолий Борисов – бел. авт.) и следващият по ранг след него не са упражнили достатъчно контрол. Наказанието за всички е порицание.

Те са признали своята вина и са се съгласили с наказанията Не е констатирано, че са действали умишлено.

А вярно ли е това, което твърди в писмото си Пелов, че бившият вече зам.-шеф на затвора Анатолий Борисов е покровителствал канал за разпространение на дрога зад решетките?

Не съм получавал писмото на Пелов и не са ми известни повечето детайли. Знам обаче, че в него има редица тежки обвинения срещу МВР, прокуратурата и съда в плоскостта на тезата му, че бил несправедливо осъден. Информиран съм и за твърдението му по отношение на зам.-началника на затвора. Разбира се, ако проверката беше достигнала до убедителни доказателства в посока на тези обвинения, най-вероятно самият Анатолий Борисов сега щеше да бъде в ареста.

Такива не се откриха, но в хода на дисциплинарното производство бяха установени разминавания на практиката вътре в затвора със съответните инструкции.

Проверката показа, че тези нарушения са ставали с устни разпореждания на Борисов. И поради тази причина на министъра на правосъдието е предложено този служител да бъде дисциплинарно уволнен.

Разбра ли се вече как Пелов се е сдобил с боен пистолет, а Колев с нож преди бягството?

Не, няма категорична информация. Все още текат оперативни проверки.

Служителите в затвора забелязали ли са нещо необичайно и странно у Пелов преди бягството?

Не. Когато са правили психологически портрет на Пелов в затвора, експертите са достигнали до категоричния извод, че той може да владее емоциите си в изключително висока степен. Пелов явно не е бил човек, който ще покаже външно, че нещо съществено му предстои. Ако надзорно-охранителният състав беше прочел внимателно изводите на психолозите, може би до бягство нямаше да се стигне.

Чу се, че миналото лято имало информация, че Пелов готви бягство. Потвърди ли се това?

Имало е подобна информация, но проверката ѝ не я е потвърдила. Подобна ситуация не е уникална - затворите са много специфично място по отношение разпространението на слухове.

Неотдавна казахте, че сте получили покана за приятелство във фейсбук от профил с името на Владимир Пелов.

Може би не съм бил разбран точно. Нямах директно изпратена покана за приятелство от профил с име Владимир Пелов. Мрежата ми предложи профил на Пелов в опцията си, че това е човек, който може би познавам. Първоначално се учудих, но след като попитах когото трябва, ми се обясни, че в мрежата има не един негов фалшив профил.

Опасните престъпници да са отделени в един затвор с повишено ниво на охрана, каза главният прокурор Сотир Цацаров. Как възприемате подобна идея?

Идеята заслужава сериозно внимание. На практика трябва да се избира между две алтернативи - да вземем от всички места за лишаване от свобода най-опасните престъпници и да ги изолираме в един затвор или те да бъдат разпределени на повече места, както е в момента.

И двата варианта имат и плюсове, и минуси. Колегите от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" изразяват притеснение да съберат голяма група сериозни престъпници на едно място, защото това може да доведе до тежки рискове.

Освен това сме и ограничени от действащия закон, който изисква лишеният от свобода да бъде настаняван в затвор, който е най-близко до неговото постоянно местожителство. Нормата е постановена с оглед на това да се избегне прекъсването на връзките и отношенията на затворника с неговото семейство.

Може ли в затвор за опасни бандити да се превърне и този, който ще се строи в квартал "Кремиковци"?

Все още не сме стигнали до етапа на проектирането на затвора, който ще се строи в "Кремиковци" и концептуалният му модел не е ясен. Ако успеем обаче да наситим този затвор с достатъчно техника, той по естествен път ще се превърне в място за изолиране с повишено ниво на охрана.

Съдилищата са засипани с жалби на затворници, които се оплакват от най-различни неща – например за взет часовник или, че липсват стаи за секс. Как могат да се ограничат подобни оплакваия?

Немалка част от жалбите на затворниците са съвършено неоснователни. Например има един лишен от свобода от бургаския затвор, който се жалва изключително интензивно за какво ли не. Имам усещането, че той нищо друго не прави, освен да пише жалби – няколкостотин на година.

Това е категорична злоупотреба с права, в нормативните документи има известна защита от подобен феномен, но тя не е достатъчно ефикасна.

Наскоро бившият директор на софийския затвор Милети Орешарски каза пред "24 часа", че майки внасят дрога на синовете си зад решетките от страх да не се самоубият. Това на какво се дължи според вас?

Ако има подобни случаи, те са изключения. Мисля, че става дума за жени, които по много странен начин разбират майчиния си дълг…

Колко лева е платила България като обезщетения на затворници след осъдителни решения в Страсбург през миналата година?

За 2017 г. изплатените обезщетения са в размер на 116 150 евро.

Трябва да се има предвид, че през миналата година Европейският съд по правата на човека изчисти почти всички стари дела, касаещи лошите условия в местата за лишаване от свобода, пренаселеност, автоматичното прилагане на специалния режим за изтърпяване на наказанието за дълъг период от време и/или липсата на ефективни компенсаторно и превантивно средство за защита. Именно поради тази причина изплатените обезщетения за тази година са в толкова голям размер.

Но изрично трябва да се подчертае, че всички осъдителни решения и присъдени обезщетения касаят фактическа обстановка отпреди законодателните изменения от февруари 2017 г. на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и предприетите мащабни ремонтни дейности в местата за лишаване от свобода.

От 1992 година, когато България подписва и ратифицира Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, до 2017 г. общата сума е 240 955 евро.

*Интервюто препечатваме от в-к "24 часа"

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
S. C.
|
нерегистриран
11 юни 2018, 21:44
4
-1
Като го гледам още няколко мандата на Проданов няма да му стигнат да се обучи. За това се е оставил да го обучава Иво тъпото кандидат бъдещия главен и Сиси бялото перо /Свиленчо/ умника
4
доц.Банкетов
|
нерегистриран
11 юни 2018, 14:46
11
0
До коментар [#2] от "S. C. ":
Проданов! Опитваш се да изкъпете всички с тази измислена проверка. Кой носи отговорността. Удобните надзиратели. Какви бяха измислените оставки на директора на затвора и директора на дирекцията. Те сега къде са? Или не знаеш? За такова бягство трябва уволнение на целия ръководен състав, а твоята оставка отдавна да си я подал
Той още проучва "слабостите", човекът се ориентира в обстановката, само от една година е на поста, трябва му още време. Да проучи, да поразпита тук-таме, да получи още "оперативна информация", да прочете някои наредби и други документи...Пък и му трябва още някоя-друга годинка до пенсия, по-точно да натрупа точки за по-висока пенсия.
3
професор Пародиев
|
нерегистриран
11 юни 2018, 14:40
12
0
Този човечец отдавна трябваше да си подаде оставката. Той е напълно негоден за този пост-не разбира от действащо право, нито от наказателно право, нито от наказателно изпълнително право, нито от организацията на затворното дело. Там го туриха по партийна линия по настояване на Каракачанов, понеже този "професор" от Търново бил от ВМРО. Не слагат читави юристи, а такива като този...Затова управлението е на това дередже-партийни квоти на "наши хора", които хал-хабер си нямат от материята, за която отговарят. Премиерът да го уволни и да се връща в Търново да си пие ракията на Самоводската чаршия, затова сигурно има умения и способности. Един човек, когато не е добър учен, той не може да бъде и добър администратор. С такива "управленци" се дава лош пример и на младите-като гледат какви ни управляват, губят стимул и се насочват към Терминал 2.Пък и не само младите....
2
S. C.
|
нерегистриран
11 юни 2018, 12:31
10
0
Проданов! Опитваш се да изкъпете всички с тази измислена проверка. Кой носи отговорността. Удобните надзиратели. Какви бяха измислените оставки на директора на затвора и директора на дирекцията. Те сега къде са? Или не знаеш? За такова бягство трябва уволнение на целия ръководен състав, а твоята оставка отдавна да си я подал
1
|
нерегистриран
11 юни 2018, 11:42
13
0
От Министерството на серията от черни блондинки продължава да се лее неадекватност. В това разбира се няма нищо изненадващо, защото нужните кадрови промени не се случиха: смяна на вицепремиерката по правосъдие Екатерина Захариева, правосъдната министърка Цачева и финансовият министър Горанов.

1. Щата на надзирателите е недостатъчен, а и наличния в една голяма своя част е незает;
2. В затвора няма скенери да се гледа багажа за внасяне на оръжие.

При такива тежки проблеми си е голяма тъпотия да се разправя, че причината за бягството била, че някой си не бил чел изводите на психолозите. Професор Проданов що не го е прочел?

Наказали са като изкупителни жертви най-потърпевшите от неадекватното управление на министерството, а сега четем смешни обяснения защо се е случило. Едно е ясно от това интервю - проблемът (неадекватните кадри) са си останали по постовете, което ще рече, че случилото ще се повтори още много пъти.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно