След "силно негативна реакция в магистратската общност"
Гонят Атанаска Дишева от просторния апартамент срещу евтин наем в София
Заради "Дишевагейт" - председателят на ВАС и главният прокурор с предложение за промяна на правилата за отдаване под наем на жилища от фонда на съдебната власт
Гонят Атанаска Дишева от просторния апартамент срещу евтин наем в София

Атанаска Дишева, снимка: БГНЕС

Настъпилият смут в съдебната власт след разкритията отпреди две седмици за това, че семейството на Атанаска Дишева, настоящ член на Висшия съдебен съвет и доскорошен съдия от Върховния административен съд, е закупувало недвижимости и е трупало лихви от банкови влогове докато е ползвало просторен ведомствен апартамент от 173 кв. м. в столичния квартал "Изток" срещу месечен наем между 138 и 202 лв., е на път да бъде преодолян. След отказа на Комисия "Професионална етика" към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа казуса с мотива, че Атанаска Дишева вече не била действащ магистрат, все пак се стигна до институционална реакция по "Дишевагейт" и до конкретни предложения за промяна на нормативната уредба. Приемането им, най-общо казано, ще доведе до "изгонването на Атанаска Дишева от просторния апартамент срещу евтин наем".

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков и главният прокурор Сотир Цацаров са внесли предложение до Пленума на ВСС, който да възложи на ресорната Комисия "Управление на собствеността" в срок до 15 юли 2018 г. да изготви предложения за промени на правилата, по които магистрати и служители на съдебната власт получават ведомствени жилища срещу символичен месечен наем в качеството си на "нуждаещи се". Предложението на Чолаков и Цацаров е внесено на 11 юни и ще бъде разгледано на заседание на Пленума още този четвъртък.

Последните изменения в самите правила за отдаване под наем на апартаменти от жилищния фонд на ВСС бяха приети на 26 април тази година, но вече са показали "несъвършенства и проблеми, поради което се нуждаят от нова редакция", посочват двама от "тримата големи" в съдебната власт – председателят на ВАС и главният прокурор, третият – председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, не участва в предложението за ограничаване и рестрикции на привилегиите. 

Чолаков и Цацаров поясняват, че измененията са нужни и заради станалите "публично известни факти относно ползване под наем на такова жилище от член на ВСС", а именно разкритията на в-к "Труд" по "Дишевагейт""Именно те, както и силно негативната реакция в магистратската общност, налагат преосмисляне на начина на ползване на жилищния фонд на съдебната власт", гласят още от мотивите на вносителите. 

Предложенията на Георги Чолаков и Сотир Цацаров, които Комисия "Управление на собствеността" трябва да докладва за гласуване от Пленума на ВСС, са две:

Първото урежда премахването на съществуващите две категории жилища във фонда на ВСС според предназначението им: ведомствени и служебни. "Във ведомствените жилища се настаняват временно, до прекратяването на трудовото им правоотношение или до изтичане на срока на командироването съдии, прокурори, следователи и съдебни служители от съдилища, прокуратури, следствени органи, ВСС, ИВСС, НИП и други органи на съдебната власт, които отговарят на изискванията, посочени в ЗДС, ППЗДС и Правилата /чл. 4 ал. 1/. За разлика от тях, служебните жилища са предназначени за задоволяване на жилищната нужда на изборни членове на ВСС, главния инспектор и инспекторите в ИВСС, изборните членове на КАК, директора и преподавателите в НИП /чл. 4 ал. 2/. Нещо повече, те се ремонтират и обзавеждат със средства от бюджета на ВСС. За нас подобно разграничение е неправилно, защото всички наематели са лица, работещи в съдебната власт. Няма основание за разграничаване на жилищата по предназначение, което на практика е свързано със заеманата длъжност от съответния наемател. Неприемлива е и привилегията по ал. 3 на чл. 4, която не съществува за наемателите от категорията по ал. 1, за които са предназначени ведомствените жилища. С оглед на това, предлагаме изменения, които да премахнат това разграничение на жилищата от фонда на ВСС, като всички те имат еднакъв статут и настаняването в тях се извършва по еднакви правила, в които водеща е действителната жилищна нужда. Възможно е да се мисли за резервен фонд, с идея да се осигури временно жилищна площ за неголям срок /напр. до 6 месеца/ на колеги, чиито жилища са станали негодни за обитаване поради природни бедствия, аварии или в чиито семейства са възникнали остри здравословни проблеми", предлагат Чолаков и Цацаров. 

Второто предложение на двама от "тримата големи" в съдебната власт произлиза пряко от действията на Дишеви през последните години. Семейството на настоящия кадровик и доскорошен върховен съдия Атанаска Дишева е закупило мезонет във Варна (през 2016 г.) и десетки декари земи в различни райони на страната (през 2013 и 2015 г.), докато в София е ползвало ведомствено жилище срещу символичен наем в продължение на повече от десет години. Според председателя на ВАС и главния прокурор, подобни "несправедливи" ситуации не трябва да се допускат занапред. "Едно от условията за кандидатстване за настаняване в жилище от жилищния фонд на ВСС е кандидатът /вкл. членовете на неговото семейство/ да не притежават в същото населено място собственост или право на ползване върху жилище, къща вила, ателие, студио, офис, обитаемо таванско помещение, магазин или хотел / чл. 12 ал. 1 т. 1 от Правилата/. Текстът е в съответствие с чл. 22 ППЗДС, но определено се нуждае от допълнения, защото прилагането му може да доведе до крайно несправедлив резултат - магистратът да е кандидат за настаняване под наем, напр. в гр. София и да не притежава недвижим имот в столицата, но в същото време да е собственик на имоти на значителна стойност другаде, което само по себе си изключва дефинирането му като нуждаещ се. Предложението ни е критериите по чл. 12 да се допълнят, като се прави преценка и на общото имотно състояние на кандидата, с оглед материалните му възможности да покрие разход за средна пазарна цена или наем за жилище, съответстващо на нуждите на семейството му в населеното място, за което кандидатства", пише в предложението на Цацаров и Чолаков, което ще бъде обект на дискусия и решение след два дни на заседанието на Пленума на ВСС.

В понеделник "Правен свят" отправи писмено запитване до пет съсловни организации в съдебната власт с искане за изразяване на позиция по казуса с жилището на семейството на Атанаска Дишева.

Тъй като темата засяга пряко интересите на членовете на организациите, редакцията на "Правен свят" очаква становищата на Управителните съвети на Българската съдийска асоциация, Съюза на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите в България, Камарата на следователите в България и на Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт, за да ги представи на цялата магистратска общност, на служителите в съдебната система и на данъкоплатците. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
38
Пример за оксиморон:
|
нерегистриран
13 юни 2018, 14:23
9
0
"крайно нуждаещ се" и "магистрат".
37
Цацата
|
нерегистриран
13 юни 2018, 12:40
7
0
Дишева е за Максуда!
36
"Служебни" = привилегии и "Ведомствени" - ще имали ли налични такива за редовия състав
|
нерегистриран
13 юни 2018, 12:00
15
0
"Служебни" жилища за изборни членове на ВСС, главния инспектор и инспекторите в ИВСС, изборните членове на КАК, директора и преподавателите в НИП! "Съдебна номенклатура" пак с привилегии, докога така!? Всички на тези длъжности получават достатъчно високи заплати и могат да си плащат свободен наем! Ако не искат да си плащат наема да освобождават "постовете" и да си се прибират по домовете!
За всички работещи в съдебната власт единни критерии за предоставяне на жилище!
35
дишо
|
нерегистриран
13 юни 2018, 10:06
17
-2
Това е финалът, когато отрепка чете лекции по морал. На подобните честито!
34
|
нерегистриран
13 юни 2018, 09:30
12
-12
Истерия и вампиризъм !
Истинско показно за това как действа глутницата !
Искам да знам къде живее главния и как се охранява жилището му в Пловдив.
Искам да знам колко струва на бюджета на съдебната власт за една година издръжката на главния.
Искам да знам защо на Панайот Генков и други мушмуроци им се размина на принципа "Всяко чудо за три дни !", и защо Ат. Дишева е през ден на първа страница.
Искам да знам защо за Каролина Неделчева и Даниела Костова, също минали през Варна, никой нищо не пише.
Също така знам, че никой няма да ми отговори, но пък аз ще ви кажа, че всички сте един дол дренки !
Ура ! Да живей !
33
|
нерегистриран
13 юни 2018, 08:47
8
-2
Стига шум в системата, колеги. Спомнете си кой беше министър на правосъдието преди десетина години- Меги Тачева, Варна. Атанаска Дишева, Варна. Кой отговаряше за ведомствения жилищен фонд на правосъдието тогава. Във всеки случай не беше ВСС.

Така че тогава другарката Дишева вероятно " по документи" е отговаряла на изискванията на правилата за предоставяне на жилище от фонда. Та нарушение на закона няма. В течение на годините семейството се позамогнало и спестило пари за мезонети и земеделски земи. А правилата си стоят.

Та тук в картината влизат главния и другия слон в стъкларски магазин... и сменяме правилата. Това е толкоз просто и логично.
31
комарко
|
нерегистриран
12 юни 2018, 20:26
3
-16
До коментар [#28] от "джендър трол - ченге, представящ се за съдия":
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Само това ли успя да "роди" кухата ти кратуна бе, палячо?

До коментар [#29] от "хайде поне този път да не е буря в чаша вода!":
Колегата /не ми е приятно, но работим на едно поприще/ Дишева показа докъде може да стигне падението на един съдия, член на ВСС, кадър на ССБ и морален учител на околните. Та тя за две седмици не опроверга нито един факт, две седмици мълча, чакайки да й се размине. Надявам се, че на тази измислена героиня на съдебната независимост няма да й се размине. Не само, че трябва да напусне жилището /в противен случай ще я изхвърлят/, но трябва да бъде проверена от съответните контролни органи за доходи на семейството, сделки, съответствие между приходи и разходи и т.н., както би се процедирало с всеки простосмъртен, дори и без претенции за образцов морал.

Хайде ти и другият трол - ченге, дето оспамвате форума, да се скриете някъде, а! Никой не е длъжен да се обяснява на анонимни и подли същества, като вас, както и на ПС /съкратено от Пульо и Сульо/, още повече че няма никакви закононарушения. Ще се цитирам от другата тема:

КРАТЪК СТЕНОГРАФСКИ ПРОТОКОЛ № 31
ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 5 ОКТОМВРИ 2017 г.
9.ОТНОСНО: Проект на решение за заплащане на квартирни и транспортни разходи на членовете на ВСС, както и на членовете на КАК, които не притежават жилища на територията на гр. София
ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:
9.1. ДАВА СЪГЛАСИЕ членовете на ВСС, както и членовете на КАК, които не притежават жилища на територията на гр.София да се настанят в хотел до настаняването им във ведомствени жилища. Разходите за една нощувка за член на ВСС следва да са в рамките на утвърдения размер по Протокол № 22 от заседанието на ВСС, проведено на 8 юни 2010 г.., а за членовете на КАК в рамките на утвърдения размер по Протокол № 4 от заседанието на ВСС, проведено на 28.01.2009 г.
Разходите са за сметка на бюджета на Висш съдебен съвет.
9.2. На членовете на ВСС, както и членовете на КАК, които не притежават жилища на територията на гр.София, не са настанени на хотел и пътуват от местоживеенето си до местоработата и обратно да се изплащат извършените от тях разходи, които се удостоверяват с документи /фактури или билети/. При използването на лично превозно средство се изплащат пътни пари, равни на равностойността на изразходваното гориво по разходни норми, определени от производителя на моторното превозно средство, за най-икономичния режим на движение. Разходите да се изплащат до настаняването им във ведомствени жилища.
Разходите са за сметка на бюджета на Висш съдебен съвет.

Т.е. касае се за 30 дни по 160 лв. за хотел, което прави 4800 лв. на месец, до настаняването във ВЕДОМСТВЕНО ЖИЛИЩЕ. Хайде сега пак смятайте квадратни метри и наеми, както и има ли право член на ВСС, който няма собствено жилище в София да ползва ведомствено. Но чукча, в случая булгаристански трол, не читател, чукча - писател...
30
Вън Лозан от ВКС
|
нерегистриран
12 юни 2018, 19:41
33
-5
Тия дето ни учиха на морал излязоха най-големите крадци. Вън фарисеите от храма на Темида!
29
хайде поне този път да не е буря в чаша вода!
|
нерегистриран
12 юни 2018, 18:01
38
-5
Колегата /не ми е приятно, но работим на едно поприще/ Дишева показа докъде може да стигне падението на един съдия, член на ВСС, кадър на ССБ и морален учител на околните. Та тя за две седмици не опроверга нито един факт, две седмици мълча, чакайки да й се размине. Надявам се, че на тази измислена героиня на съдебната независимост няма да й се размине. Не само, че трябва да напусне жилището /в противен случай ще я изхвърлят/, но трябва да бъде проверена от съответните контролни органи за доходи на семейството, сделки, съответствие между приходи и разходи и т.н., както би се процедирало с всеки простосмъртен, дори и без претенции за образцов морал.
27
WC
|
нерегистриран
12 юни 2018, 16:15
40
-7
Миналата година гласувах и на двата тура за Атанаска.Днес съжалявам, че не мога собственоръчно да я изхвърля от системата. Гьонсурат с морален станиол.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно