"Дишевагейт" предизвика скандал на Пленума на ВСС
Атанаска Дишева се оказа в командировка при обсъждането на казуса с ведомствените жилища
Лозан Панов нападна Сотир Цацаров заради предложените промени в правилата за отдаване на апартаменти срещу символичен наем
Атанаска Дишева се оказа в командировка при обсъждането на казуса с ведомствените жилища

Лозан Панов нападна Сотир Цацаров, снимка: БГНЕС

Из Кодекс за етично поведение на българските магистрати 

 

4. Правила за поведение, произтичащи от принципа за ВЕЖЛИВОСТ И ТОЛЕРАНТНОСТ 


Изискванията за вежливост и толерантност се основават на присъщия за магистрата морал и възпитание и допринасят както за по-доброто изпълнение на служебните му задължения, така и за по-ефективното функциониране на самата правораздавателна система. 


ПРИЛАГАНЕ 
4.1. Поведението на магистрата в обществото трябва да се основава на добри обноски и добро държание, а в обществените и служебни контакти той трябва да бъде учтив и любезен; 

Единствено Атанаска Дишева отсъства от заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет и така "тактично" пропусна обсъждането на точката в дневния ред, свързана с въвеждането на допълнителни ограничения за ползването на ведомствени апартаменти от "нуждаещи се" магистрати.

Становище на доскорошната съдийка и настоящ кадровик Атанаска Дишева по разискваната точка е било депозирано рано сутринта, стана ясно по време на заседанието, но неговото съдържание остана в тайна. Дишева е пряко засегната от казуса, тъй като вече над 12 години ползва апартамент от 173 кв. м. в столичния квартал "Изток" срещу месечен наем между 138 и 202 лв., а в същото време, заедно със съпруга си са закупували земеделски земи и са се сдобили с мезонет във Варна. Освен това, Дишева е продала друг апартамент в морския град и е спестила само от банкови лихви над 20 000 лв. Отсъствието на Атанаска Дишева позволи темата – на какво основание продължава да ползва жилището, което се води към Върховния административен съд, при положение, че от месец октомври 2017 г., тя вече не е съдия, да не стане обект на дебат. Засега, защото на 15 юли предстои нов дебат по темата.   

Макар да отсъства при обсъждането на "Дишевагейт", членът на ВСС бе представлявана от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който използва дискусията, за да нападне, без да изложи аргументи и факти, главния прокурор Сотир Цацаров.  

Обяснение за атаката на Панов може да бъде открита във факта, че вносители на предложението, чието приемане би довело до "изгонването" на Дишева от ведомствения апартамент, са председателят на ВАС Георги Чолаков и главният прокурор Сотир Цацаров. Чолаков откри дискусията, като посочи: "Това е принципно предложение, като само сме маркирали две възможности, които могат да залегнат като изменения в правилата, които ВСС вече е приел. Следва да бъде направено преразглеждане на правилата, които в момента действат. Отворени сме за всякакви други предложения". Цацаров внесе още разяснения за предложенията: "Два са акцентите на предложението, което е на вашето внимание. Да бъде заличено разпределението на жилищния фонд, на база това дали жилищата са ведомствени или служебни, няма основание за разграничаване на жилищата по предназначение. Би било добре когато се мисли  в рамките на ведомствения жилищен фонд – да се създаде и резервен фонд, от който жилища да се предоставят на колегите за 6 месеца, при определени условия. Считаме, че трябва да се конкретизира и понятието "жилищна нужда". За нас това са предложения, които имат дискусионен характер. Затова предлагаме Пленумът да възложи на Комисия "Управление на собствеността" да изготви проект за промени до 15 юли"

Председателят на Комисията "Управление на собствеността" Евгени Диков внесе яснота за жилищния фонд, който съдебната власт притежава и отдава на "нуждаещи се" срещу символичен наем: "Действително една от най-дискусионните теми в Комисията беше тази – дали да съществува служебен жилищен фонд. Досега сме имали случаи, в които бивши членове, продължават да ползват жилище, предоставено за нуждите на ВСС, след изтичане на мандата им. Имаше идея да се изменят правилата, така че жилищата да се напускат веднага след изтичане на мандата на определен колега. В момента има заети 52 ведомствени жилища и има 42 кандидати, ако смятате, че можем да намерим жилища, които да бъдат обособени като резервен фонд – добре. По отношение на второто предложение – нека да бъде направена нова преценка дали определен колега може да остане във ведомственото жилище, ако се промени имотното състояние. В момента всеки от членовете на съвета реално не отговаря на правилата – всеки някъде из страната има апартамент".

Боян Новански заяви, че категорично подкрепя идеята за изменения на правилата и сам предложи още ограничения пред "правоимащите". Според него е необходимо срокът, в който може да се ползва ведомствено жилище да е категорично до 5 години, без право на удължаване, също така да отпадне напълно възможността ВСС да плаща свободен наем на магистрати и свои членове. Новански коментира, че над 20 магистрати и служители на съдебната система и в момента ползват ведомствени имоти над десет години. Такъв е казусът и с Атанаска Дишева. Боян Новански предложи още да се отнема възможността да се ползва ведомствено жилище, ако ползвател на имота сключи договор за лизинг или закупи превозно средство на цена над 10 000 лв.

Макар името на Дишева да не бе споменавано при кратката и спокойна дискусия, това се случи при взимането на думата от страна на председателя на ВКС Лозан Панов, който не успя да запази хладнокръвие и започна да напада медии, магистрати и бивши членове на ВСС, но най-вече главния прокурор Сотир Цацаров. Панов обвини Цацаров в прилагането на двойни стандарти, защото главният прокурор при предишни дискусии по темата не бил вземал отношение. 

Председателят на ВКС за пореден път наруши Етичния кодекс на българските магистрати като отправи обидни коментари по адрес на обвинител №1, в опит да изкара Атанаска Дишева "жертва" за ползваните от нея привилегии, което е позволило на фамилията й да спести около четвърт милион лева, каквато е приблизителната разлика между плащания от бившия съдия "евтин" наем спрямо пазарните условия"Свободните хора могат да мислят различно. Аз съм свободен и мисля различно, но не мисля, че главният прокурор е свободен", обърна се Панов към стоящия до него Цацаров. 

Главният прокурор отговори, че няма да отговаря на личностните нападки, но разкри интересен факт, датиращ отпреди 3 години, когато се оказва, че Лозан Панов е търсил подкрепа от Сотир Цацаров за избирането на Калоян Топалов за председател на Софийския градски съд.

"Няма да отговоря на г-н Панов със същия тон. С постоянната си фиксация и нападки към мен и изобщо лицето, което изпълнява длъжността главен прокурор, няма да станете по-велик в очите на колегите си. Няма да коментирам нищо от това, което казахте – вие сте толкова свободен, че да можете да правите преценка кой е честен и нечестен, с предварителната уговорка че вие сте честен. Спомнете си първата ни среща в "Пирогов". Спомнете си кога беше последната ни среща, в която говорихме като колеги нормално – нека ви припомня – тя беше в моя кабинет, преди избора на Калоян Топалов за председател на СГС. Да, работили сме в два мандата на ВСС заедно, но аз не мога да кажа, че е било чест за мен да работя с Вас", обърна се към Панов Цацаров.

Последвалото гласуване обедини всичките 24 присъстващи членове на ВСС, с изключение на отсъстващата заради командировка Атанаска Дишева, които решиха в срок до средата на месец юли Комисия "Управление на собствеността" да изготви конкретна редакция на правилата за отдаване под наем на ведомствени апартаменти, като се включат и рестриктивните мерки, предложени от Боян Новански.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
35
неизвестен
|
нерегистриран
20 юни 2018, 10:39
0
-1
До коментар [#34] от "нерегистриран":
Изобщо не харесвам Дишева.Едно обаче трябва да се признае- колко от плюещите във форума могат да се сравнят с нея и да кажат- повече съм във всяко отношение- като личност, в професията, в семейството.Същото се отнася и за Панов.Изобщо не е зле да направите малка съпоставка на собствените си личности с тези хора, на хората, които са до вас- съпруги, съпрузи, деца, и тогава при хвърлянето на поредната кална лопата поне ще бъдете по- осъзнати защо го правите.
А това че синът и има проблеми с леките наркотици похвално ли е, или и в това е повече!!!
34
|
нерегистриран
19 юни 2018, 10:11
2
-3
Изобщо не харесвам Дишева.Едно обаче трябва да се признае- колко от плюещите във форума могат да се сравнят с нея и да кажат- повече съм във всяко отношение- като личност, в професията, в семейството.Същото се отнася и за Панов.Изобщо не е зле да направите малка съпоставка на собствените си личности с тези хора, на хората, които са до вас- съпруги, съпрузи, деца, и тогава при хвърлянето на поредната кална лопата поне ще бъдете по- осъзнати защо го правите.
33
|
нерегистриран
18 юни 2018, 18:21
3
0
Насето каза "аз трудно избирам".
Аз понеже лесно избираме, гласувах за нея.
Явно това ми е грешката - че не избирам трудно.
32
НЕ ПОЗНАТ
|
нерегистриран
18 юни 2018, 16:46
3
0
ЗАЩО ИМА СЛУЖИТЕЛИ В ТЕЗИ БЛОКОВЕ И СИ ЖИВЕЯТ НА ГЪРБА НА ДЪРЖАВАТА НАЛИ НЕ СА ЮРИСТИ А СЛУЖИТЕЛИ ЗАЩО И АЗ ИСКАМ ТАКА ЗАПЛАТА ДОБРА НАЕМ МАЛЪК ЗАЩО ТОВА НЕ СЕ ПРОВЕРЯВА ЗАЩО ЗАТОВА ИМА ТАКИВА КАТО Г-ЖА ДИШЕВА
31
|
нерегистриран
17 юни 2018, 22:20
3
-1
Някой знае ли къде е била в командировка Дишева, или просто се е скрила
30
БАЦЕ.....
|
нерегистриран
16 юни 2018, 11:57
4
-5
Главния защо не каже за подарените му от фирми имоти ? Защо не разкаже за сделката Караджови трънки и измамата ?
29
БАЦЕ.....
|
нерегистриран
16 юни 2018, 08:55
5
-4
И да триете и да не триете коментарите за главния ние си го знаем и неговите кукловоди в пловдив ще се оглеждат за шефските места ......
27
Видовден
|
нерегистриран
15 юни 2018, 18:48
12
-5
Големи мръсотии направи наска на нищонезаслужаващу хора и магистрати. Но това е само началото на разкритията,Колеги тя не заслужава да я приемате, какви командировки
26
МНО
|
нерегистриран
15 юни 2018, 11:03
18
-6
Лисан, Дишката и ССБ заедно са такива смърдялници, че няма накъде повече.
И Борецът за съдебни права Кум Лисан се оказа сега, че като е изгодно за неговите подлоги, е срещу промяна на статуквото, вкл. като се променят явно корупционните и несправедливи правила за ведомствения фонд на съдебната власт. Това как си го обяснявате, колеги?
П.С.-Какво значение има дали Цацаров е внесъл предложение за изменение или друг?!
25
Настрадин Ходжа
|
нерегистриран
15 юни 2018, 10:58
9
-2
До коментар [#20] от "Изключително задълбочен анализ на праблемите в съдебната система!":
Браво! При това - вече цяла седмица излизат една след друга аналитични, синтезирани и отлично аргументирани правни становища в областта на необходимостта от реформи в магистратурата и съдебната система. И всички те са посветени на някакво си жилище, ползвано под наем. Това е нивото за съжаление.
За съжаление управленското ниво като цяло е трагично, НО - ВИЕ СИ Я ИЗБРАХТЕ. Както правилно отбеляза пред Бащицата Н.Кокинов.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно