Заради неясноти
Съдът прекрати делото срещу Мирослав Боршош
Подсъдимите не разбирали в какво са обвинени
Съдът прекрати делото срещу Мирослав Боршош

Мирослав Боршош и адв. Даниела Доковска, защитник на бившия изпълнителен директор на НДК, снимка: БГНЕС

Състав на Софийския градски съд с председател Стефан Милев върна на прокуратурата делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош и експредседателя на Съвета на директорите Валентин Кръстев, предаде репортер на "Труд".

Причините, според съдебния състав, са съществени нарушения, разминавания в обвинителния акт и неясноти, които трябва да бъдат поправени. Те възпрепятстват подсъдимите да разберат в какво са обвинени. Преди това съдебният състав с председател Стефан Милев отхвърли гражданския иск на НДК срещу Боршош и Кръстев, но уважи и прие за разглеждане иска от страна на Министерството на финансите в размер на 3 431 146 лв.

Мирослав Боршош е обвинен за това, че е разпоредил част от целевите средства – в размер на 3 431 146,06 лв. да бъдат разходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. С решение на Министерски съвет от 03.08.2017 г. е увеличен капиталът на Националния дворец на културата със 17 млн. лв., като средствата са били с целево предназначение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

Събрани са още и доказателства за друго престъпление, извършено от Боршош - умишлена безстопанственост, от която са последвали значителни щети за НДК в общ размер на 28 399,61лв. /чл. 219 ал.3, вр. с ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК/, а именно: на 09.09.2015 г. е отправил искане до Министерски съвет за предоставяне на моторни превозни средства за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил м. "Ситроен С4" и с микробус м." Хюндай". Въпреки това и преди да изчака решението на МС, на 18.09.2015 г. е сключил  договор при условията на оперативен лизинг за отдаване на автомобил м."Лексус ЛС 600" за срок от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лв. На 16.10.2015 г. Министерският съвет е уважил искането от 09.09.2015 г. и на "НДК-КЦС" ЕАД е  предоставен за временно ползване и стопанисване автомобил м."Пежо 607". Д.л. не е прекратил договора за оперативен лизинг, а на следващата година /на 27.09.2016 г./ отново е сключил договор при условията на оперативен лизинг за автомобил м."Лексус ЛС 600", за което отново са заплатени средства в размер на 14 199 лв.

Бившият председател на съвета на директорите Валентин Кръстев е обвинен за това, че е принудил трима служители на НДК, назначени за членове на комисия за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018г", да подпишат Протокол за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018г като занижат оценката по показателя "Техническо предложение" на един от участниците в процедурата, и завишат оценката по показателя "Техническо предложение" на друг участник в процедурата, като е употребил за това заплашване - престъпление по чл. 143, ал. 1 от НК.

От прокуратурата обявиха, че ще преценят дали да протестират определението на магистратите или да се съобразят с него и да коригират обвинителния акт.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
до 8
|
нерегистриран
19 юни 2018, 06:40
4
-3
За съжаление,май/така се говорело из магистратските коридори/синхронът не е само в СГС,а и с вътрешното убеждение на някои съдебни състави във ВКС,които се мислят за недосегаеми!
9
СГС
|
нерегистриран
19 юни 2018, 00:17
12
-1
Стефане,и този път ще те излъжат.Нито шеф на Специализирания съд ще станеш,нито зам. на Алексей.
8
RR
|
нерегистриран
18 юни 2018, 19:26
12
-8
До коментар [#7] от "#1":
Като не ти се коментира, що го правиш? Дали щото си чел делото и по-конкретно ОА, или щото си запознат с доводите на страните, изложени в разпоредителното заседание. Ама не важното е да се хейти, пък другото квото дойде.


Коментирах, защото човек трябва да е сляп за да не обобщи, това което казвам, а то от година на година, прави все по-лошо впечатление. Хейт няма, а констатации, които са лесно проверими. Искайте справка по делата на кантората Доковска&Лулчева&Василев за последните десетина години. Колко и какви клиенти, близки до властта са защитавали и как са приключили делата - ще ви дам един жокер, тези дела, обичайно не се отличават с конструкторска прецизност от страна на прокуратурата и не са атестат за успеваемост. Те обаче успешно се експонират (разбирайте рекламират) по медиите. Ежедневно свършената работа по много други дела от магистратите пък се неглижира и остава в сянка, а тези се венцеславят. И как става все така, че спомената кантора, винаги е в унисон с разбиранията на съда?! Дори и това ли не бива да питаме? И моля ви - не ми обяснявайте, колко са велики! Слушал съм, видял съм. Просто правилно си избират каузите и противниците, а в резултат на овладения финансов ресурс изглежда и ... съдиите.
7
#1
|
нерегистриран
18 юни 2018, 19:06
19
-9
Като не ти се коментира, що го правиш? Дали щото си чел делото и по-конкретно ОА, или щото си запознат с доводите на страните, изложени в разпоредителното заседание. Ама не важното е да се хейти, пък другото квото дойде.
6
Румяна Бъчварова стои плътно зад Миро Боршош
|
нерегистриран
18 юни 2018, 18:57
15
-4
Заради застъпничество на Румяна Бъчварова
Съдът прекрати делото срещу Мирослав Ласло Боршош. Мирослав Ласло Боршош. Така се казва фаворитът на Румяна Бъчварова – двамата са заедно всеки ден и помежду им тайни няма, разкриха източници от централата на ГЕРБ. Заради близостта си със социолога и основател на агенция „Маркет линкс“ дама, издателят и бивш лидер на младежкия СДС в периода 2001-2003 година се бе уредил и с благия пост директор на НДК, злобеят в централата на управляващата партия. Назначаването на Миро Боршош на възловия пост в НДК, свързан с разпределянето на огромни средства, съвсем не е случайност. Синият кадър има добри позиции в ГЕРБ от годините, когато бе съветник на Бойко Борисов в кампанията му за кметските избори през 2005 г. като плюс е неговият солиден бекграунд в управлението на медии. Заедно с Любен Дилов управляваше години наред в. „Новинар“, основател е на електронното издание „Всеки ден“, което преди няколко години продаде на фирми около депутата от ДПС и медиен олигарх Делян Пеевски. Т.е., има контакти във всички политически партии, в които си заслужава да те познават. Не е тайна за какво Боршош е източвал държавни пари
5
Определението
|
нерегистриран
18 юни 2018, 18:57
11
-1
не е окончателно. Да видим дали СГП ще го протестира.
4
съдия СГС
|
нерегистриран
18 юни 2018, 18:28
17
-4
Просто колегата Стефан Милев си заработва бъдещето.А той това го умее.
3
|
нерегистриран
18 юни 2018, 17:57
16
-3
Много ми е интересно Цацаров с какви очи ще отиде в Европейската прокуратруа или КС след толкова много провали и сервилничене и поръчкови разследвания. Шестте години в прокуратруата показаха, че той не е добър юрист - от Костинброд, през Цветановите дела, Мишо Бирата, Чакъра, Христо Бисеров, убийците на Пеевски, фалита на КТБ... Всичко това са провали, които се водят на негова сметка. Кога ще я плати?
2
kr
|
нерегистриран
18 юни 2018, 16:26
11
-12
До коментар [#1] от "RR":
Да върнеш едно дело е най-лесното нещо на света! По трудното е да се изгради нещо от нищото и да се защити една теза в условията на непоносимост към истината и толерантност към корупционните практики. Да не говорим за поемането на отговорност!
Не ми се щеше да коментирам делото с оглед на личността, която го върши, защото нещата стават съвсем неугледни от гл.т. на професионалната етика и благоприличие. Все пак това е бивш прокурор с година и нещо стаж в Градския съд. Нагледали сме се на такива изпълнения, но за жалост проявите на колегиалност и обективност са на вече на заден план и все повече ще липсват. Личи едно неистово желание за маниерничене и себеизява на всяка цена в ущърб на справедливостта. Личи и една безкрайна гаргара с прокуратурата, която е виновна винаги и за всичко. Наред с това, впечатление прави, че едни и същи адвокати от една и съща кантора все са в синхрон с "вътрешното убеждение" на СГС по една по-особена категория дела. Знаете за какво говоря, нали? И не - тук не става дума за никакво хейтърство, защото и тези хора имат своите професионални успехи, които заслужават уважение. Тук говоря за една особена корелация и обусловеност между позицията на съда и адвокатурата, която се прехранва твърде умело от някои чужди дребни грешчици. Експонирани чрез медиите, мухата много често изглежда като слон. Останалото е в кориците на делото. Но резултатът от днес, не е в полза на постигането на бърз и справедлив процес. За никого!
То във всички съдилища е така, не е само в СГС. Във всеки съд си има кантори и адвокати, които са близки до сърцето на определени съдебни състави и тяхната защита винаги е точно според вътрешното убеждение на съда. Обикновено в тези кантори работят близки роднини на съдия или прокурор, но това не е заради него, той не се явява, явява се друг от кантората. да не си помисли някой, че е нарушен закона...
1
RR
|
нерегистриран
18 юни 2018, 16:09
14
-14
Да върнеш едно дело е най-лесното нещо на света! По трудното е да се изгради нещо от нищото и да се защити една теза в условията на непоносимост към истината и толерантност към корупционните практики. Да не говорим за поемането на отговорност!
Не ми се щеше да коментирам делото с оглед на личността, която го върши, защото нещата стават съвсем неугледни от гл.т. на професионалната етика и благоприличие. Все пак това е бивш прокурор с година и нещо стаж в Градския съд. Нагледали сме се на такива изпълнения, но за жалост проявите на колегиалност и обективност са на вече на заден план и все повече ще липсват. Личи едно неистово желание за маниерничене и себеизява на всяка цена в ущърб на справедливостта. Личи и една безкрайна гаргара с прокуратурата, която е виновна винаги и за всичко. Наред с това, впечатление прави, че едни и същи адвокати от една и съща кантора все са в синхрон с "вътрешното убеждение" на СГС по една по-особена категория дела. Знаете за какво говоря, нали? И не - тук не става дума за никакво хейтърство, защото и тези хора имат своите професионални успехи, които заслужават уважение. Тук говоря за една особена корелация и обусловеност между позицията на съда и адвокатурата, която се прехранва твърде умело от някои чужди дребни грешчици. Експонирани чрез медиите, мухата много често изглежда като слон. Останалото е в кориците на делото. Но резултатът от днес, не е в полза на постигането на бърз и справедлив процес. За никого!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно