На първа инстанция
Илко Семерджиев е невинен за заплаха срещу изпълнителния директор на ИАЛ
Прокурор Михаел Райдовска обяви, че ще протестира оправдаването на бившия служебен министър
Илко Семерджиев е невинен за заплаха срещу изпълнителния директор на ИАЛ

Съдия Вера Чочкова от Софийски градски съд оправда служебния заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването в служебното правителство през 2017 година Илко Семерджиев, съобщава "24 часа".

Той бе обвинен за това, че на 24 март 2017г. в гр. София е употребил заплашване, с цел да принуди орган на власт - Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лекарствата /ИАЛ/ към Министерство на здравеопазването - Асена Стоименова, да извърши дейност, свързана с функцията й, а именно -  да назначи конкретно лице за заместник- изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата към Министерство на здравеопазването – престъпление по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Заплахата от страна на Семерджиев е била мотивирана от отказа на изпълнителния директор на ИАЛ да назначи конкретно лице за свой заместник, поради открития конфликт на интереси, смята прокуратурата.

Прокурор Михаел Райдовска обяви, че ще протестира оправдаването на бившия министър.

"Очаквах това решение от самото начало. Днес катастрофира както г-жа Стоименова, така и прокуратурата", заяви след решението Илко Семерджиев.

Според него, тя се оплаквала, че той я заплашва с уволнение, защото не е искала да има заместник. Семерджиев посочи, че по време на нейното управление разходите за лекарства се увеличили многократно.

По-рано днес бяха разпитани двама заместник министри по негово време. Самият Боян Доганов, който е бил предложен за заместник на Стоименова, както и Михаил Стоянов, който е бил шеф на дирекция "Медицински одит", а през март 2017 г. е станал шеф на надзорния съвет на НЗОК. Те са били свидетели на телефонния разговор на Семерджиев със Стоименова. Всички до 1 обясниха, че той не е отправял заплахи с уволнение.

Самият Семерджиев също даде подробни обяснения, по време на които прочете разговора си с шефката на изпълнителната агенция по лекарствата. Той разказва каква е била ситуацията на фармацевтичния пазар, когато е оглавил министерството като служебен министър.

"Не съм отправял заплахи. Целта ми не е била да я уволнявам", каза той в обясненията си.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
RR
|
нерегистриран
19 юни 2018, 14:58
1
-3
На Чочкова мед и капе на сърцето, когато може да направи нещо СРЕЩУ прокуратурата и това е публично известен факт. Вероятно говорим за тежък комплекс свързан с миналото или е някаква зависимост, довела до особена форма на непримиримост. Все едно - става дума за липсата на обективност в действията.
А, Семерджиев да не бърза толкова да вее знамената, защото това е само една първоинстанционна присъда, която тепърва ще се проверява по инстанциите. Ако и когато тя бъде, потвърдена и влезе в сила, може да размахва заканително пръст. В една правова държава в условията на един публичен процес, не винаги може да се докаже, че дадено деяние е в същото време и престъпно. То може да е дисциплинарно нарушение, да е морално укоримо, да е административно нарушение и т.н. Има и т.нар.съдебни грешки. Чудо голямо станало! Голям герой!
1
заместник - министър
|
нерегистриран
18 юни 2018, 18:17
6
-2
МАЛКА ПОДРОБНОСТ:
Илко Семерджиев е министър на здравеопазването в служебното правителство, назначено от президента Радев. В същото правителство съпругът на съдия Вера Чочкова е заместник - министър на правосъдието. Просто съвпадение. Нищо друго...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно