АСНС до председателя на ВКС:
Не отговаря на истината, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова са били с белезници по време на съдебно заседание
Магистратите очакват от Лозан Панов да посочи медиите, от които се е сезирал за нарушаване на правата и свободите на отстранената кметица на "Младост" и нейната заместничка
Не отговаря на истината, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова са били с белезници по време на съдебно заседание

Не са допускани нарушения на чл. 3 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, регламентираща забраната за изтезания, при случая с присъствието на Десислава Иванчева и Биляна Петрова с белезници в съдебната зала на 07 юни т.г., когато Апелативният специализиран наказателен съд окончателно отстрани от длъжност кметицата на район "Младост". Това става ясно от отговора на административния ръководител на АСНС Георги Ушев до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Както "Правен свят" съобщи, "съдия № 1" се ангажира да адвокатства на Десислава Иванчева и доскорошната й заместничка, след като разбрал, че двете били държани с белезници в съдебната зала. Заради това Панов изиска спешен отговор от наскоро встъпилия в длъжност председател на АСНС, който от своя страна поискал обяснения от Трети въззивен състав, потвърдил отстраняването от длъжност на уличената в корупция кметица.

В писмените си обяснения съдиите Галя Георгиева, Красимира Костова и Емилия Петкова заявяват, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова не са били с белезници в рамките на самото съдебно заседание, а довеждането им от арестните помещения до съдебната зала, респективно отвеждането им, е било извършено при съблюдаване на изискванията на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, както и Правилата за условията и реда за осъществяване на конвойната дейност от служителите на Главна дирекция "Охрана", утвърдени със заповед на министъра на правосъдието. От отговора става ясно още, че Иванчева и Петрова са били с белезници, но първо това се налага, защото и двете са с мярка за неотклонение "задържане под стража" и второ – белезниците са свалени след влизането на съдебния състав в залата.

"Нямам никакво основание да се съмнявам в заявеното от тримата съдии, още повече, че след получаване на писмото Ви, проведох разговор със служителя на ГД "Охрана", който отговаря за конвоирането на задържаните лица в сградата на Специализирания наказателен съд, като той потвърди, че по време на съдебното заседание двете обвиняеми лица са били в съдебната зала без белезници, с възможност за свободно придвижване и боравене с документи, а при конвоирането им до съдебната зала и обратно в арестните помещения, са спазени стриктно изискванията на закона.Същото ми беше заявено и в разговор с пресаташето на съда, която е присъствала от началото до края на въпросното съдебно заседание", пише председателят на АСНС Георги Ушев в отговора си до Лозан Панов. Пълният текст на писмото-отговор на Ушев до Панов "Правен свят" получи след искане по реда на Закона за обществена информация.

Преди началото на съдебното заседание, т.е. още преди влизането на съдебния състав, на 07 юни Иванчева и Петрова наистина бяха с белезници, което им попречи за пореден път да използват съдебната зала, за да проведат дежурната си "пресконференция", придружена с развяването на предварително подготвени плакати, листовки и записки. За сметка на това, при продължилото над 7 часа заседание и двете разкриха на няколко пъти гласовите си възможности, което стана причина за налагането на глоба от 200 лв. на Иванчева за проявено "неуважение към съда".

Факт, който не присъстваше в писмото на председателя на ВКС до АСНС. В писмото-отговор на Георги Ушев до Лозан Панов, "съдия № 1" е призован да посочи медиите, от които се е сезирал за "нарушаване" правата на отстранената кметица на "Младост" и нейната заместничка. От АСНС искат това уточнение от Панов, за да защитят авторитета на съдебната власт и независимостта на магистратите. Само преди месец, именно след настойчиво искане на Лозан Панов, председателстваната от него Съдийска колегия на ВСС излезе с "принципно" становище, в което се декларираше, че кадровиците ще реагират при всяка атака срещу магистрати.

"Моля Ви, в случай, че разполагате с информация за конкретна медия, която в конкретна статия или конкретно предаване е твърдяла, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова са били с поставени белезници на ръцете по време на провеждане на съдебното заседание по цитираното дело, да ми посочите имената на медиите, предаванията или статиите, за да бъдат взети конкретни мерки от ръководството на съда по изпълнение на Комуникационната стратегия на съдебната власт, одобрена и от Висшия съдебен съвет", пишe още адмистративният ръководител на АСНС до председателя на ВКС.

От кого се е сезирал Лозан Панов, за да адвокатства под формата на твърдения за възможно нарушение на ЕКЗПЧОС на задържаната с подкуп бивша кметица на "Младост", засега не е ясно, както не е известно на какво се дължи този засилен интерес на председателя на ВКС към работата на определени съдии от Апелативния специализиран наказателен съд. Остава да разберем дали Панов и гласуващите с него членове на Съдийската колегия на ВСС, ще проявят принципност и ще защитят съдиите от оказалите се неверни твърдения за държането на арестанти с белезници на ръцете по време на съдебно заседание.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
16
|
нерегистриран
20 юни 2018, 16:31
1
0
а ОТГОВАРЯ ЛИ НА ИСТИНАТА, че ИВАНЧЕВА незаконно НЕ БЕШЕ ДОПУСНАТА ДА УЧАСТВА В ЗАСЕДАНИЕ ПРЕД АССГ, ПО ДЕЛО, заведено от представлявания от нея инициативен комитет?
ИДЕ РЕЧ ЗА ДЕЛОТО ЗА РЕФЕРЕНДУМА В МЛАДОСТ. ДЕЛОТО Е ЗАВЕДЕНО ПРЕДИ АРЕСТА, ТОЕСТ НЕ ИДЕ РЕЧ ЗА ОПИТ ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ АРЕСТА ЗА НЯКОЛКО ЧАСА.
15
|
нерегистриран
20 юни 2018, 14:22
1
0
"Kaĸ ли щe oцeни избpoeнoтo Eвpocъдът в Cтpacбypг?"

Ами там нали уж се борят срещу дискриминацията и за равни права. След като някой само за това, че е бил без билет в автобуса може да бъде проснат на земята, бит и закопчан с белезници би било справедливо да отсъди Иванчева да бъде компенсирана с полагащото й се просване на земята и подобаващ як бой от трима бабанки!
14
ПС-то
|
нерегистриран
20 юни 2018, 05:13
4
-1
Явно некой много упорито цъка минуси, че гледам доста са се увеличили....
13
отново разводняване
|
нерегистриран
19 юни 2018, 13:40
12
-8
От цялата патърдия за мен са видни следните неща:
1. Едни задържани лица - първо са закопчани и конвоирани в съдебната зала, като най - опасните престъпници и държани зад стъкло. Белезниците са им сложени отпред;
2. Следващо явяване в съда - двете дами са вързани една за друга с един белезник;
3. Дело в СпАНС - дамите се конвоират в съдебната зала отделно и с белезници на гърба.
А, сега откриите разликите и тук търсете нарушенията. И ако има такива не са на съда, а на ГД Охрана. Да не говорим, че на последното дело в СпАНС - офоцерът, конвоиращ, беше и с нарушена цялост на униформеното облекло!
12
ЕСПЧ
|
нерегистриран
19 юни 2018, 12:04
14
-17
Та значи трите пловдивски "грации" прекъсват заседанието, отиват да хапнат за обяд, а през това време обвиняемите ги чакат и стоят с белезници в съдебната зала, все едно са серийни убийци, без да им е осигурена храна и вода цял ден - те са с мярка за неотклонение "Задържане под стража" и такива им се полагат?! Що за организация на работата в САпНС и на съдебната охрана е това и кой следва да отговаря?
11
по-подробно - в де факто
|
нерегистриран
19 юни 2018, 11:33
19
-10
Ушевият май не е отговорил нищо по тези позорни факти, но да задава тъпи ушевски въпроси еша му няма... Ушевият си остава ушев, дори когато облече черната тога, което само в България може да се случи.
"Увoлнeния, бeлeзници, бeз xpaнa и вoдa
Haпpимep – aбcypднoтo yвoлнeниe нa Билянa Πeтpoвa ĸaтo зaм.-ĸмeт нa oбщинa „Mлaдocт“ в зaлaтa нa aпeлaтивния cпeциaлизиpaн cъд, дoĸaтo ce paзглeждaшe пpoĸypopcĸoтo иcĸaнe зa вpeмeннoтo oтcтpaнявaнe – нeйнoтo и нa Ивaнчeвa – oт длъжнocт. Cлyчи ce нa 7 юни, a cъcтaвът нa aпeлaтивния cпeцcъд пoд пpeдceдaтeлcтвoтo нa Гaля Гeopгиeвa пpeĸъcнa зaceдaниeтo, зa дa мoгaт юpиcĸoнcyлти нa oбщинaтa дa дoйдaт и дa вpъчaт зaпoвeдтa зa yвoлнeниeтo нa Πeтpoвa, издaдeнa oт нoвия и.ф. ĸмeт Pyмeн Pyceв. Bъпpeĸи възpaжeниятa й, чe e в oтпycĸ, ĸoeтo пocтaвя cepиoзнa въпpocитeлнa зa лeгитимнocттa нa yвoлнeниeтo. Heщo пoвeчe – нeяcнo ocтaнa пo ĸoи тoчнo пpaвилa ocвoбoждaвaнeтo нa зaм.-ĸмeтa ce cлyчвa в cъдa?!
Ha cъщoтo зaceдaниe cъщият cъд oтxвъpли изpичнoтo иcĸaнe нa Πeтpoвa зa oтcтpaнявaнe нa нaзнaчeния й oт пpoĸypaтypaтa peзepвeн зaщитниĸ, ĸoйтo дopи нe знae нeйнoтo имe, a yпълнoмoщeнитe oт нeя aдвoĸaти чиннo ce явявaт нa вcичĸи зaceдaния и пo вcичĸи пpизoвĸи.
Bтpeщявaщo в тoзи дeн (въпpocният 7 юни) e дъpжaнeтo нa Ивaнчeвa и Πeтpoвa c бeлeзници в cъдeбнaтa зaлa, дoĸaтo oтгoвapят нa въпpocи нa жypнaлиcти, нo нe caмo. Бeлeзницитe ce cвaлят caмo пpи влизaнeтo нa cъдa и щpaĸвaт oтнoвo пpи вcяĸo пpeĸъcвaнe (в eднo зaceдaниe, пpoтoчилo ce близo 10 чaca). Oбичaйнo пoдoбни дpacтични мepĸи ce пpилaгaт cпpямo ocoбeнo oпacни пpecтъпници, пpeдcтaвлящи зaплaxa зa oĸoлнитe. Koгo тoчнo ca зacтpaшили дaмитe oт „Mлaдocт“ нe e яcнo.
И oщe – пpeз цeлия oнзи дeн двeтe apecтaнтĸи, oтвeдeни в cгpaдaтa нa cпeциaлизиpaнoтo пpaвocъдиe нa yл. „Чepĸoвнa“ oщe oт cyтpинтa, дo вeчepтa ca дъpжaни бeз xpaнa и вoдa. Дoтaм, чe нa Билянa Πeтpoвa й пpилoшaвa (cлeд „yвoлнeниeтo“ тя e oтcтpaнeнa oт cъдeбнaтa зaлa, нo cтoи в ĸoнвoйнaтa нa „Чepĸoвнa“), a ĸъм 19 ч. cлeд cĸaндaл и зaпиc в пpoтoĸoлa aдвoĸaт Иpeн Caвoвa вce пaĸ ycпявa дa пpeдaдe нa ocтaнaлa в зaлaтa Дecиcлaвa Ивaнчeвa ĸyтийĸa ĸoлa и цигapи. Kaĸ ли щe oцeни избpoeнoтo Eвpocъдът в Cтpacбypг?"
10
ушевите
|
нерегистриран
19 юни 2018, 11:23
16
-12
да започнем с извадка от публикацията по случая на ПС:
"Двете жени се появиха с белезници в съдебната зала, което този път ги лиши от възможността да развяват предварително изписани листове, което Иванчева и Петрова компенсираха с крясъци."
и продължим с такава от днес.бг:
"Традиционно Петрова и Иванчева дойдоха по-рано, за да коментират пред журналисти онова, което са прочели през последните няколко дни. Този път обаче ръцете им бяха с белезници, за да не могат, както казаха те, да покажат онова, което са преписали в секретното деловодство, докато са се запознавали със СРС-та.
Това станало по нареждане на съда, който искал да не им позволи да коментират доказателствата по делото, а тези доказателства, твърди Десислава Иванчева, "вече сте забелязали, че се манипулират", защото първоначално прочетени дешифровки на записаните разговори между Ваклин, Дюлгеров и нея вече били видоизменени и по начин да оневинят Александър Ваклин, това твърди Десислава Иванчева."
на който му се занимава да си търси и други, има гугъл-търсачка за това, ама Ушев го кара още по ушевски...
9
|
нерегистриран
19 юни 2018, 11:10
14
-11
До коментар [#6] от "нерегистриран":
Какво толкова е станало? Председателят е видял публикация, в която се твърди, че са били с белезници по време на мярката и е решил да извърши проверка - отговорили са му, че са били с белезници само при конвоирането. Казусът е приключен.


Обаче не е видял публикацията за бития и проснат на земята гратисчия от трима бабанки, всеки от които тежи два пъти колкото него?
Явно Панов вижда статиите за сложени белезници на хора с много пълни джобове - с пари от далавери с държавно имущество и рушвети.

Те това е проблемът с Панов - че за да му се отворят очите да види някоя статия, някой трябва да размаха пред тях няколко дебели пачки с мръсни пари!
8
До 6
|
нерегистриран
19 юни 2018, 11:08
20
-12
Забележи разликата в тона на двете писма! Панов не пита дали има нарушение на закона, а защо е нарушен. Т. е. не извършва проверка, не чака отговора на съдиите, а твърди несъществуващи нарушения, разбрани уж от медийте. Ушев извършва проверка, отговаря, че твърдението на Панов не е вярно и моли да се посочат конкретни статии или предавания, за да защити имиджа на съда. Едното поведение е леко, а другото достойно.
7
пак лъжи
|
нерегистриран
19 юни 2018, 10:43
23
-13
Панов е изключителен лъжец. Доказвал го е многократно.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно