С предложения за промени в НПК, АПК и Закона за административните нарушения
Военните съдии искат разширяване на компетенциите и увеличаване на натовареността
Съдийската колегия на ВСС първо ще се заеме с визията си за броя и щатната численост на вече съществуващите военни съдилища и след това ще обсъди идеите за законодателни изменения
Военните съдии искат разширяване на компетенциите и увеличаване на натовареността

Нови законодателни изменения, свързани с промени в подсъдността на някои дела и разширяване на компетенциите на военните магистрати предлагат в обобщен свой проект съдиите от военните съдилища в страна. Това стана ясно на днешното заседание на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Самите изменения, предложени от военните съдии, са мотивирани от необходимостта от увеличаване на натовареността им, която рязко намалява през последните години, както и нуждата от облекчаване на натовареността на общите съдилища у нас.

На първо място магистратите предлагат изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които престъпленията, извършени от всички служители в системата на националната сигурност да преминат в компетенциите на военните съдилища. Предложено е още на военните съдилища да са подсъдни дела за престъпления, извършени от граждански лица, когато обект на посегателството е личността на лице, служещо в органи на силите от системата за национална сигурност при изпълнение на служебните му задължения.

Военните магистрати предлагат към тях по подсъдност да преминат и престъпленията с предмет имущество на Министерството на отбраната, Българската армия, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Държавната агенция "Национална сигурност", Държавната агенция "Разузнаване" и Националната служба за охрана.

Изменени в Административно-процесуалния кодекс (АПК) предлагат също така военните магистрати. Според тях, няма пречка уволненията на военнослужещи, жалбите срещу наложени дисциплинарни наказания, с изключение на жалбите срещу актовете на министъра на отбраната, да са от тяхната компетентност.

Промени се предлагат и в Закона за административните нарушения, като според военните магистрати, наказателното постановление и електронният фиш срещу военнослужещите също трябва да се обжалват пред тях.

Предложените от военните магистрати промени са изпратени на Комисия "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" към съдийската колегия на ВСС. Членовете на Комисията обаче веднага са ги препратили на Министерство на правосъдието, преди да преминат през Пленума на ВСС.

"Аз не съм "за" такава идея, струва ми се непоследователна", заяви на днешното заседание на колегията председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и допълни, че аргументи в тази посока ще изрази, когато казусът се обсъди на Пленум.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков подкрепи становището на Панов.

"Каква е визията на тази Колегия за броя и щатната численост на съществуващите военни съдилища? Да приемем за сведение направените предложения и да отложим точката за доизясняване", предложи Красимир Шекерджиев.

Предложенията обаче вече са в МП, припомни Боряна Димитрова и предложи до ведомството да се изпрати последващо уведомление за днешните обсъждания.

В края – казусът все пак бе отложен докато бъде изгладена визията на съдебните кадровици относно броя и щатовете в наличните военни съдилища.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
20
ot dans i koi ......
|
нерегистриран
19 юли 2018, 20:59
1
0
POLICIYATA PRI VOENNITE !
19
|
нерегистриран
19 юли 2018, 14:25
2
0
И предишния и настоящия състав на ВСС в хода на дебата за съдебната карта и преструктуриране на съдилища се занимават единствено със колегите от военните съдилища. През 2014 година закриха без дебат и 2 от 5-те съда 1ВС - Плевен и ВС - Варна, без обсъждане и без анализ. Военните съдилища се единствените структури БЕЗ ЛОБИ във ВСС и това, че се борят с аргументи е само за уважение. Броят на делата в който е да е съд в страната не може да е измерител на тяхната сложност, нито на степента на натовареност на всеки съдия. Известно е, че военните съдии разглеждат само наказателни дела, като първа инстанция. Няма въззивни състави, както останалите окръжни съдилища в страната. Това автоматично законово редуцира броя на постъпилите и разгледани от съдиите дела. Трудът на съдиите не може да се измерва количествено, по брой разгледани дела. По отношение на предложенията за законодателни промени, намирам същите за разумни. Убеден съм, че са изготвени от Софийския военен съд, защото там работят умни и интелигентни колеги, които познавам лично. След като години наред им съкращават щата, не ми е много ясно с каква съдебна администрация ще работят, защото съотношението магистрат/служител е много под разумното за функциониране на един съдебен орган. Поздравления за колегите от военните съдилища!
18
ot dans i koi ......
|
нерегистриран
20 юни 2018, 19:01
5
0
Varnete MVR na voennite sadilishta i prokuraturi , nali i armiyata shte se uvelichava , taka kaza Shkembe voivoda ....!
17
|
нерегистриран
20 юни 2018, 16:01
8
-1
Браво на съдиите от Софийския военен съд. Много разумни предложения. Съдийската колегия да спре да се занимава САМО с тях, а да се замисли колко съдилища са абсолютно излишни......
16
от 15
|
нерегистриран
20 юни 2018, 13:45
4
-1
Опа, част от текста се е изтрил:

а не са се посветили на протестърски изпълнения и да висят пред стълбите на съда изпълнявайки политически поръчки вместо да си пишат множеството просрочени дела.
15
|
нерегистриран
20 юни 2018, 13:42
10
-7
На фона на леняйския рев на мързеливците от СГС и СРС, на които пригласят грантаджийския ССБ и медиите на подсъдимите олигарси от кръгът капитал няма как да не предизвика уважение предложението на военните съдии. Както се вижда, макар постоянно да са оплювани, че нямат дела, те са предпочели да поискат допълнително натоварване, а не са се посветили на протестърски изпълнения и да висят пред стълбите на съда изпълнявайки политически поръчки место да си пишат множеството.
Затова кукутево-бойкаките вместо да ги поздравят сипят огън и жупел.
Какво ще помогне на СРС, СГС или на България закриването на 8 бройки военни съдии на фона на стотиците безделници в ИВСС, НИП и Би-Пи? А на фона на огромните партийни субсидии които взимат дори партии, които не са влезли в парламента? А на фона на държавните субсидии за НПО-та?
14
|
нерегистриран
20 юни 2018, 11:31
15
-8
До коментар [#1] от "невоенен":
Аз пък предлагам закриване на военните съдилища и покуратури и преместване магистратите и служителите в съответните други звена на съдебната власт.
Незабавно трябва да се закрият две от трите военни съдилища , просто е безсмислено да се коментира - за 8 души в Софийско военен съд да променят 16 закона . Още малко ще поискат да гледат разводи и родителски права ако поне единият родител е военен . Тия да не са държава в държавата ?????
13
военен прокурор
|
нерегистриран
20 юни 2018, 10:40
11
-8
Много смешни и злобни писания, писачите на тези писания май се готвят за физическа саморазправа.
12
о.р
|
нерегистриран
20 юни 2018, 10:36
15
-4
Трябва да се върнат на военните съдилища престъпленията извършени от служители на МВР, че откакто милиционерите ги съдят цивилните съдилища и ги разследват цивилните прокуратури съвсем са се самозабравили.Станали са много нагли и се чувстват безнаказани за всички простотии които вършат.Преди промяната на подсъдноста като чуеха военен прокурор и военен съд се н....... от страх и бяха кротки като агънца.
11
Алооо
|
нерегистриран
20 юни 2018, 10:22
12
-7
До коментар [#10] от "all":
Аз само да попитам....тия какво правят по цял ден.......??????????? !

Бият злобарки и се чудят какви дела да събират от улицата, че да осмислят съществуването си и силно раздутия си щат!
По техните искания ще се установи правосъдна система в правосъдната система - такава за военни, нещо не ми се вижда много равнопоставено и конституционосъобразно...
Утре ще искат да вървят по отделни улици, после в специални магазини да пазаруват, направо да си седят зад оградата в поделенията и да не мърдат?!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно