Застрашена ли е свободата в интернет?
След като Европа спря АСТА, ще спре и Директивата за следене и филтриране в интернет
Депутатите в правната комисия на Европейския парламент гласуваха и приеха текстове по обновената Директива за авторското право и единния цифров пазар
След като Европа спря АСТА, ще спре и Директивата за следене и филтриране в интернет

Докладчикът на промените в Директивата Юлия Реда, Туитър

Европейските представители от правната комисия на Европейския парламент гласуваха и приеха в сряда текстовете на обновената Директива за авторското право и единния цифров пазар. Това стана с 14 гласа "за", 9 "против" и двама "въздържали се". Членовете на Европейския парламент целят осигуряването на по-добра защита за авторите и техните произведения, когато се ползват онлайн. Друг важен момент от гласуването е, възможността за заплащане на издателите, когато техни текстове се употребяват онлайн.

В изявление след края на гласуването, евродепутатът от Европейската народна партия - Аксел Вос, който е докладчик на Директивата, посочи, че приетите промени  поставят пресата в една по-добра позиция от интернет платформите, които малко или повече отнемат дейността им. Евродепутатът посочи също така, че с тази Директива ще се затвори и т.нар. "value gap" (разлика в стойността). Това е термин използван във връзка с приходите, които получават създателите на музикални произведения, съпоставени с приходите получавани от големите интернет платформи, като YouTubе например.

Директива за авторското право и единния цифров пазар разбуни духовете в Европа, а също така и зад океана, с предлаганите методи за следене на потребителите, проактивно филтриране и евентуалното налагане на цензура. Както в "Правен свят" посочихме още миналата година, онлайн доставчици на услуги, сред които Фейсбук и YouTube, биха били задължени да сканират и проверяват постоянно потребителски генерираното съдържание, преди същото да бъде достъпно онлайн, за да са сигурни, че то не нарушава авторските права на трети лица. Това би заменило досегашния работещ модел, според който в случай че бъде сигнализирано за нарушение на авторски права, онлайн доставчиците на услуги извършват проверка и предприемат съответните мерки.

По време на различни публични обсъждания и експертни срещи, каквото е и форумът CopyCamp, състоял се миналата година във Варшава, представители на ILAC, Mozilla, Creative Commons, Wikimedia също открито изразиха своите опасения от цензура при евентуално приемане на член 13 от Директивата. Юлия Реда – един от най-младите членове на Европейския парламент, представител на Пиратската партия, член на групата на Зелените и най-големият критик на Директивата заяви, че след като хората в Европа са успели да спрат ACTA, ще успеят да спрат и тази Директива.

Евродепутатът Ангел Джамбазки, който също е в комисията по правни въпроси, пък показа снимка в профила си в Туитър от която е видно, че "този резултат по предложението за отлагане на гласуването показва пълното разделение в Комисията…"  (Резултатът е 12 на 12 - бел.авт.)

Следващата стъпка е Директивата да се гласува в пленарната зала на Европейския парламент, когато всички 751 евродепутати ще дадат своя вот - за запазване или ограничаване на свободата в интернет.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
************
|
нерегистриран
21 юни 2018, 15:50
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
|
нерегистриран
21 юни 2018, 10:04
4
0
Да не бъркаме истинската цел на проекта

"с предлаганите методи за следене на потребителите, проактивно филтриране и евентуалното налагане на цензура"

и смешното бутафорно оправдание, че било свързано със защита на авторското право.

Дааа, а колко хубаво звучеше, че ЕС се борил за защита на личните данни!

По всичко личи, че тежката бюрокрация от съветски тип ще строши каруцата на ЕС!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно