ВКС на Румъния даде 3,5 г. затвор на лидера на управляващата социалдемократическа партия
Ливиу Драгня уредил фиктивното назначаване на две служителки в социалната служба на окръг Телеорман
ВКС на Румъния даде 3,5 г. затвор на лидера на управляващата социалдемократическа партия

Лидерът на Социалдемократическата партия на Румъния Ливиу Драгня, снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд на Румъния осъди лидера на Социалдемократическата партия и председател на Камарата на депутатите Ливиу Драгня на 3,5 години затвор по обвинения в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение, предаде агенция Аджерпрес. Присъдата обаче не е окончателна и подлежи на обжалване.

Обвиненията се отнасят до времето, когато Драгня бе председател на Окръжния съвет на окръг Телеорман (от 2000 до 2012 г.). Прокурорите твърдят, че Ливиу Драгня се е намесил при наемането на работа на две служителки в Главната дирекция за социална помощ и закрила на детето в Телеорман, които реално никога не са работили там, макар да са получавали заплати, а всъщност са работели в окръжната организация на Социалдемократическата партия. По този начин държавният бюджет е бил ощетен със сумата от 108 612 леи. Обвинението поиска присъда от над седем години затвор ефективно, както и анулиране на условната присъда от две години затвор по делото за референдума от 2012 г. за отстраняване на тогавашния президент на страната Траян Бъсеску.

Ливиу Драгня отхвърля обвиненията и твърди, че е "мишена" на Националната дирекция за борба с корупцията, както и че делото е изградено въз основа на "клюки".

Това е втора присъда за политика. Условна присъда по дело за изборни измами попречи на Драгня да стане премиер.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
21 юни 2018, 21:17
9
0
А нашия ВКС даде индулгенция на Цв Цв. Вместо да си свърши работата.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно